Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A troje ih koristilo mobitele

Skandal na maturi: 24 učenika iz Gospića i Zagreba zbog prepisivanja trebala opet na ispit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nađeno je 27 nepravilnosti na državnoj maturi. Troje učenika koristilo je mobitel, a 24-ero ih je navodno prepisivalo.

Šestero učenika Gimnazije u Gospiću danas je trebalo ponovo pisati test iz matematike. Odučio je tako Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja jer je utvrdio da se točni i netočni odgovori značajno podudaraju, piše srednja.hr

Pročitajte i ovo Ilustracija a sad stvarno... Još jedna sramota na ispitu državne mature: Istanbul proglašen glavnim gradom Turske Državna matura - 1 RELEVANTNI POKAZATELJI Stigli prvi rezultati mature: Pogledajte koji je predmet učenicima bio najteži

"Riječ je o netočnim odgovorima koji se podudaraju kod tih učenika, identičnim odgovorima bez strukture zadataka te kod pojedinih pristupnika kompletnog izostanka korištenja listova za koncept iako su zabilježeni točni odgovori do kojih nije moguće doći bez raspisa zadataka ili korištenja džepnog računala", dio je odgovora koji su u centru poslali portali Srednja.

Navode da je riječ o propustu škole. Riječ je o učenicima koji su ispite pisali 23. i 24. lipnja. 

"Proces utvrđivanja odgovornosti dežurnih učitelja i voditelja ispitnih prostorija, kao i ravnatelja škola je u tijeku te nažalost trenutačno ne raspolažemo detaljnijim informacijama", kažu u NCVVO-u.

I zagrebački gimnazijalci prepisivali

Ukupno su u 27 slučajeva našli nepravilnosti na ljetnom roku državne mature. Kod tri učenika našli su mobitele, za 24 se misli da su prepisivali. Ispit iz matematike poništen je i za 18 učenika jedne zagrebačke gimnazije kojima je prije nekoliko dana poništen i esej iz hrvatskog.

"Kod pristupnika kod kojih je uočena podudarnost u eseju iz hrvatskog jezika i koji su u ponovljenom eseju 6. srpnja 2020. imali zadatak usporediti pjesmu 1909. A.G. Matoša i ulomak iz putopisa Oko Lobora, uočene su i nepravilnosti i u ispitu iz matematike A i B razine", rekli su u NCCVO-u i dodali da su učenici mogli danas u Zagrebu ponovo polagati ispit.

Ivana Tomljenović, ispitna koordinatorica gospićke gimnazije, za 24sata rekla je da je sve bilo prema pravilniku.

"Nije bilo problema s ispitnim materijalima niti s ponašanjem učenika u ispitnoj prostoriji. Voditelj ispitne prostorije rekao je da se tijekom ispita nije događalo ništa, a ja prema pravilniku nemam pravo ulaziti za vrijeme ispita", rekla je. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene