Snijeg u Zagrebu, ilustracija (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) - 1
Snijeg u Zagrebu, ilustracija (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) - 1 Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Državni hidrometeorološki zavod objavio je dugoročnu prognozu i otkrio kakva nas zima očekuje.


Nakon studenog, koji su obilježile iznadprosječne temperature i količine padalina, prvi dani prosinca donose dašak zime uz zahladnjenje i buru na Jadranu te moguć snijeg, i to ne samo u gorju.

Vezani članci Jesen u Zagrebu, ilustracija - 4 Do nedjelje ćemo uživati u lijepom vremenu, a onda drastičan zaokret – dolazi nam velika hladnoća, grmljavinsko nevrijeme, a ponegdje i snijeg! Kiša u Zagrebu - 2 I danas će nam trebati kišobrani, a stiže nam i izraženija promjena: Doznajte kad će se vrijeme konačno stabilizirati

Prilično je velika vjerojatnost da će ova zima, gledajući u cjelini, biti iznadprosječno topla, javlja DHMZ.

Međutim, to ne znači da tijekom zime neće biti razdoblja tijekom kojih, uz prodore hladnog zraka, temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene. Zbog specifične sinoptičke situacije (moguće jače ciklonalne aktivnosti iznad sjevernog Atlantika i sjeverne Europe te naglašenijeg utjecaja Azorske anticiklone nad područjem Mediterana) nema puno vjerojatnosti za odstupanje od uobičajene količine oborina.

Isto tako valja imati na umu da su tijekom zime svakako moguća i razdoblja s manje oborine nego što je uobičajeno, ali i lokalno izraženija oborina, dakle i obilnija kiša ili snijeg.