Snijeg u Zagrebu, ilustracija (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) - 1
Snijeg u Zagrebu, ilustracija (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) - 1 Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Državni hidrometeorološki zavod objavio je dugoročnu prognozu i otkrio kakva nas zima očekuje.


Nakon studenog, koji su obilježile iznadprosječne temperature i količine padalina, prvi dani prosinca donose dašak zime uz zahladnjenje i buru na Jadranu te moguć snijeg, i to ne samo u gorju.

Vezani članci Kiša, ilustracija - 2 Pred nama je pravi zimski dan: Stižu snijeg i hladnoće, ali ne zadugo. Doznajte što nas čeka za vikend Ilustracija (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Vrijeme se mijenja: Oglašen crveni meteoalarm, očekuju se olujni udari vjetra, ali tu nije kraj promjenama

Prilično je velika vjerojatnost da će ova zima, gledajući u cjelini, biti iznadprosječno topla, javlja DHMZ.

Međutim, to ne znači da tijekom zime neće biti razdoblja tijekom kojih, uz prodore hladnog zraka, temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene. Zbog specifične sinoptičke situacije (moguće jače ciklonalne aktivnosti iznad sjevernog Atlantika i sjeverne Europe te naglašenijeg utjecaja Azorske anticiklone nad područjem Mediterana) nema puno vjerojatnosti za odstupanje od uobičajene količine oborina.

Isto tako valja imati na umu da su tijekom zime svakako moguća i razdoblja s manje oborine nego što je uobičajeno, ali i lokalno izraženija oborina, dakle i obilnija kiša ili snijeg.