Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stup srama

Objavljen novi popis dužnika: TKO duguje KOLIKO?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porezna uprava objavila je novi popis poreznih dužnika.

Popis poreznih obveznika koji državi duguju više od 15.000 kuna objavljen je krajem srpnja i na njemu se nalazi više od 76.000 građana, Na popisu je također više od 5.200 tvrtki.

Pročitajte i ovo Himzo Pomiješane reakcije Građani otkrili što misle o poskupljenju goriva: "Treba nekako namiriti plaće, to je normalno..." Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje prijavite policiji! HZZO upozorava na pokušaje prijevare građana, lopovi su sve domišljatiji

>> 'Naplatit ćemo dugove, makar uzimali i nećacima'

Na stranici su objavljene tri liste, jedna za fizičke osobe koje obavljaju djelatnost, druga za pravne osobe, a treća za ostale porezne obveznike, odnosno građane.

Na listi se nalaze podaci koji su obrađeni do 24. srpnja, a pokazuju da je ukupni broj dužnika manji za 10.302 u odnosu na listu poreznih dužnika od prije godinu dana.

Na najnovijoj listi poreznih dužnika među ukupno 5.247 pravnih osoba, najveći dužnik je Pan papirna industrija u stečaju, s ukupnim poreznim dugom od 154,97 milijuna kuna.

Slijedi trgovačko poduzeće iz Zagreba Euro-market, s ukupnim poreznim dugom od 101,7 milijuna kuna.

Na trećem mjestu najvećih poreznih dužnika iz poslovnog sektora nalazi se Tvornica električnih žarulja, a njezin je dug dosegnuo 76,9 milijuna kuna.

 

Među prvih 10 najvećih dužnika na najnovijoj listi Ministarstva financija, ažuriranoj 31. srpnja, još se nalaze Hrvatski nogometni klub Šibenik (s dugom od 59,3 milijuna kuna), Slavonija-Modna konfekcija u stečaju (53,4 milijuna), Kaštelanski staklenici (46,5 milijuna), Zagrebački uslužni centar (44,9 milijuna), IPK Osijek (40,5 milijuna) i Imota iz Donjeg Prološca (40,4 milijuna kuna).

Na popisu pravnih osoba koje državi pojedinačno duguju više od 300.000 kuna poreza i doprinosa nalazi se ukupno 5.247 poduzeća, što je 1.877 manje nego prije godinu dana.

Među fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost, najveći dužnik na listi Porezne uprave je Mirko Rapić iz Žaborića, s ukupnim dugom od 45,3 milijuna kuna.

Slijedi Jozo Primorac, s mjestom prebivališta u Bernu, koji ima porezne dugove u visini do 12,7 milijuna kuna te Branko Berišić iz Zagreba, s dugom od 12,1 milijun kuna.

Zanimljivo je i kako se na popisu nalazi i jedno ministarstvo. Točnije, Ministarstvo znanosti,l obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, zbog neplaćanja doprinosa više od 12 milijuna kuna.

Manje dužnika

Na popisu fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost (obrtnici), a koji državi duguju više od 100.000 kuna nalazi se 10.540 osoba, odnosno 2.526 manje nego prije godinu dana.

Na listi poreznih dužnika građana, na prvom je mjestu Zvonimir Staničić iz Male Peratovice, s poreznim dugom od 66,1 milijun kuna.

Sa 40,3 milijuna kuna duga slijedi Albino Jurman iz Bala, te sa 37,8 milijuna kuna Alen Bubalo iz Zagreba.

Na najnovijoj listi poreznih dužnika uključeni su i porezni obveznici - stranci. Primjerice, na 12. mjestu po visini duga, koji premašuje 9,1 milijun kuna, nalazi se Xuejun Xu.

Na popisu građana koji državi duguju više od 15.000 kuna poreza nalazi se 76.281 osoba, 5.899 osoba manje nego prije godinu dana.

Podsjetimo, prva takva lista objavljena je prije godinu dana. Tada je zbog promjene Zakona o porezu omogućena objava liste poreznih dužnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene