Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dežurstva počinju u veljači

Obiteljskom liječniku uskoro vikendom i blagdanom: Evo kakvo će im biti radno vrijeme!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pacijenti će uskoro liječniku obiteljske medicine, zubaru i pedijatru, moći ići i vikendom i blagdanom, odluči li on biti dežuran. Radno vrijeme subotom poslijepodne, te nedjeljom i blagdanom cijeli dan, država će im plaćati po obrađenom pacijentu.

Odluči li uvesti dežurstvo, pacijenti će kod doktorice Potočki - Rukavina, moći i vikendom i blagdanom. Odluka je dobrovoljna. 'Liječnici nikad nisu protiv rada, oni će uvijek raditi. Međutim, jako je bitno da taj rad bude strogo definiran vremenom, prostorom i opremom', kazala je dr. Vesna Potočki Rukavina, liječnica obiteljske medicine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Liječnici i dalje u štrajku 'Umjesto 7 tisuća kuna, dobila 700 kuna plaće!' Slika nije dostupna Liječnica u mirovini Kaos u Imotskom: Gotovo 2.000 pacijenata ostalo bez liječnika

Uz liječnike obiteljske medicine, dežurati mogu i pedijatri i stomatolozi. Uz dosadašnje radno vrijeme, dežurstvo znači i rad subotom od 15 do 20 sati, te nedjeljom i blagdanom od 8 do 20 sati. S dežurstvima se započinje početkom veljače.

HZZO: Bolnicama iduće godine isti iznos kao i ove

'Lokacija posebnih dežurstava će se utvrditi s lokalnom i regionalnom samoupravom i domovima zdravlja i onda će liječnici po svojoj volji i želji tamo dežurati i dobiti onoliko novca koliko pacijenata budu obradili', kazala je Dubravka Pezelj Duliba, pomoćnica ravnatelja HZZO-a.

Dežurstva pozdravljaju u Udruzi hrvatskih pacijenata. 'Svi u javnom zdravstvenom sustavu su tu zbog prava na liječnje nas oboljelih. Ako je to u poboljšanju prava na liječenje, apsolutno pozdravljam, kazao je Mario Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata.

Dežurnom liječniku, moći se svi pacijenti. 'Nema ograničenja. To je, zapravo, zamišljeno za pacijente koji imaju akutno stanje za koje ne treba ići na hitnu, nego bi se u normalnim okolnostima javili svom izabranom liječniku', kazala je Pezelj Duliba.

Ta stanja, kaže doktorica Potočki Rukavina, zato treba i jasno definirati. 'Ne može doći pacijent koji želi samo tako izmjeriti tlak. Treba definirati razloge zbog kojeg pacijent treba liječniku- to su akutna stanja koja neće rješavati hitna', kazala je Potočki – Rukavina.

Hoće li raditi vikendom i blagdanom, liječnici trebaju odlučiti do 7. siječnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene