Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za bolnički sustav u idućoj godini predviđeno je 7 milijardi i 204 milijuna kuna, jednako kao i ove godine, rečeno je nakon današnje sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).


HZZO od 1. siječnja prvi put kreće s potpisanim ugovorima za iduću godinu, zdravstveni sustav bit će apsolutno stabilan, nema retrogradnog potpisivanja ugovora i nepoznanica, tako da svaki akter zdravstvenog sustava već sada točno zna što ga čeka u idućoj godini, izjavio je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga nakon sjednice na kojoj su utvrđeni novi bolnički limiti, odnosno maksimalni iznosi sredstava za provođenje specijalističko-konzilijarne kao i bolničke zdravstvene zaštite.

Vezani članci Dženita Lazarević Poziv Dnevnika Nove TV o teško oboljeloj djeci urodio plodom, i to kakvim: "HZZO je svim pedijatrima poslao dopis..." Ilustracija HALMED objavio u koliko je slučajeva u Hrvatskoj utvrđena veza između cjepiva protiv korone i smrti

Limit bolnica za siječanj 2014., u odnosu na ovaj mjesec, bit će u prosjeku veći za oko sedam posto, ističe Varga.

Ugovaranje usluga s privatnicima za PET CT bit će na razini 2013., rekla je pomoćnica ravnatelja za zdravstvenu zaštitu Dubravka Pezelj Duliba.

Ostojić: Nismo mi izmislili spajanje bolnica, pacijenti će biti zadovoljniji

Iako su liste čekanja višestruko povećane zbog štrajka liječnika, u HZZO-u kažu da, koliko je njima poznato, za sada nije predviđeno sudjelovanje privatnika u njihovu smanjivanju. "Bolnice su se organizirale tako da kroz popodnevni rad i rad vikendom nastoje smanjiti liste čekanja", rekao je Varga.

Međutim, zbog masterplana bolnica limiti za bolnice utvrđeni su zasad samo za prvi kvartal 2014., dok će se u nastavku godine po potrebi prilagođavati najavljivanim promjenama u bolničkom zdravstvenom sustavu koje se prvenstveno tiču pokretanja procesa spajanja bolnica.

Ubuduće će se voditi računa i o cijenama po kojima bolnice nabavljaju lijekove, a moći će se fakturirati samo realne cijene, a ne one prema cijeni iz liste lijekova.

Donesena je i odluka o povećanju cijene dijagnostičko-terapijskih skupina (DTS ) i to za 8 posto za kirurške, a za 15 posto za nekirurške djelatnosti. Time će zdravstvene ustanove ostvariti veći prihod od naplate sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite

Radi se na nekoliko mjera za smanjenje deficita - razradi novog pravilnika vezanog uz lijekove, kako bi se transparentnije utvrđivala cijena lijekova, a očekuje se i lakše uvrštavanje lijekova na listu.

U idućem razdoblju očekuju se promjene zakonskih akata vezanih uz ortopedska i dentalna pomagala, koja bi ubuduće imala A i B liste, te nova regulativa vezana za naknade za vrijeme bolovanja, najavio je ravnatelj HZZO-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju