Odgovor na pitanje što je moglo poći po zlu na holivudskom filmskom setu potražili smo kod čovjeka koji je i sam radio na američkim filmskim setovima. Ima li odgovornosti glumca i je li riječ o manjakavoj pripremi?

Galerija Petar Novaković, oružar na filmu Filmski set, ilustracija Pištolj, ilustracija - 1 +0 Pištolj, ilustracija - 2

Gotova da nema filma ili serije koja ne koristi efekte filmskih oružara. Petar je do sada radio za brojne američke, njemačke i britanske produkcije. Smatra kako iako je držao ruku na obaraču odgovornost glumca za tragediju ne postoji.

''Glumac ne snosi nikakvu odgovornost s obzirom da ako pričamo o namjeri ovisno, ali svu odgovornost u ovom slučaju snosi oružar koji je bio na setu. On treba pripremiti streljivo i njegovo je da pripremi glumca koji radi s tim oružjem na snimanju'', pojašnjava nam Petar Novaković.

No jedna nelogičnost u ovoj priči zapela je redatelju Miliću. ''Ne znam to kako se tamo dogodilo, stvarno ne znam. Ne znam što je uopće direktor fotografije i režiser radio uz kameru, oni obično sjede uz monitor'', ističe redatelj Kristijan Milić.

''Kad gledate metak čahura je ista kao i kod pravog metka samo što je razlika kod pravog bojevog metka količina barutnog punjenja... Vrh je zatvoren i u slučaju kada se ispaljuje metak čahura se otvori i samo nam barutni plinovi izlaze van'', ističe oružar na filmu Novaković.

Iako sve do detalja bude razrađeno uvijek se na filmskom setu vodi računa da oružje nije upereno u nikog od ekipe. ''Može se kamera pustiti da je čovjek uz kameru ako to tak mora biti jako blizu i ako postoji opasnost onda se na taj način može snimiti. Uvijek se vodi računa ili ako se puca može se ne pucati u objektiv nego se puca sa strane'', kaže Milić.

A poslom oružara ne može se baviti svatko. Zakon do najsitnijih detalja propisuje pod kojim uvjetima se može pucati za filmske potrebe, rekao je reporter Domagoj Mikić u Dnevniku Nove TV. ''Morate prvenstveno imati tvrtku koja se bavi tom djelatnošću ta firma mora ishoditi odobrenje i dozvole od MUP-a inspektorata MUP-a i shodno tome radi se najava za izvođenje glasnog pucnja i tek tada možete pristupiti tome'', zaključio je Milić.

Alec Baldwin Alec Baldwin oglasio se prvi put nakon stravične tragedije: "Nema riječi kojima bih mogao izraziti šok i tugu"

Halyna Hutchins Snimateljica koju je Alec Baldwin slučajno usmrtio prije samo dva dana pohvalila se fotkama sa seta s ekipom, na njima je u prvom planu bio glumac

Hrvatska filmska struka za sada ne bilježi da je netko na setu stradao zbog filmskog oružju, izvijestio je reporter Domagoj Mikić u Dnevniku Nove TV. Dobrom statisikom ne mogu se pohvaliti hrvatski kaskaderi koji su imali nekoliko smrtnih stradavanja. 

Sve o oružju na setu pogledajte u priloženom videu.


Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju