Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Greška u pripremi?

Šok na filmskom setu: Oružar otkriva kako razlikovati pravi metak od ćorka, a redatelj upozorava na jednu nelogičnost - "Ne znam kako se to dogodilo"

Aktualno Galerija Petar Novaković, oružar na filmu Petar Novaković, oružar na filmu Foto: DNEVNIK.hr Filmski set, ilustracija Filmski set, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Pištolj, ilustracija - 1 Pištolj, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pištolj, ilustracija - 2 Galerija 1/4 >>
Odgovor na pitanje što je moglo poći po zlu na holivudskom filmskom setu potražili smo kod čovjeka koji je i sam radio na američkim filmskim setovima. Ima li odgovornosti glumca i je li riječ o manjakavoj pripremi?

Gotova da nema filma ili serije koja ne koristi efekte filmskih oružara. Petar je do sada radio za brojne američke, njemačke i britanske produkcije. Smatra kako iako je držao ruku na obaraču odgovornost glumca za tragediju ne postoji.

''Glumac ne snosi nikakvu odgovornost s obzirom da ako pričamo o namjeri ovisno, ali svu odgovornost u ovom slučaju snosi oružar koji je bio na setu. On treba pripremiti streljivo i njegovo je da pripremi glumca koji radi s tim oružjem na snimanju'', pojašnjava nam Petar Novaković.

No jedna nelogičnost u ovoj priči zapela je redatelju Miliću. ''Ne znam to kako se tamo dogodilo, stvarno ne znam. Ne znam što je uopće direktor fotografije i režiser radio uz kameru, oni obično sjede uz monitor'', ističe redatelj Kristijan Milić.

''Kad gledate metak čahura je ista kao i kod pravog metka samo što je razlika kod pravog bojevog metka količina barutnog punjenja... Vrh je zatvoren i u slučaju kada se ispaljuje metak čahura se otvori i samo nam barutni plinovi izlaze van'', ističe oružar na filmu Novaković.

Iako sve do detalja bude razrađeno uvijek se na filmskom setu vodi računa da oružje nije upereno u nikog od ekipe. ''Može se kamera pustiti da je čovjek uz kameru ako to tak mora biti jako blizu i ako postoji opasnost onda se na taj način može snimiti. Uvijek se vodi računa ili ako se puca može se ne pucati u objektiv nego se puca sa strane'', kaže Milić.

A poslom oružara ne može se baviti svatko. Zakon do najsitnijih detalja propisuje pod kojim uvjetima se može pucati za filmske potrebe, rekao je reporter Domagoj Mikić u Dnevniku Nove TV. ''Morate prvenstveno imati tvrtku koja se bavi tom djelatnošću ta firma mora ishoditi odobrenje i dozvole od MUP-a inspektorata MUP-a i shodno tome radi se najava za izvođenje glasnog pucnja i tek tada možete pristupiti tome'', zaključio je Milić.

Pročitajte i ovo Alec Baldwin (Foto: Profimedia) surađuje s policijom Alec Baldwin oglasio se prvi put nakon stravične tragedije: "Nema riječi kojima bih mogao izraziti šok i tugu"

Pročitajte i ovo Alec Baldwin (Foto: Profimedia) Tad je sve bilo lijepo Snimateljica koju je Alec Baldwin slučajno usmrtio prije samo dva dana pohvalila se fotkama sa seta s ekipom, na njima je u prvom planu bio glumac

Hrvatska filmska struka za sada ne bilježi da je netko na setu stradao zbog filmskog oružju, izvijestio je reporter Domagoj Mikić u Dnevniku Nove TV. Dobrom statisikom ne mogu se pohvaliti hrvatski kaskaderi koji su imali nekoliko smrtnih stradavanja. 

Sve o oružju na setu pogledajte u priloženom videu.


Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene