Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BOLJA HRVATSKA

Nekad nisu mogli ni do kredita, a danas su njihovi proizvodi dio najpoznatijih zgrada na svijetu

Obitelj Stanić
Obitelj Stanić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Siniša Stanić Siniša Stanić Foto: DNEVNIK.hr Obitelj Stanić Obitelj Stanić Foto: DNEVNIK.hr Proizvodnja Proizvodnja Foto: DNEVNIK.hr Radionica Radionica Foto: DNEVNIK.hr +2 Ivan Stanić Galerija 1/7 >>
Vlasnici slavonskobrodske tvrtke koja se bavi ugradnjom i proizvodnjom dizala ulažu novac u obrazovanje učenika. Njihovim dizalima voze se svjetski političari, gosti u hotelima i na kruzerima.

Banke su im odbijale dati kredit za početak posla, pa su novac morali posuditi. Danas zahvaljujući njima plaću dobiva 150 slavonskih obitelji, a na čelu su tvrtke braća i sestra Stanić.

Pročitajte i ovo Cijene stanova - 5 Oporba ima rješenje? U Hrvatskoj 400.000 praznih stanova, a cijene nikad više: Dnevnik Nove TV doznaje koliko su porasle u posljednje dvije godine Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti''

U samo nekoliko desetaka sekundi penju se i do osamdesetog kata. Za dizala koja se ugrađuju diljem Europe zaslužne su slavonskobrodske ruke bez kojih ne bi funkcioniralo više od 1200 zgrada. "Vrlo poznate – trenutačno u Londonu zgrada 24 Bishops Gate najviši je neboder u Europi te sadrži najviše liftove u Europi, Alto toranj u Parizu, TV toranj u Berlinu", nabraja svoje kupce izvršni direktor tvrtke Danijel Kušljić.

Zahvaljujući njima u svoje stanove lakše ulaze tisuće ljudi. Dizala su ugrađivali u poslovne zgrade, a omiljeni su i na kruzerima. "Mnogo je europskih gradova i kad vidite toranj od 200 metara, bude vam drago što je tvrtka iz Slavonskog Broda u stanju odraditi jedan takav posao", govori osnivač i suvlasnik tvrtke Siniša Stanić.

Za sve su zaslužni braća i sestra Stanić. Na čelu su tvrtke koja zapošljava 150 ljudi. U njihove prostorije na praksu dolaze i učenici Industrijske škole. Iako urede imaju i u Francuskoj i Njemačkoj, srce tvrtke je u Slavonskom Brodu. Siniša kaže kako je privatno u obitelji sve dobro dok se ne priča o poslu.

"Jako je burno u svakim odnosima, ima puno svađe, rasprave i znamo tko je glavni, brat direktor, poštuje se njegova odluka", objašnjava Ivan Stanić.

No zajedničke odluke dovele su do toga da su ugrađivali dizala u neke od najvažnijih europskih zgrada. Međutim, kada su kao ratni povratnici iz Njemačke pokretali posao, morali su se zaduživati na sve strane. "Krenuli smo od banke do banke i tad nismo našli nikoga tko bi imao sluha za nas. Gdje god je bilo mogućnosti posuditi novac, doslovno od tisuću, dvije, tri, pet tisuća eura, tako smo uspjeli skupiti za startup", govori Siniša.

Počeli su sa skupljanjem novca, a nakon desetak godina skupljaju nagrade i priznanja koje potvrđuju da su među najboljima u Europi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene