Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon ukidanja mjere u zagrebu

HDZ je 2016. obećao zakon o pravima i statusu roditelja odgojitelja. Obitelj 3plus: "Koliko još trebamo čekati na potez"

Gradonačelnik Zagreba poslao je na javno savjetovanje prijedlog za trajno ukidanje mjere roditelj odgojitelj. Iz udruge Obitelj 3plus iskazali su svoje nezadovoljstvo i pitaju se kada će Vlada ili ministarstvo održati obećanje koje su dali 2016. godine neposredno prije izbora.

Početkom prosinca u Gradskoj skupštini Grada Zagreba odlučivat će se o ukidanju mjere roditelj odgojitelj, na inicijativu zagrebačkog gradonačelnika. Razlozi ukidanja su visoki troškovi te mali ili dvojbeni demografski učinak.

Na tu se odluku oglasila Udruga obitelji s troje ili više djece, Obitelji 3plus

"Udruga Obitelji 3plus smatra da je ovakav prijedlog Odluke potpuno neprihvatljiv. Ponovno ističemo kako se stečena prava za postojeće korisnike mjere roditelj odgojitelj ne smiju umanjivati, a posebno ne oduzimati. Oduzimanje bilo kakvih stečenih i ugovorom definiranih prava diskriminacija je svih postojećih korisnika mjere roditelj odgojitelj", priopćili su.

U siječnju 2020. godine u javnom savjetovanju o toj mjeri Udruga je iznijela "je niz konkretnih prijedloga prilagodbe mjere roditelj odgojitelj za nove korisnike, s ciljem da mjera i dalje bude atraktivna budućim korisnicima, a istovremeno i održiva za provedbu".

U više su navrata isticali potrebu da se ta mjera, implementira i na nacionalnoj razini, "što u svojim nastupima često ističu i vodeći hrvatski demografski stručnjaci".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna REDOVITA SJEDNICA VLADE Beroš: ''Izjave o urušavanju zdravstvenog sustava nisu istinite''; Božinović: ''Razmatramo nove mjere''

Pročitajte i ovo Suzana Hitrec Grad: Naslijedili smo dugove Tomaševićeva vlast ne plaća režije na vrijeme, hoće li vrtići ostati bez obroka: "Mi smo do sada uspjeli to spriječiti pretakanjem iz šupljeg u prazno“

Također, podaci Državnog zavoda za statistiku prikazala je da je mjera u Zagrebu utjecala na to da su se majke u većem postotku odlučile imati više od dvoje djece.

"Naposljetku, jedno od predizbornih obećanja Hrvatske demokratske zajednice još 2016. godine (vidljivo u službenom izbornom programu "Vjerodostojno", str. 57) glasilo je - "Donijet ćemo zakon o pravima i statusu roditelja – odgojitelja u obiteljima s četvero i više djece", navode te dodaju - "Koliko još trebamo čekati na potez nadležnog ministarstva i/ili Vlade da se realizira ovo obećanje?".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene