Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMA MIRA ZA GRAĐANE

Poplave u Slavoniji: Kod Našica se urušila kuća 80-godišnje bake, tijekom večeri zbog nevremena stradala i Županja

Aktualno Galerija Urušena kuća u Našicama - 1 Urušena kuća u Našicama - 1 Foto: DNEVNIK.hr Urušena kuća u Našicama - 2 Urušena kuća u Našicama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Urušena kuća u Našicama - 3 Urušena kuća u Našicama - 3 Foto: DNEVNIK.hr Urušena kuća u Našicama - 4 Urušena kuća u Našicama - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Urušena kuća u Našicama - 5 Galerija 1/7 >>
U ponedjeljak je tijekom poslijepodneva obilna kiša pala na našičkom području. Poplavljene su kuće, a područje je obišao gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba. Kasnije u toku večeri, slične scene i u Županji.

Na terenu oko Našica su vatrogasne snage lokalnog JVP-a i DVD-a . Poplavljene su kuće mještana u selima Zoljan i Martin, a poplavilo je i u mjestu Brezik.

Pročitajte i ovo Poplava u Rijeci - 1 Nevrijeme u Hrvatskoj Dramatični prizori diljem obale: Situacija se smiruje, ali posljedice su uznemirujuće Rijeka Sava u Zagrebu, ilustracija Crveni meteoalarm FOTO/VIDEO Uskoro vrhunac vodenog vala u Zagrebu: "Stiže brže nego što se očekivalo, ali ima i dobra vijest..."

Uslijed poplave u tom kraju, urušila se kuća 80-ogodišnjakinje u selu Seona. Na svu sreću, u tom se trenutku nije nalazila u kući. Voda se sada izlijeva od Nasica prema Jelisavcu, a cesta Našice - Osijek je zatvorena.

"Kuća je i prije bila stara i trošna, ali baka ima 80 godina i ne da se iz svoje kuće. No sada nema druge, bit će kod mene" rekla je za Dnevnik Nove TV Suzana, unuka vlasnice kuće. 

 

"Ovu kuću ćemo što prije, ako baka bude suglasna, srušiti i sve sanirati, da netko ne strada", kazao je pak Željko Kovačević, načelnik Općine Donja Motičina.

Desetak kuća je ugroženo. Naselje Zoljan posjetila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić. Voda je prodrla u obiteljske kuće, a Mario Ladnjak vlasnik je jedne kuće koja je poplavljena. 

"Voda je na metar visine, poplavila je kuću i dvorište. Sve nam je uništeno. Strojevi, auti, kamioni, kuća, sve u njoj, sve što smo imali - sve nam je uništeno", rekao je i dodao da će prenoćiti kod roditelje i brata.

Velika količina kiše u par sati

Krešimir Kašuba, gradonačelnik Našica kazao je da je velika količina vode pala u roku od par sati.

"Podigli smo sve na noge, prvo su tu bili vatrogasci, od Osijeka do Virovitice, njima možemo samo zahvaliti na akciji jer su spasili što se spasiti može u ovoj situaciji", kazao je Kašuba.

"Tu su i našičke firme koje su ustupile svoje radne strojeve. U roku par sati je palo toliko kiše da su neke obiteljske kuće bile pod vodom visine metar i pol, ljudi su izlazili kroz prozore van. Mostovi su poplavljeni, zaustavljen je promet", objasnio je Kašuba.

"Ove poplave se događaju periodički, zadnja je bila 2010. godine, jedino dugoročno rješenje je akumulacija. Imamo to u planu jer je jedino rješenje. Voda sada i dalje nadire, ali ne u obimu kao prije, razina se smanjuje. Optimist sam, očekujem da neće noćas pasti velika količina vode. Sutra ide razvedravanje", dodao je Kašuba.

Situacija - loša

"Loša je situacija, predvidivo ili ne, o tome možemo polemizirati. Obišao sam sva mjesta kritična, kritično je bilo u Martinu, Breziku gdje sada ide na bolje, i u Zoljanu je izuzetno loša situacija. U jednoj obiteljskoj kući je metar i pol vode, u crkvi je pola metra vode i podrumi su poplavljeni. Podigli smo sve raspoložive strojeve svih firmi na našem području, a zvao sam i direktora Hrvatskih voda Osijek Željka Kovačevića koji je sada tu na terenu. Jedino trajno rješenje za ovakve ekstreme su, kako je rekao gosp. Kovačević, akumulacije za koje postoje idejna rješenja“, rekao je Kašuba, prenosi Radio Našice.

Poplavljene su i kuće u mjestima Donja i Gornja Motičina i Seona. Podrumi kuća na nižem terenu su puni vode, ali je vodostaj u opadanju.

Mjesto Gazije je poplavljeno već nekoliko dana, no situacija se normalizira, dok je na području Općine Đurđenovac kritično zbog potoka Iskrica.

Načelnik općine Hrvoje Topalović uvjerava kako su poduzete sve mjere kako bi se spriječilo poplavljivanje, a što ovisi o količini oborina koje se najavljuju. 

Nevrijeme napravilo kaos i u Županji

Jaka kiša koja je u ponedjeljak navečer pala na području grada Županje prouzročila je velike probleme žiteljima toga vukovarsko-srijemskog grada jer je voda prodrla u pojedine obiteljske kuće, ali i poplavila dijelove gradskih prometnica. 

Urušena kuća u Našicama - 3 Poplava Županja (Foto: DNEVNIK.hr)

Na terenu su sve raspoložive snage JVP-a Županja i komunalnog poduzeća Komunalac koje pokušavaju ispumpati vodu iz kuća u koje su prodrle prekomjerne količine oborina.

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Županje Mladen Dogan za Hrvatski radio Županja je kazao kako problema ima u svim dijelovima grada, ali i u susjednim Bošnjacima.

Jaka kiša počela je padati iza 18 sati, a pljusak je bio toliko jak da odvodi nisu uspjeli primiti tako veliku količinu vode koje je u vrlo kratkom vremenu palo na nekim mjestima i do 144 litre po četvornom metru. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene