Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izabran Radovan Dobronić

Andrija Jarak o prvim potezima novog predsjednika Vrhovnog suda: "Nemoguće je nabrojiti sve velike slučajeve koji ga očekuju"

Sudac Radovan Dobronić novi je predsjednik Vrhovnog suda. Time je okončana višemjesečna politička trakavica oko imenovanja čelnog čovjeka sudbene vlasti, nakon što je Đuri Sessi još u srpnju istekao mandat.

Sucu Radovanu Dobroniću 120 zastupnika reklo je "da" za mjesto predsjednika Vrhovnog suda.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Odgovor HDZ raspalio po Milanoviću: "Vrhovni šarlatan opet čini ono jedino što zna i umije" Predsjednik Zoran Milanović Objavio i dnevni red Predsjednik Zoran Milanović podnio zahtjev za izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora

Podršku većine sudaca Vrhovnog suda Dobronić nije imao. Njihov je izbor bio Marin Mrčela. A nakon razmišljanja, dobio je naklonost vladajuće većine.

Je li takva odluka bila očekivana, komentirao je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

"Bila je apsolutno očekivana, još od trenutka kad je HDZ objavio da će podržati Dobronića kao prijedlog predsjednika Milanovića. Ranije su to odbili učiniti u slučaju Zlate Đurđević", rekao je Jarak.

"Predugo je trajala ova priča, bivšem predsjedniku Đuri Sessi istekao je mandat još u srpnju. On se javio na prvi natječaj, no onda ga je Zdravko Mamić optužio za navodno primanje mita", dodao je.

"Što se tiče suca Dobronića, on je široj javnosti apsolutno postao poznat po presudi iz 2013. godine kad je u tužbi na inicijativu Udruge Franak koja je tužila osam poslovnih banaka donio presudu u njihovu korist kazavši da je to što su banke napravile podižući kamate - netransparentno i proglasio je valutnu klauzulu ništavnom i nezakonitom", kazao je Jarak i dodao da je tada cijela hrvatska javnost doznala tko je sudac Dobronić.

Postoji zahtjev za pokretanjem stegovnog postupka

"Inače, protiv njega postoji zahtjev za pokretanjem stegovnog postupka jer u 2019. godini nije ispunio svoju sudačku normu. Dobronić se očitovao o toj temi i kazao kako je imao previše složenih, velikih i kompliciranih slučajeva i spisa koji su imali po nekoliko stotina i tisuća stranica i da jednostavno nije bio u mogućnosti kvalitetno odraditi sav taj posao", kazao je Jarak.

"Kazao je - 'ja ne radim u tvornici gdje se nešto štanca i proizvodi u serijama nego te presude moraju biti kvalitetne'", dodao je Jarak.

Navodi kako je zanimljivo da je na čelo Vrhovnog suda došao čovjek iz građanskog prava i trgovačke grane prava te da mnogi misle kako je to dobro.

Prisegnut će u ponedjeljak

O tome koji su prvi potezi novog predsjednika Vrhovnog suda i koji su najpoznatiji predmeti o kojima Sud mora odlučiti, Jarak je rekao: "On će prisegnuti u ponedjeljak i stupiti na dužnost".

"Mnogi misle da će mu prvi potez biti imenovanje zamjenika kojemu je mandat godinu dana. Nemoguće je nabrojati sve velike slučajeve i odluke i žalbe koje ga očekuju", kazao je Jarak i spomenuo da se radi o procesima koji se u hrvatskoj javnosti prate godinama, poput Podravke, Afere Kalmeta, Ive Sanadera i dva suđenja koja su povezana uz njega.

"Sam Dobronić je na predstavljanju rekao da će učiniti sve kako bi se sustav ubrzao i da to ide puno efikasnije. Dobro je da je napokon završila ova trakavica koja je trajala mjesecima koja je dodatno poljuljala i pogoršala ionako loše mišljenje hrvatskih građana o hrvatskom pravosuđu", zaključio je Jarak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene