Danas se obilježava Svjetski dan prevencije utapanja. Nevjerojatan je i nedovoljno istican podatak da se svaka tri sata u europskim vodama utopi jedna osoba.

Galerija Utapanje, ilustracija - 1 Utapanje, ilustracija - 2 Utapanje, ilustracija - 3 +0 Vježbanje reanimacije nakon utapanja

Danas se obilježava Svjetski dan prevencije utapanja, koji je obilježen na zagrebačkom Jarunu, gdje su održane vježbe spašavanja.

"Mi znamo da je ovo vježba, ali izgleda jako potresno. Svakog spasioca je strah, ali na to će misliti kasnije", rekao je Krunoslav Špajdl, spasilac Hrvatskog Crvenog križa (HRC).

U Hrvatskoj se godišnje utopi oko 90 osoba, istaknula je Silvana Radovanović, voditeljica Spasilačke službe HRC-a, te dodala: "Što se tiče djece, utapanje je drugi uzrok smrti nakon prometnih nesreće."

Osim u Hrvatskoj, ovaj problem postoji i u Europi, gdje se svaka tri sata se u utopi jedna osoba.

Zdravko i Zoran Mamić Hrvatska opet zatražila izručenje braće Mamić, ovog puta zbog podmićivanja osječkih sudaca

Kad nema spasioca, a u mnogim slučajevima nema, utopljeniku treba pružiti nešto što nije vaš dio tijela i pokušati ga dovući do obale.

"Nemojte se nikada približavati osobi koja je u nevolji jer je u panici. Bori se za život i povući će vas dolje", rekla je Radovanović.

Prikaz prometne nesreće na autocesti VIDEO Pogledajte rekonstrukciju stravične nesreće kosovskog autobusa na autocesti kod Slavonskog Broda, u kojoj je život izgubilo 10 ljudi

Osim toga, u vodu nije uputno ići ako se pod utjecajem alkohola, punog želuca, vrući ili sami.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju