Svi se nadaju kako ovogodišnju turističku idilu na rijekama, jezerima i moru neće kvariti zvukovi sirena spasilaca. Više informacija donosi reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Galerija


Samo u prošloj godini na hrvatskim jezerima, rijekama ali i na moru utopilo se gotovo 90 osoba, statistički svaki četvrti dan netko je smrtno stradao na vodi.

Vezani članci Provjereno: Život afganistanaca u Zagrebu - 6 On je svoj dom i mir pronašao u Hrvatskoj, ali strepnja za obitelj nikad ne prestaje: ''Teško mi je jer ih ne uspijevam dobiti. Ne mogu ih pitati kako su, kakva je situacija'' Policija, ilustracija Policija pronašla tijelo turskog migranta u rijeci Glini: Utopio se prilikom prelaska

Mikić je o tome razgovarao s Ivanom Uravićem iz Hrvatskog crvenog križa. Otkrio je koje ključne greške rade plivači na rijekama i jezerima.

"Najčešće greške su u procjenjivanju svojih sposobnosti i ne slušanju naših savjeta", rekao je Uravić i ponovio kako se prije plivanja ne bi trebalo konzumirati velike obroke i velike količine alkohola.

"Nakon toga, po vrućini nije pametno odmah skočiti u more", napomenuo je.

Uravić kaže da je na području Primorsko-goranske županije ove sezone za sada bilo 15-ak intervencija. "Nije puno, što su jako dobri pokazatelji. Uglavnom su to bile lakše ozljede, uganuća, opća slabost, porezotine i tako. Nadamo se da će tako i ostati, malo mirnije nego inače", rekao je.

Prije tjedan dana imali smo turiste koji su se na pučinu uputili sa luftmadracima, Mikića je zanimalo koliko to zna biti opasno.

"Svake godine se ponavlja ta situacija. To je vrlo opasna situacija. Ako već idemo na ta neka napuhavajuća, plutajuća sredstva trebalo bi birati dane kad je mirno more, kad nema valova, kad nema vjetrova, a ako se već izlazi, biti negdje u blizini plaže i sigurnog izlaza. I naravno birati kupališta gdje su spasioci da možemo pomoći u slučaju neke nevolje", rekao je Uravić.

Onima koji za kupanje odabiru rijeke također poručuje da odabiru uređena kupališta koja su pod nadzorom spasioca.

Inače, utapanje je jedan od vodećih uzroka slučajne smrti širom svijeta, a u Hrvatskoj je vodeći uzrok smrti kod djece, odmah nakon prometnih nesreća, te jedan od pet glavnih razloga među nesretnim slučajevima, podaci su Crvenog križa. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr