Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča od davnina

Nekima možda djeluje kao cirkus, a njima je običaj kojim se ponose: Znate li što je štrajenje?

Marija i njezin suprug Mario, iz naselja Pece kod Budinščine, dobili su kćer Rebeku. A osim djevojčice, dobili su i veliko štrajenje.

Štrajenje je običaj koji se još uvijek njeguje u nekim dijelovima Zagorja iako, na prvi pogled izgleda - pomalo šokantno. Tu je nešto papira po drveću, obješena lutka... i veseli susjedi.

Sve se odvija dolaskom majke s djetetom kući iz rodilišta. Bolje da umre selo nego običaji - to su potvrdili i stanovnici Pece. Tzv. štrajenje je običaj koji oni čuvaju i njeguju dok će se naravno uvijek naći onih koji će takvo što osuđivati.

Pročitajte i ovo Sve više klizišta nakon potresa - 2 sve je više klizišta Jezivi zvukovi pucanja zemlje njihova su svakodnevica: "To je katastrofa, užasno je teško"

A priča ide od davnina - štrajilo se ocu koji nije htio priznati dijete, da cijelo selo zna da je njegovo - "pa nek ga bu sram" rekli bi oni. U ovom selu takvih problema nema - ali tradicija se treba poštovati. Mještani dodaju - možda nekome ponekad djeluje kao cirkus, ali njima je na čast njihov običaj.

Kako to izgleda, pogledajte u videoprilogu reporterke Dnevnika Nove TV Sare Duvnjak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tradicija kroz brojeve (Ne)ukusna statistika za Uskrs: Pogledajte drastični skok cijene namirnice koja je neizostavni dodatak na stolu

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene