Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEMI U SPLITSKOM ŠKVERU

Kakva je budućnost Brodosplita? "Ovo su meštri koji znaju svoj posao, bez njih nema brana za Veneciju, nema ni brodova"

Aktualno Galerija Joško Franić - 1 Joško Franić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Joško Franić - 2 Joško Franić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mario Jurič Mario Jurič Foto: DNEVNIK.hr Brodosplit - 1 Brodosplit - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Brodosplit - 2 Galerija 1/7 >>
Reporter Nove TV Mario Jurič dugo prati priču sa škverom. Što je na stvari - je li zbilja rat u Ukrajini problem ili nešto drugo, otkrio je za Dnevnik.

Reporter Nove TV Mario Jurič u petak je za Dnevnik izvijestio o najnovijim događajima u splitskom brodogradilištu.

"Problemi su sigurno puno širi i veći, na tragu toga je i izjava ministra Ćorića. Više puta smo izvještavali o blokadama tvrtki u splitskome škveru, kao i o problemima s isplatama plaća", rekao je Jurič te dodao kako kako je prema podacima FINA-e od ukupno 65 tvrtki-kćeri povezanih s Brodosplitom, njih 27 je u blokadi. Jedna važna tvrtka-kćer u petak je otišla u stečaj i dodijeljen joj je stečajni upravitelj.

S druge strane država nastavlja slijevati milijune kuna u ovakvu tvrtku u obliku potpora, jamstava, kredita, mnogi kažu kako to izgleda kao rupa bez dna s upitnom budućnošću. Naravno da, kako je kazao Jurič, gospodin Debeljak sve to drukčije vidi i uvjerava - ako država pomogne, sve će biti bolje.

Reporter Nove TV za Dnevnik je razgovarao s Joškom Franićem, predstavnikom radnika u Sindikatu metalaca Hrvatske.

"Radnici su zabrinuti, prvenstveno zbog plaće. Ova plaća je kasnila, no poslijepodne smo dobili informaciju da je počela sjedati na račune, tako da se nadamo da će u narednih nekoliko dana svima sjesti na račune", kazao je Franić te najavio da će zbog toga zatražiti u idući ponedjeljak sastanak s Upravom.

Ljudi su poslani na čekanje, a dio zaposlenih je već pozvan da se od ponedjeljka javi na posao.

Na pitanje koristi li Debeljak radnike da bi dobio ono što želi, Joško Franić je odgovorio da je činjenica da su radnici srce škvera i da nema njih, firma ne bi postojala.

"To su meštri koji znaju svoj posao. Bez njih nema brana za Veneciju, nema ni brodova. Oni su bitan dio firme", kazao je predstavnik škverana.

Pročitajte i ovo Tomislav Debeljak - 1 BIZARNI ARGUMENTI Novi problemi u Brodosplitu, Debeljak traži pomoć države: "Mi smo dijametralno suprotna stvar od kriminala koji se događao"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBUSTAVLJENA PROIZVODNJA Iz Brodosplita traže da se Vlada opet uključi u spas brodogradilišta, ministar Ćorić poručuje: "U pitanju su složeniji problemi..."

Na pitanje po čemu je Brodoplit važniji od drugih firmi kojima je također potrebna pomoć, primjerice od tekstilnih tvrtki, Franić je odgovorio kako je činjenica je da se brod može graditi uz more, ne iza brda.

"Išli smo u privatizaciju, imali smo problema prije, nadam se da će se ti problemi nekako izgladiti. To je sada na Vladi, ministarstvima i vlasniku. Naše je da se pobrinemo da radnici dobiju zaslužene plaće", zaključio je Franić.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene