Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NESREĆA U BILJU

U eksploziji plina u kući kraj Osijeka tragično preminuo poznati osječki sportaš: "Cijela Hrvatska zove i pita..."

Aktualno Galerija Razorna eksplozija kuće u Bilju - 4 Razorna eksplozija kuće u Bilju - 4 Foto: DNEVNIK.hr Razorna eksplozija kuće u Bilju - 3 Razorna eksplozija kuće u Bilju - 3 Foto: DNEVNIK.hr Razorna eksplozija kuće u Bilju - 2 Razorna eksplozija kuće u Bilju - 2 Foto: DNEVNIK.hr Razorna eksplozija kuće u Bilju - 1 Razorna eksplozija kuće u Bilju - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Zoran Munduković Galerija 1/6 >>
U strašnoj eksploziji koja je razrušila obiteljsku kuću u Bilju, nedaleko od Osijeka, stradao je 47-godišnji muškarac, poznati osječki jahač Duško Gages.

Policijski službenici očevid su završili tijekom petka. U poslijepodnevnim satima objavljeno je kako je curenje plina uzrok eksplozije do koje je došlo u kući. Kuću je do temelja razrušila eksplozija. Silina udara na noge je digla cijelo selo, ali i sve službe koje do jutra nisu stale.

"Čula se jaka detonacija, ja sam prvo pomislila da je neka bomba odnekle došla", rekla je susjeda Rosa.

S obzirom na stanje na terenu, podignut je bio i specijalistički vatrogasni tim za spašavanje iz ruševina.

"To su intervencije koje idu jako sporo s obzirom na to da se radi o urušenom objektu, s time da se radilo o sumnji da se radi o osobi koja je pod ruševinama. Tu nema brzanja, to je dio po dio mora se jako dobro isplanirati da se ne bi dobile ozljede pod ruševinama", naveo je Davor Škarica, pomoćnik zapovjednika VP-a Osijek.

Nakon pet sati pretrage pod ruševinama je pronađeno beživotno tijelo 47-godišnjeg muškarca.

"Prvo smo našli psa, poslije toga smo našli unesrećenoga", dodao je.

Prijatelji tuguju

Prijatelji iz konjičkog kluba s tugom se prisjećaju velikog jahača Duška Gagesa.

Zoran Munduković, Duškov prijatelj kazao je kako je Gages bio veseljak i prijatelj koji je uvijek bio spreman pomoći.

"Jedan od one vrste koja ja to kažem izumire, pravi konjar. Cijela Hrvatska zove i pita šta se desilo. Nitko ne može vjerovati", s tugom je rekao Munduković.

Nedjeljko Knežević, predsjednik konjičkog kluba Osijek preminulog je prijatelja nazvao izuzetno kvalitetnim i hrabrim jahačem u samom vrhu hrvatskog konjičkog sporta, po čemu ga i  pamti cijela Hrvatska. 

Stručnjak upozorava

Što je uzrok tragičnog događaja pokazat će kriminalističko vještačenje. Sumnja se da bi u pitanju mogla biti eksplozija plina. Kako bi se spriječile ovakve nesreće stručnjaci upozoravaju privatna kućanstva jednom u 10 godina, a tvrtke jednom u pet godina trebale bi servisirati instalacije, kako nalaže i zakon.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OTKRIVEN UZROK Policija objavila detalje razorne eksplozije u kući u Bilju kod Osijeka, u kojoj je život izgubio 47-godišnji muškarac

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna AKCIJA U TIJEKU Eksplozija u Bilju kod Osijeka: Sumnja se na plinsku bocu, vatrogasci u urušenoj kući traže unesrećenog

"Potrebno je adekvatno i po uputama proizvođača održavati, servisirati trošila da ovlaštene tvrtke to rade, a ne priučeni kućni majstori", objasnio je Zdenko Alikavazović, stručnjak za ispitivanje nepropusnosti plinske instalacije.

Jer sigurnost i život nemaju cijenu.

"Korisnici fleksibilna crijeva s kojim su im spojeni plinski štednjaci i plinska trošila mijenjaju za to predviđenim rokovima. Da koriste odgovarajuća crijeva koja su isključivo namijenjena za plin", dodao je.

Iznimno mala količina plina potrebna je da dođe do zla.

"Donja granica eksplozivnosti je oko dva posto, u ukupnom volumenu da se ti nalazilo", rekao je Alikavazović.

A što je točno uzrokovalo ovakvu razarajuću nesreću utvrdit će istraga!
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene