Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

New York Times i Herald Tribune, raspisali su se o koncertu hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona održanom na Maksimiru i ozbiljno doveli u pitanje imidž Hrvatske u svijetu.


Naime, Thompsona prozivaju zbog nastupa koji je, tvrde, postao rutina - on izgovori dobro poznati hrvatski slogan iz Drugog svjetskog rata, a njegovi fanovi odgovaraju nacističkim pozdravom. Spominju i ustaške oznake. 

Vezani članci Slika nije dostupna Za Times Square krivi pakistanski talibani Slika nije dostupna Pakistan: Bombaš s Times Squarea nije djelovao samostalno

>> Video snimka s koncerta Thompsona

New York Times piše kako je najnoviji Thompsonov uspjeh uzrokovao zabrinutost i osudu židovskih skupina u svijetu, kao i skupina nacionalnih manjina u Hrvatskoj. 

Tome se priključio i Milorad Pupovac s porukom da se zbog istog, nacionalne manjine ne osjećaju ugodno u Hrvatskoj. 

"Sasvim sigurno, poruke s koncerta ozbiljna su prijetnja demokratskoj Hrvatskoj, a ne samo pripadnicima manjinskih zajednica poput Srba, Židova i Roma", ističe Pupovac. 

Autor teksta u New York Timesu, posebno zabrinjavajućim drži to što su se mnogi ugledni političari i novinari javno izjasnili kako ne vide problem u simbolima i pozdravima viđenima na koncertu. 

List podsjeća na težnje Hrvatske da se u očima međunarodne zajednice prikaže kao antifašistička zemlja te na aspiracije da se priključi Europskoj uniji, no "Ustaški duh još uvijek je prisutan", zaključuje svoj tekst o Thompsonovom koncertu novinar New York Timesa.