HAZMAT (Foto: AFP)
HAZMAT (Foto: AFP) Foto: Afp

Nešto teže bit će kroz Hrvatsku prokrijumčariti opasni nuklearni, radiološki, kemijski i biološki materijal. Ministarstvo unutarnjih poslova dobilo je donaciju u vrijednosti od 400.000 dolara (više od dva i pol milijuna kuna) - detekcijsku opremu za lakši pronalazak opasnih materijala.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i američki veleposlanik Robert Kohorst potpisali su Uvjete donacije vezane uz sprječavanje nezakonitog trgovanja nuklearnim i ostalim radioaktivnim materijalima.

Sjedinjene Američke Države donirat će Ministarstvu unutarnjih poslova dva kombi vozila opremljena suvremenom, specijaliziranom HAZMAT (Hazardous Materials) opremom za ranu i učinkovitu identifikaciju opasnog materijala (kemijski, biološki, radiološki i nuklearni materijali) i sprječavanje njegovog krijumčarenja.

Uz to, američki kolege provest će obuku korištenja detekcijske opreme, čime će unaprijediti kapacitete hrvatske policije u borbi protiv profiliranih oblika krijumčarenja.

Vrijednost donacije, koja će se realizirati do kraja ove godine, iznosi oko 400.000 američkih dolara, a u policijskim postupanjima koristit će gotovo svim linijama rada policije, od granične, temeljne, protueksplozijske, kriminalističke, pa do specijalne policije.

Nuklearna kupola na Maršalovim otocima (Foto: GIFF JOHNSON / US DEFENCE NUCLEAR AGENCY/FILES / AFP) Je li na pomolu novi Černobil? Raspada se kupola u koju je SAD spremao nuklearni otpad

Porinuće ledolomca Ural (Foto: AFP) Rusija porinula najmoćniji nuklearni ledolomac na svijetu: Lomit će slojeve leda i do tri metra debljine

MUP sa SAD-om protekle dvije godine razvija suradnju u različitim područjima sigurnosti – u borbi protiv terorizma, krijumčarskih mreža, suzbijanju organiziranog i teškog kriminaliteta, a sve s ciljem razvoja kapaciteta i bolje razmjene informacija zbog što učinkovitijeg odgovora na suvremene sigurnosne izazove.

Današnje ugovaranje uvjeta buduće donacije u području sprječavanja nezakonitog trgovanja nuklearnim i ostalim radioaktivnim materijalima, koji u svojoj poveznici s najvećom sigurnosnom prijetnjom današnjice, terorizmom, i sami predstavljaju jednu od većih globalnih sigurnosnih prijetnji, nadogradnja je dosadašnje suradnje i dodatna potvrda strateških partnerskih odnosa Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, stoji u priopćenju kojeg je posao MUP.

HAZMAT (Foto: AFP)
SAD Hrvatskoj donirao dva kombi vozila s HAZMAT opremom za ranu identifikaciju opasnog materijala (Foto: MUP) Foto: MUP

Vladinim projektom i europskim novcem zaposlili 7000 žena, ali im plaće kasne: "Mi trebamo to isplatiti i sad se pitamo - odakle?''