Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trakavica se nastavlja

Milanović novinare ostavio pred vojarnom pa izašao pred mikrofone: "Banožić najavi hitan let pa juri da mu se ne ohladi janjetina u vikendici"

Novi sukob dogodio se u odnosima predsjednik Zoran Milanović - Ministarstvo obrane. Za isti događaj poslali su pozive s dvije različite upute za medije. Novinari su ostali pred vojarnom.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske je za ponedjeljak na ispraćaj hrvatskih vojnika u misiju na Kosovu pozvao i medije.

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 3 Borbeni avioni FOTO Prvih šest aviona Rafale u Hrvatskoj za nekoliko tjedana: "Za mene je to bilo ispunjenje dječačkog sna"

Najava istog događanja stigla je potom iz Ureda predsjednika Republike, uz napomenu da nije predviđen ulazak novinara u vojarnu. Javnost će, pišu, o svemu izvijestiti priopćenjem s fotografijama. Naknadno su objasnili da je Predsjednik tako odlučio nakon razgovora s časnicima i vojnicima.

Poručuju kako je sve organizirano kako bi se Vrhovnom zapovjedniku, ministru obrane i zapovjednicima pokazala spremnost za misiju i da se tako važan događaj za vojsku ne može i neće iskorištavati za bilo čije dnevno-političke svrhe. Na Pantovčaku kažu da po protokolu govori - samo Predsjednik.

Ovo je prvi put da dvije institucije šalju različite informacije prema medijima, a zasad je nepoznato hoće li vojna policija na ulazu u vojarnu pustiti novinare u vojarnu ili neće. Pred vojskom je bio vrlo zahtjevan odabir koga poslušati - Ministarstvo obrane ili Ured predsjednika.

Na ulazu vojna policija umjesto matične postrojbe

Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić izvijestila je da novinari nisu pušteni u našičku vojarnu u vrijeme koje je bilo navedeno za dolazak u pozivu MORH-a te da su im na ulazu rekli da mediji ne mogu ući.

Bešić Đukarić javlja da je nakon ovog događaja svoj dolazak u našičku vojarnu otkazao i ministar obrane Mario Banožić.

Glasnogovornica MORH-a Saša Guttman rekla je da je dolazak ministra otkazan jer nema uvjeta za rad. Kako se doznaje, zabranjeno mu je obraćanje, kao i zapovjedniku kontingenta.

Na ulazu u vojarnu su pripadnici Vojne policije umjesto matične postrojbe. Program u vojarni je počeo, odsvirana je himna, a predsjednik Milanović je prisutan.

Oglasio se Banožić

O najnovijim događanjima se oglasio i ministar Banožić. Navodi kako je vojska iznad političara te da ne želi sudjelovati u igrokazu. Pripadnicima kontingenta je poželio sretan put i uspješnu misiju.

"Hrvatska vojska je iznad svih nas političara. Svi smo prolazni, a ona će biti tu dok je Hrvatske.
Nisam otišao u našičku vojarnu "132. brigade HV" na ispraćaj 36. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR jer ne želim sudjelovati u igrokazu gospodina koji nažalost ne razumije prve dvije rečenice iz ove objave. Pripadnicima 36. hrvatskog kontingenta želim sretan put i uspješnu misiju. Vidimo se uskoro", napisao je ministar obrane Mario Banožić na Facebooku.

"Događaj nije predviđen za medije"

Iako novinari nisu bili pozvani iz Ureda predsjednika, Milanović je izašao iz vojarne pred njihove mikrofone.

"Događaj nije predviđen za medije. Vi možete stajati ispred vojarne, ali unutra nećete. Medijima nije rečeno da ne mogu doći, nego da ne mogu ući. Nemate o čemu izvještavati, ono što se dogodilo unutra je snimljeno i dobit ćete sve. Neću dopustiti dnevnu politiku i HDZ-ovce", rekao je Milanović.

"Ministar se najavio i kao zadnji sitni tat on ne dolazi, ostavio je svoje ljude na cjedilu. Ne znam što o njegovim letovima misle njegovi kolege koji idu preko naplatnih kućica", dodao je.

"On najavi let dan ranije da bi hitno letio. I onda ga nema niti u letnom manifestu. Ali srećom, na kraju ga ne možeš prevariti. Onda kaže da je sve radio na poziv Ratnog zrakoplovstva", kazao je Milanović.

"Hitan let da se janjetina ne ohladi"

"Kad hitno leti - leti da mu se ne bi ohladila janjetina u Tisnom, gdje mu tata ima vikendicu, a najavi dan ranije hitni let. Ako to ne smeta njegovim kolegama koji se voze šinobusom, onda me baš briga. Ali ne može se to događati bez pisanog traga, to je strašno što radi", istaknuo je.

"Ne znam gdje je to sve naučio. Vjerojatno na medijskom treningu kod Dijane Čuljak. Ja sam takve vrste usluga koketnih dama ukinuo", naveo je Milanović.

"Ovo nije igrokaz, ovo je grčka drama. Meni se govorilo da sam 'crveni Zoka', 'neprijatelj Hrvatske'. Ja sam Vrhovni zapovjednik i kad idem - idem uz transportnu dokumentaciju. On leti kao sitni tat. Kad ide u Tisno, ukrca se u posljednji tren. Zvat ću Plitvice da mi kažu koliko je medvjeda roknuo usput", rekao je Milanović i dodao da se takve stvari događaju dok "ga Plenković ne privede k nozi".

O napadima na novinare

Komentirao je i napad na novinare na prosvjedu u subotu. "Brojem prisutnih na prosvjedu se manipulira više nego brojem poginulih u jednom koncentracijskom logoru", rekao je Milanović.

"Napad na novinara je glup, vi novinari ste u glupoj poziciji, morate izaći na teren. Ja osuđujem takva događanja", dodao je.

"Ovo je protuustavno, nemoralno od početka, čekao sam i gledao sam što će se događati. Ovo je represija nulte kategorije od samog početka. Ovo što se sada događa je impuls koji dolazi iz nekih krugova u EU, nekih briselskih tupoglavaca", smatra Milanović.

"Nitko nije razgovarao s generalima oko toga da se ne može ući u vojarnu bez COVID potvrda. Ima ljudi koji se ne žele cijepiti i testirati. Nije mi to najjasnije, ali koji veleum je istražio kako to utječe na borbenu spremnost naših zdravih vojnika", kazao je Milanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene