Novi spektakularni pothvat na zagrebačkoj katedrali koja je teško stradala u potresu. I ovaj s alpinistima - dizalicama, uz pomne izračune brzine vjetra - na sjeverni toranj postavljen je privremeni križ.

Galerija Postavljanje križa na sjeverni toranj katedrale Postavljanje križa na sjeverni toranj katedrale Postavljanje križa na sjeverni toranj katedrale +6 Postavljanje križa na Zagrebačku katedralu - 7

Točno u podne, 8 i pol metara visok i 700 kilograma težak križ, fiksiran je na sjeverni toranj katedrale. Akcija je dovršena za manje od tri sata.

Vezani članci Blaženi Alojzije Stepinac Lik Stepinca u paklu obojan u bijelo: ''Plačem i sam ću učiniti pokoru. Ne želim nikoga stavljati na križ, ako su neki sveca stavili u pakao'' Potres u Japanu VIDEO Ovako trese 6,3 po Richteru: "Osjećalo se kao da će kuća samo otklizati u stranu"

"Dolje, na dnu križa zategnuta je kugla od tonu i 800 kila, on je učvršćen, još nam preostaju unutra neki sitni detalji oko stabilizacije", objasnio je Damir Foretić, glavni projektant obnove katedrale.

Dvojica geodeta s instrumentima, sa sjeverne i zapadne strane, kontrolirala su da križ bude postavljen ravno.

"Navizira se donji dio križa i onda se lagano vertikala postiže i raportira se je li nagnut na koju stranu. Ako je, onda se izvrši korekcija", kaže geodet Zvonimir Ivić.

Za razliku od skidanja tornja, kada su sve radnje učinjene prethodno, ovdje se sve bušilo i učvršćivalo na licu mjesta. Uz nadzor glavnog projektanta sve su obavila četiri alpinista, dvojica s vanjske i dvojica s unutarnje strane.

"Osjećaj je dobar dok ne krene dizalica. Kada se ona krene micati, ne znate miče li se zvonik ili dizalica", priča Foretić.

"Samo penjanje je dosta zahtjevno, ali više se koncentrirate na posao, ne smije ništa pasti, a ta fizička strana je manji dio posla. Strah? Navikli smo", iskren je alpinist Zoran Malnar.

Sada je na redu južni zvonik.

"Tamo moramo još neke komade kamenja demontirati jer prijete padanjem, i onda ćemo za dva dana dizati južni križ gore", kaže Foretić.

Akciju skidanja tornja pratio je velik broj znatiželjnih građana. Danas bi tek poneki prolaznik bacio oko. Potres je zagrebačkom gradonačelniku poremetio planove financijske pomoći. Baš prije potresa, osigurao je 10 milijuna kuna za skidanje skele s južnog tornja. Sada čeka da mu s Kaptola kažu što s novcem.

"Sada ćemo vidjeti što će nadbiskup dvor i kardinal odlučiti što će se i kojim tempom i dinamikom obnavljati", rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

A obnova će, nema sumnje, biti skupa i dugotrajna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju