Obavijesti Video Pretražite Navigacija
oglasio se i ministar fuchs

Vršnjaci snimali brutalnu tučnjavu djevojčica kod Koprivnice, psihologinja upozorava: "U virtualnom svijetu to postaje nasilje bez granica"

Aktualno Galerija Tučnjava u Koprivnici - 4 Tučnjava u Koprivnici - 4 Foto: DNEVNIK.hr Tučnjava u Koprivnici - 3 Tučnjava u Koprivnici - 3 Foto: DNEVNIK.hr Tučnjava u Koprivnici - 2 Tučnjava u Koprivnici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Tučnjava u Koprivnici - 1 Tučnjava u Koprivnici - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Radovan Fuchs, Ministar znanosti i obrazovanja Galerija 1/5 >>
Žestoki udarci šakama i nogama između dviju učenica u Koprivnici. Cijelu brutalnu tučnjavu djevojčica gledali su i snimali njihovi kolege. Vršnjačko nasilje nije povremena anomalija, a sve češće se dijeli na društvenim mrežama.

Brutalna tučnjava između dviju učenica dogodila se u blizini škola u Koprivnici. Međusobne udarce šakama i nogama gledalo i snimalo je nekoliko učenika, a tek rijetki su ih pokušali razdvojiti. Još uvijek se ne zna kojoj točno školi učenice pripadaju, ali zna se da je sve došlo u ruke policije.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs Loše za škole Ministar Fuchs: "Škole na dan izbora neće raditi, ali..." Ilustracija vršnjačko nasilje Užas u školi: Djevojčici zalijepili i iščupali obrve!

"Obavještavamo Vas kako su policijski službenici PU koprivničko-križevačke proveli kriminalističko istraživanje povodom događaja u kojem su 2. studenoga 2022. godine na području grada Koprivnice sudjelovale maloljetne osobe, a u svezi čega je nadležnom pravosudnom tijelu dostavljen adekvatan prijavni materijal", odgovorili su Dnevniku Nove TV iz policije.

Na nasilje među vršnjacima osvrnuo se ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

"Svako vršnjačko nasilje nije dobro jer iz toga kasnije kreiraju nekakve mogućnosti nasilja. Iako moramo biti svjesni da su se djeca znala porječkati i potući i ranije, vjerojatno će toga biti u budućnosti. Mislim da treba djeci davati poduku, sprječavati, djelovati pozitivno, kako u razredu tako i u obitelji. Ove, nažalost, varijante snimanja mobitelom nekakvog nasilja i tuče je za svaku osudu", rekao je ministar.

Snimke vršnjačkog nasilja sve česće postaju popularni sadržaj društvenih mreža, posebice među djecom.

Struka za takvo dijeljenje snimaka kaže: "U virtualnom svijetu nasilje postaje nasilje bez granica, dijeljenje snimke je također vršnjačko. Dugoročno svi gube, snimke se dijele radi uzbuđenja, popularnosti, ali i zastrašivanja, ponižavanja, ozljeđivanja, ismijavanja žrtve", rekla je Sabina Morosini Turčinović, psihologinja i stručnjakinja za vršnjačko nasilje.

Ni Hrvatska nije iznimka po pitanju nasilja među vršnjacima.

"Vršnjačko nasilje nije povremena anomalija nego je stalno prisutna. Mijenja se oblik i mjesto radnje, istraživanja provedena u Hrvatskoj govore da je do 27% djece izloženo vršnjačkom nasilju, nasilju na internetu oko 25 % djece, pretpostavljamo da je situacija i dramatičnija jer sva djeca ne žele prijaviti ili priznati nasilje koje im se dogodilo", dodaje Morosini Turčinović.

Iz Ministarstva obrazovanja su nam rekli kakva je statistika nasilja koje im škole prijave.

Ovako stoje podaci - tijekom školske godine 2020./2021. prijavljeno je 176 pojedinačnih slučajeva, dok je tijekom 2019. godine prijavljeno 125. 2018. ukupno je bilo 216 slučajeva, a 2017. godine 163 slučajeva.

U svakom slučaju, previše za bezbrižno djetinjstvo, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sara Tomašković.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene