Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak sukoba

Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju"

Do razilaženja u Mostu nije došlo zbog liste za izbore za Europski parlament, kazala je Marija Selak Raspudić na konferenciji za medije u Saboru dan nakon što se pročulo da je došlo do raskola u Mostu. Odbila je, tvrdi, biti prva na listi zbog kolege iz Mosta Marina Miletića, koji se ranije ogradio od nje, ali i poručila da on nije jedini razlog razilaženja s Mostom.

''Najprije se želim ispričati svima koji su me jučer pokušali dobiti'', kazala je na početku konferencije za medije u Saboru Marija Selak Raspudić i dodala da je obavijestila kolege iz Mosta o onome što će danas reći nakon jučerašnjih nepotvrđenih informacija u medijima vezanima za raskol u Mostu.

"Nije u pitanju samo Miletić"

"Do razilaženja među nama nije došlo zbog liste za Europski parlament. Ona je samo jedan konkretan događaj", kazala je.

"I dalje stavljam integritet i princip ispred bilo kojih fotelja", istaknula je i rekla da je odustala od nošenja liste zbog Marina Miletića, ali da u svemu što je presudilo razlazu nije samo on u putanju.

Ustvrdila je i da nije odustala u zadnji tren: "Počeli smo tek nekoliko dana nakon parlamentarnih izbora raspravljati o listi za izbore za Europski parlament."

Pročitajte i ovo Marin Miletić O Bogu i ljudima Problemi u Mostu? Oglasio se Marin Miletić: "Uvjeren sam, bit će dobro"

"Nema prodaje, nema predaje"

"Predmet rasprave među nama su različite nesuglasice oko kampanje i onoga što je njoj prethodilo i što nismo uspjeli razriješiti. Meni je bilo ponuđeno da nosim listu za Europski parlament. Zbog toga što je i kolega Marin Miletić izrazio tu želju, a s obzirom na događaje tijekom kampanje, činjenicu da se kolega Miletić od mene javno ogradio, smatrala sam da ne bi bilo vjerodostojno i primjereno da nosim zajedničku listu", kazala je Selak Raspudić.

"Ja sam odustala od nošenja liste i, sudeći prema trenutačnom rejtingu Mosta, izglednog briselskog mandata. Nemam nikakav problem s time da imamo različita stajališta. I dalje smatram da smo se u mnogim pitanjima puno više slagali nego razilazili", kazala je Selak Raspudić.

"Smatram da je mnogo poštenije i ispravnije da sam odustala od liste i da ostajem djelovati u Saboru. Tome je također presudila činjenica da se Hrvatska danas nalazi u teškoj situaciji s nezavidnom budućnošću ako dođe do sklapanja trgovačke koalicije s HDZ-om, a bilo koja suradnja s njima sigurno će biti trgovačka. U razgovoru s Ninom zaključili smo da sada nije vrijeme za dizanje sidra, nego uz povjerenje birača ostati ovdje i boriti se. Nema prodaje, nema predaje", poručila je.

Pročitajte i ovo Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić Liste za EU izbore Raspudići napustili stranku? "Ne znam što vam nije jasno"

"Nino Raspudić sam je rezolutno odbio biti na listi za EU izbore"

Osvrnula se i na priče koje se tiču i njezina supruga Nina Raspudića: "On ne samo da nije trebao biti na listi za Europski parlament nego je i, unatoč uvjeravanju Mosta da stane na listu da ona bude jača, to rezolutno odbio jer nije htio varati birače. Oboje smo smatrali da je to neprimjereno."

"Što se tiče same liste, želim im sreću u ostvarivanju njihova cilja", dodala je i rekla da nema namjere politički profitirati na ovoj temi.

"Miletić se od mene ogradio", podsjetila je i kazala da joj se s obzirom na to ne čini vjerodostojnim da bude na listi, a ranije se o tome nije očitovala, kako je rekla, da mu ne bi naškodila.

"Bliska sam ideji Mosta. Moj je temeljni stav da život treba štititi", kazala je i dodala: "Ne mislim da je zabrana pobačaja rješenje."

Istaknula je da Most ima pravo donositi svoje izbore: "Smatrala sam da u takvoj konstelaciji ne bih bila vjerodostojna. Da, mogla sam okrenuti glavu na drugu stranu i dobiti briselski mandat, ali kako bih onda govorila o integritetu i moralu u politici?

Činjenica je da se Miletić u jednom trenutku ogradio od mene. Rekao da ja nisam Most i nisam ni u jednom tijelu Mosta. Kad se tako javno počnemo ograđivati jedni od drugih, nije u redu da budemo zajedno na listi. Iz poštovanja prema njemu i onome što smo prošli zajedno nisam mu htjela naškoditi tijekom same kampanje. On je imao pravo na takav stav i ograđivanje od mene, ali smatram da bi licemjerno od mene bilo da sam ponijela zajedničku listu."

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

"Ne mislim da je zabrana pobačaja rješenje"

"Moj je temeljni stav da život treba štititi. Ne mislim da je zabrana pobačaja rješenje. Dakle, nije pitanje razilaženja u vrijednostima, već pitanje toga u kojoj smo mi mjeri javno i privatno sposobni jedni druge uvažavati. Kad netko kaže 'ne, ona nije naša', iz moje perspektive to je narušeno", dodala je.

Kazala je i da nije tražila da bude na listi ako Miletić ne bude na njoj. "Oni kojima je prioritet Bruxelles nalaze se na toj listi."

Kazala je da ona i Nino Raspudić zasad djeluju kao nezavisni zastupnici, ali i odgovorila da se ne vidi u SDP-u.

"Nemam ništa loše reći o svojim kolegama iz Mosta. Kao i u mnogim drugim situacijama u životu, nismo uspjeli naći zajednički život. Nije u pitanju samo Miletić, ovo je samo trenutačna situacija."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene