Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi protokol u e-savjetovanju

Prvi korak ministrice prema suzbijajnu nasilja: ''Hoće li konačno biti sankcionirani oni koji su prekršili pravila?''

Sanja Sarnavka iz zaklade Solidarna (Foto: Dnevnik.hr)
Sanja Sarnavka iz zaklade Solidarna (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nora Krstulović iz Inicijative \ Nora Krstulović iz Inicijative \"Spasi me\" (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ravnateljica doma Duga Željka Barić (Foto: Dnevnik.hr) Ravnateljica doma Duga Željka Barić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Sarnavka iz zaklade Solidarna (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Kako bi sustav bio što efikasniji, ministrica demografije Nada Murganić donijela je novi protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji. U petak ga je poslala u e-savjetovanje, no mnogi se pitaju hoće li on doista ubrzati djelovanje institucija.

Novi protokol prvi je korak ministrice prema suzbijanju nasilja. ''Tendencija u ovom protokolu je da se žurno reagira, da ta međuresorna suradnja zajedno s ostalim tijelima bude pravovremena, a ne s odmacima, da se svakako regaira ne samo na prijavu, nego i na saznanje za prijavu'', rekla je Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

Pročitajte i ovo Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati" Zoran Milanović objava na facebooku Milanović na Fejsu: "To je alarm za sve nas"

Osim žurnih intervencija, među ostalim, protokol predviđa i međuresornu suradnju i razmjenu informacija, ali i redovito sastajanje županijskih timova koji će pratiti rad uključenih tijela. Moraju se sastati jednom u dva mjeseca, prema potrebi i češće.

Nora Krstičević iz inicijative ''Spasi me'' pozdravlja ''činjenicu da je vlada održala obećanje i poslala novi prijedlog protokola u savjetovanje''. No, iz inicijative ističu da im treba vremena da ga usporede sa starim i vide u kojoj su mjeri napravljeni pomaci. ''Govorimo o dva različita problema. Jedna je dosljednost u provođenju samog protokola, drugo je kapacitiranost ljudi na terenu da prepoznaju znakove obiteljskog nasilja i na vrijeme reagiraju'', kazala je Krstulović.

Problem je, kažu operativci, što liječnici često ne prijavljuju sumnje. ''Nije im to drago da prijavljuju kada i vide da postoji neka sumnja, bilo po tragovima po tijelu, bilo po ono što žena priča. Kad postoji sumnja, jednostavno moraju prijaviti policiji ili Centru za socijalnu skrb'', ističe ravnateljica zagrebačkog doma ''Duga'' Željka Barić.

Protokol nalaže reakciju kod bilo kakve sumnje. ''Sumnja je posebno obvezujuća za zdravstvene djelatnike, patronažne sestre, pedijatre koji mogu predvidjeti, odnosno vidjeti da postoje neki znakovi'', naglasila je ministrica.

Sanja Sarnavka iz zaklade ''Solidarna'' kaže da je bitno proširen dio u ovlastima policije, ali je skeptična. ''Hoće li tu biti netko tko će nadzirati? Hoće li tu biti sankcije konačno za osobe s imenom i prezimenom koje nisu postupale po pravilniku? To mene puno više zanima'', kaže Sarnavka.

Ministrica najavljuje pooštravanje kaznenog zakona, a obećava i žurno otvaranje novih skloništa. Čak šest županija ih nema. To bi dosta pomoglo, ističe ravnateljica doma ''Duga''. ''Nekada imamo dva, tri, pet slobodnih mjesta, a onda imamo po četiri, pet ili šest mjeseci po pet više nego ih možemo primiti'', priča Barić.

Sad još samo da sve navedeno ne ostane mrtvo slovo na papiru i prazno obećanje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene