Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pakleno ljeto u zraku

Novi problemi za turizam u Hrvatskoj? Europski kontrolori objavili važno upozorenje

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Osim (pre)visokih cijena hrvatski turizam ovoga bi ljeta mogao imati još jedan veliki problem. Eurocontrol, regulator zračnog prostora u Europi, izdao je važno upozorenje.

Drama na nebu, kaos u zraku - scenariji su koji bi se ovoga ljeta mogli odvijati iznad Europe, a svi se nadaju da do njih ipak neće doći. 

Ipak, važno je djelovati pravovremeno, pa je Eurocontrol, regulator zračnog prostora u Europi, izdao upozorenje da treba očekivati izazovno ljeto, s oko 33.000 letova dnevno po cijeloj Europi u idućih osam tjedana, što je osam posto više nego lani.

Kontrolori leta na mnogim popularnim turističkim destinacijama zbog toga bi mogli postati preopterećeni, a najgore će biti na destinacijama poput Reimsa i Marseillesa te Atene i Budimpešte, piše The Times.

Slična upozorenja izdana su i za London, Barcelonu, Bruxelles, Varšavu i Zagreb, posebice petkom i tijekom ljetnih vikenda.

Pročitajte i ovo HGSS Filmska priča "Legli smo da umremo": Brodolomci s Paga preživjeli pijući svoj urin iz školjki

Zbog velikog preopterećenja moguća su kašnjenja letova ili njihova preusmjeravanja na duže rute kako se zračni prostor ne bi previše zgusnuo.

"Ovo ljeto u Europi je izazovno jer imamo manje dostupnog zračnog prostora zbog rata u Ukrajini i vojnih potreba... Svatko treba odigrati svoju ulogu. Zračne luke moraju imati dobro osoblje, vitalno je za usluge zračnog prometa osigurati dovoljno kapaciteta, a zrakoplovne tvrtke trebaju se pridržavati svojih rasporeda", rekao je Raúl Medina, glavni direktor Eurocontrola.


''Iako je projekcija za više od 30.000 letova manja od rekordne 2019., manji je i broj zaposlenih kontrolora leta. Ove godine postoji i veća mogućnost da će upravo u udarnom razdoblju izaći u štrajk. Smetnje u zračnom prometu, preusmjeravanja i kašnjenja prošlog su mjeseca bili mnogo gori nego što je uobičajeno za ovo doba godine'', rekao je Willie Walsh, voditelj Međunarodne udruge za zračni prijevoz.

Pročitajte i ovo Vjenčanje gradonačelnika i krokodila - 4 Stoljetna tradicija FOTO/VIDEO Gradonačelnik se vjenčao s krokodilom: "Volimo se. To je ono što je važno. Ne možete imati brak bez ljubavi"

Neki kontrolni centri obrađuju mnogo više prometa zbog preusmjeravanja letova, a nedavne industrijske akcije uzrokovale su mnoga odgađanja. Možemo upravljati takvim situacijama u mirnijim razdobljima, ali ako se to dogodi usred ljeta, bit će puno veći izazov, upozoravaju kontrolori.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene