Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stabilizacija poslovanja

Objavljeni planovi za Zagrebački holding i oporavak gradske tvrtke, postoje tri glavna cilja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga najavio je da su ključni ciljevi tvrtke u ovoj godini stabilizacija poslovanja, transformacija organizacije i usmjeravanjne prema održivosti.

''Stabilizacija poslovanja, transformacija organizacije i usmjeravanje prema održivosti i razvoju poslovanja, tri su ključna cilja kojima će se Uprava Zagrebačkog holdinga posvetiti u 2022. godini'', rekao je u četvrtak predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković.

Na briefingu za medije predstavljen je poslovni plan koji predviđa u 2022. godini ostvariti pozitivan rezultat. ''Plan je s prošlogodišnje nerevidirane negativne EBITDA-e od -90 milijuna kuna, ove godine na razini Grupe ZGH ostvariti EBITDA-u u visini oko 504 milijuna kuna'', kaže.

''Kako bismo te ciljeve ostvarili, preokrenut ćemo višegodišnje negativne trendove u poslovanju Grupe ZGH. Naime, proteklih pet godina poslovanja Grupe Zagrebačkog holdinga obilježeno je kontinuiranim padom prihoda i učinkovitosti poslovanja, gubitkom i rastom zaduženosti koji je kulminirao 2020. godine te trenutno iznosi 4,8 milijardi kuna. Ukratko, zatekli smo društvo koje je u trenutku preuzimanja imalo problema s likvidnošću i čija razina dobiti iz operativnog poslovanja nije podržavala strukturu kreditnih obveza'', rekao je Novaković.

Pročitajte i ovo Zagrebački holding - 2 izabrani na čelne pozicije Imenovani novi voditelji podružnica, direktor i član Uprave Zagrebačkog holdinga

S obzirom na dugove Holdinga, započet će se i pregovori s kreditorima. ''To je posebno važno s obzirom na činjenicu da Holdingu ove godine dospijeva 1,3 milijarde kuna kreditnih obveza. Stabilizacija poslovanja je također nužna kako bi se stvorile pretpostavke za uspješno reizdanje obveznica u visini 2,3 milijarde kuna, koje dospijevaju u srpnju 2023. godine'', dodaje.

 

Stabilizacija poslovanja planira se nizom mjera koje uključuju već najavljenu promjenu modela gospodarenja otpadom, smanjenje broja administrativnog osoblja, komercijalizaciju i prodaju neoperativne imovine, uspostavljanje efikasnog sustava kontrole naplate te usklađenje cijena usluga u tržišnim djelatnostima, poput najma komercijalnih objekata. Proširenjem postojećih usluga i digitalizacijom poslovanja planira se dodatno smanjiti troškove.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene