Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješenje za hrvatske proizvođače

Novi moto: Zajedno konkurentni, a ne jedni drugima konkurencija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulaskom u Europsku uniju hrvatskim se proizvođačima otvara veliko tržište. No, veliko tržište traži i velike količine. A većina naših proizvođača, osobito poljoprivrednih proizvoda, nažalost ne može sama proizvesti dostatne količine.

Rješenje je u udruživanju kroz klastere ili zadruge. Samo udruženi naši proizvođači mogu postati prava konkurencija europskim proizvođačima. Samo udruženi mogu ponuditi dovoljne količine koje će zadovoljiti europske trgovce. Kad ponudite malu količinu, mnogi europski trgovci s vama više uopće ne žele razgovarati. Oni traže dostatne količine i to čitavu godinu.

Pročitajte i ovo Polje uljane repice Nezadovoljni su Stroga zakonska regulativa koči uzgoj popularne poljoprivredne kulture: Poljoprivrednici moraju ispuniti cijeli niz obveza... Slika nije dostupna Velik potencijal I to je moguće: Grana poljoprivrede koja u Hrvatskoj okuplja sve više proizvođača

Na sunčan dan u Sunčanoj ulici Sunčani sajam. U ponudi ručno izrađeni suveniri, eko-hrana, prirodna kozmetika. Za mlade proizvođače, sajam je prvi susret s potrošačima.

'Sajam je prije svega namjenjen onima koji se žele afirmirati, a nemaju prigodu na konvencionalan način', kaže Ljiljana Olujić iz udruga EcoruralNet.

>> Slaba utjeha: Od Hrvatske lošije samo Grčka i Venezuela

Zahvaljujući europskome novcu, na ovom su sajmu štandovi za izlagače besplatni. Vjetar je to u leđa malim obrtima i obiteljskim poljoprivredim gospodarstvima. Zajednički je lakše i jeftinije promovirati se, ali i prodavati proizvode. Mali proizvođači postaju toga svjesni.

'Kroz to umrežavanje i razmjenu ideja, stvara se nešto novo. Zaista se stvara jedna kvalitetna sinergija i mi smo doista optimistični', kaže Olujić.

Unatoč kriznoj godini, optimistični su i proizvođači. Prostora ima. Otvara se veliko europsko tržište.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene