Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadzorni odbori

Novi ministri odlučuju - tko odlazi, a tko ostaje u državnim tvrtkama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova Vlada želi odustati od profesionaliziranja Nadzornih odbora državnih tvrtki kroz provođenje javnih natječaja. Tvrde, bivša Vlada time nije postigla željenu veću razinu odgovornosti već ju je otklonila od sebe.

Kadroviranje unutar državnih tvrtki već je počelo. Tko odlazi, a tko ostaje - odlučit će novi ministri. Tvrde, vodit će se kriterijima uspješnosti. Zlatko Komadina u svojem će ministarstvu upravljati s 25 državnih tvrtki. Mandate na raspolaganje ponudili su tek menadžeri u Hrvatskim željeznicama. Ostali, prema zakonu, za to imaju još 10-tak dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mostovci se protive VLADA ODLUČILA Ovo su velike hrvatske kompanije koje država prodaje Slika nije dostupna Državno vlasništvo IMOVINA PREMIJERA Neki bi prodavali, drugi tvrde - 'Treba biti oprezan'

'Svatko mora znati što zakon kaže i poštivati zakon. Uprava HŽ-a je to korektno učinila s time da uopće nema razloga da se u onom roku od 60 dana mijenjaju oni ljudi i one uprave koji su stručni koji imaju rezultate i koji su sposobni', rekao je Komadina.

>> Kerum o novoj Vladi: Nova metla uvijek bolje mete

Tko je bio neuspješan, novi ministar odlučit će nakon snimanja stanja. No i takvima je s otkazom zajamčena otpremnina. Menadžerska udruga zato traži da Vlada jasno definira mjerljive ciljeve Uprava javnih poduzeća i usklađivanje menadžerskih ugovora s poslovnim rezultatima. 'Kojima bi se definirala osnovna plaća, nagrade naknade, uvijeti mandata uključujući i pitanje raskida tih menadžerskih ugovora', rekao je esad Čolaković, glavni menadžer HUM-CROMA.

Odgovornije upravitelje nova Vlada za razliku od prethodne nema namjeru tražiti javnim natječajima. 'Tu je prije svega potrebno mijenjati zakon i vjerujem da će ga Vlada promjeniti. Apsurd je biranje Nadzornih odbora na natječaju jer jednostavno treba direktna odgovornost Vlade za upravljanje imovinom Hrvatske, a javna poduzeća su imovina Hrvatske', rekao je ministar financija Slavko Linić.

'To ne treba činiti na način koji je do sada bio da javni sektor bude neka vrsta lena', rekao je Čolaković. A bit će leno sve dok kazna za neuspjeh onima koji upravljaju javnim dobrom bude visoka otpremnina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene