Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dim nad Osijekom

Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje nove detalje o požaru. Iz tvrtke idu u prosvjed: "Na ogradi su pronašli izrezanu žicu"

Aktualno Galerija Požar u Osijeku - 1 Požar u Osijeku - 1 Foto: Večernje vijesti Nove TV Radnici tvornice Drava International Radnici tvornice Drava International Foto: Dnevnik Nove TV Tvornica Drava International - 2 Tvornica Drava International - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Tvornica Drava International - 1 Galerija 1/4 >>
Veliki požar u Osijeku u kojem gori plastični otpad pod kontrolom je, ali još nije potpuno ugašen. Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje iz tvrtke Drava International, koja provodi vlastitu istragu, da su na sjevernoj ogradi pronašli izrezanu žicu.

U drugom danu požara velike tvrtke za preradu plastike dim se izvija kilometrima daleko. Ispituje se čistoća zraka, vode, zemlje. Sve raspoložive snage još uvijek su na terenu. Tek će se pokazati razmjeri štete i kako je do požara došlo.

"Vjetar neprestano mijenja smjer, tako da su dijelovi grada tik uz tvornicu nerijetko pod udarom crnog dima", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Kovačić je izvijestio i kako se neslužbeno doznaje iz tvrtke Drava International, koja provodi vlastitu istragu, da su na sjevernoj ogradi pronašli izrezanu žicu. "Upravo je to nedaleko od mjesta na kojem je počeo požar", rekao je Kovačić.

"Sutra će, u 11 sati, radnici Drave International organizirati prosvjed ispred tvornice, odnosno skup podrške. I to protiv načina zbog kojeg im se okrivljava sama tvrtka i proglašava krivom za požar. Oni smatraju da im se sve namješta", doznao je Kovačić.

Pročitajte i ovo KBC Sestre milosrdnice Brza vatrogasna intervencija Planuo požar u podrumu zagrebačke bolnice: Doznajemo što je s pacijentima

130 radnika iz Nepala živjelo je u kontejnerskom naselju u sklopu tvornice. Smješteni su u sportsku dvoranu u Osijeku.

"U to sam vrijeme spavao. Probudio sam se u četiri sata ujutro. Vidio sam veliki požar. Mi volimo svoj posao i svoju tvrtku. Tvrtka nam je pružila sve. Kada smo trebali posao i plaću, dobili smo, uvijek je bila na vrijeme. Strašno smo zabrinuti za svoju tvrtku", rekao je za Dnevnik Nove TV radnik iz Nepala Akas Koyala.

Dio zarađenog novca slali su svojim obiteljima u Nepal. Danas budućnost ne vide od dima.

Ispitivanja pokazuju kako u Osijeku nema onečišćenja zraka, ali mjerenja u okolnim mjestima kao što je Antunovac pokazuju prisutnost toksičnih čestica u zraku.

Što je uzrok požara, trebala bi pokazati istraga. U međuvremenu, grad će tražiti proglašenje ekološke katastrofe.

Službe apeliraju na građane da sve voće i povrće koje je u vrtovima bilo izloženo dimu koji se kilometrima širio, temeljito operu i ogule. Ne preporučuju ni izvođenje životinja na pašu.

Ekološka katastrofa za sobom povlači i financijske izdatke. Forenzička istraga pokazat će tko će za njih biti odgovoran.

Pročitajte i ovo Premijer Plenković u avionu Put na samit Dobrosusjedski odnosi nastavljaju se i u avionu: Plenković se pohvalio fotografijom

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Izborne jedinice Plenković optužio Milanovića da je namjerno propustio potpisati Zakon: "Misle da nismo prozreli takvu zlu namjeru i zlu vjeru"

Reporter Kovačić razgovarao je s načelnikom Stožera civilne zaštite Draganom Vulinom. "Sva mjerenja pokazuju, i na području Osijeka, ali i južnije, da nema znatnih odstupanja od onih uobičajenih razina svih čestica u zraku. Vjetar, koliko god odmogao, znatno je i pomogao jer je te čestice raspršio", objasnio je Vulin te istaknuo da je posao vatrogasaca za svaku pohvalu, divljenje i poštovanje.

I sam Vulin bio je na požarištu i pomagao operativnim snagama. "Srećom pa kamera ne prenosi miris dima. Situacija je sada dobra. Vjerujem da će do jutra dim prestati ići u značajnom obliku. Sutra se očekuje daljnje zatrpavanje požarišta i u potpunosti sanaciju - da nema više dima da građani mogu biti opušteniji", zaključio je Vulin.

Više o požaru u Osijeku pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene