Hrvatska ima novog apostolskog nuncija. U zagrebačkoj katedrali služio je misu. Iako je Talijan, vjernicima se obratio na hrvatskom jeziku. Ispričao im je kako je, čim je stigao u Zagreb, kleknuo na grob Alojzija Stepinca.

Galerija


U zagrebačkoj Katedrali vjernicima se prvi put predstavio novi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, monsinjor Giorgio Lingua. Zajedno s hrvatskim biskupima predvodio je euharistijsko slavlje.

Vezani članci Požar na katedrali Notre-Dame (Foto: AFP) Šestorica "heroja" koja su gasila Notre-Dame osumnjičena za brutalno grupno silovanje 20-godišnjakinje Katedrala Notre-Dame u plamenu (Foto: AFP) Kamera bi mogla otkriti uzrok požara na crkvi Notre-Dame

Nuncij LIngua se vjernicima obratio na hrvatskom iako je on Talijan. Prepričao je kako je 20. rujna, kada je došao u Zagreb, odmah došao na grob blaženog kardinala Alojzija Stepinca, kako kaže, da bi ga bolje upoznao.Što se tiče kanonizacije koju nestrplivo očekuju, tu nije dao nikakve konkretne signale. Rekao je da je Stepinac već sada svet, ali po svojim djelima. A što se tiče kanonizacije, da će ona tek doći.

"Kleknuo sam pred grobom i započeo razgovarati s njim, pitajući ga što misli o cijeloj toj priči koja je podignula toliko neraspoloženje. Učinilo mi se da ga vrlo jasno čujem kako mi neprestano ponavlja 'ne brini za moju svetost, brini za svoju'", rekao je u katedrali Lingua.

Giorgio Lingua u Zagreb je došao pod pomalo izvanrednim okolnostima jer je njegov prethodnik Giuseppe Pinto napustio Zagreb ranije ove godine, zbog bolesti. 

Lingua iza sebe ima već 27 godina diplomatskog iskustva. Prije Hrvatske je bio na nekim, recimo to tako, izazovnim lokacijama. Primjerice u Iraku i Jordanu boravio je u vrijeme uspona takozvane Islamske države. Nakon toga je bio na Kubi, upravo u vrijeme normalizacije odnosa s Amerikancima. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr. 


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr