Odluka Plenkovićeve Vlade jest da se od subote u Hrvatskoj može jeftinije otvoriti nova tvrtka. No poslovanje u Hrvatskoj sve je samo ne jeftino. Dok Vlada neprestano ponavlja kako poduzetnicima rasterećuje davanja, ona su i dalje vrlo visoka. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš nabrojio je tek neke obveze poduzetnika prema državi.

Galerija Dino Goleš o zatvaranju tvrtke (Foto: Dnevnik.hr) Dino Goleš o svim ostalim zanimljivim naknadama (Foto: Dnevnik. hr) Dino Goleš o naknadi za ceste (Foto: Dnevnik.hr) +4 Dino Goleš o naknadi za šume(Foto: Dnevnik.hr)

Prvo na redu je jeftinije otvaranje tvrtki.
Vlada je pojednostavila proceduru otvaranja novih tvrtki. Temeljni kapital za otvaranje društva s ograničenom odgovornošću više ne mora iznositi 20 već 5 tisuća kuna. Tvrtka se može otvoriti i na daljinu, preko interneta. No jednom kad krenete u privatni biznis unatoč jeftinijem otvaranju tvrtke osuđeni ste na stotine nameta državi.

Slijede naknade gospodarskim i drugim komorama.
Sve kreće plaćanjem članarina gospodarskoj i obrtničkoj komori. Mjesečno 42 kune plaćaju mali poduzetnici, tisuću kuna srednji, gotovo 4 tisuće najveći. Svaka pak djelatnost ima vlastitu komoru kojima se također se plaćaju naknade.

Vezani članci Ilustracija HZMO objavio detalje o isplati energetskog dodatka za ublažavanje posljedica rasta cijena Sabornica Za nedolazak u Sabor 150 kn: Ostaje naknada za odvojeni život

Dino Goleš o spomeničkoj renti (Foto: Dnevnik.hr) Dino Goleš o naknadi gospodarskim i drugim komorama (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Osim toga postoje i naknade turističkim zajednicama.
Ugostitelji, iznajmljivači apartmana, vlasnici hotela, plaćaju i naknade turističkim zajednicama. Obračunavaju se po koeficijentu koji se množi s ukupnim prihodima. Prosječni iznajmljivač apartmana u Zagrebu godišnje uplati oko 80 kuna, a vlasnici kafića i puno više. Imate li tako kafić u Zagrebu dio vašeg prihoda primjerice odlazi za razvoj turizma u Lici.

Dino Goleš o spomeničkoj renti (Foto: Dnevnik.hr) Dno Goleš o naknadi turističkim zajednicama (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Još bizarnosti hrvatskog sustava

Bizarno je što turistčkim zajednicama nakandu plaćaju i tvrtke iz IT sektora, pa i frizeri, knjigovodstveni uredi, privatne ljekarne i mnogi drugi.

IT-ovci se žale što im zbog visokih prihoda ta naknada često izonsi više od računa za struju i internet. Dobra je vijest što će se ta naknada ukinuti, a loša što će to biti tek iduće godine.

Postoji nešto što se zove spomenička renta. Gotovo 100 miljuna kuna odlazi na spomeničku rentu. Mjesečno ju poduzetnici plaćaju od kune do 7 kuna po četvornom metru. 40 posto prihoda odlazi Ministarstvu kulture, 60 posto jedinicama lokalne samouprave.

Dino Goleš o spomeničkoj renti (Foto: Dnevnik.hr) Dino Goleš o spomeničkoj renti (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Tu su također i vodni doprinosi.
I kroz režije poduzetnici plaćaju brojne naknade. Najveći iznosi su za razne vodne doprinose. Ukupan iznos veći je od 800 milijuna kuna.

Dino Goleš o spomeničkoj renti (Foto: Dnevnik.hr) Dino Goleš o vodnim doprinosima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Premda ekološka osvještenost raste imamo i naknadu za obnovljive izvore energije.
Kroz račune za struju pak se plaćaju i naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Shodno ekološkoj osvještenosti slijede naknade za šume.
Ni svjež zrak nije besplatan. Svi poduzetnici do lani su plaćali i naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma. Sada će ih plaćati samo oni koji godišnje ostvaruju dobit veću od 3 miljuna kuna, minimalno oko 100 eura godišnje. Taj novac odlazi za biološku obnovu šuma, očuvanje genofonda, izgradnju šumskih prometnica i još niz tčaka povezanih sa šumama.

Dino Goleš o spomeničkoj renti (Foto: Dnevnik.hr) Dino Goleš o naknadi za šume(Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Nešto su što svakodnevno koristite, pa bi trebali znati za naknade za ceste.
One financiraj gradnju državnih i županijskih cesta kroz naknade pri registraciji vozila. Iznos zbrojene godišnje naknade je oko 663 miljuna kuna. Budžet cestara poduzetnici i građani dodatno ojačavaju i kroz kupnju goriva.

Dino Goleš o spomeničkoj renti (Foto: Dnevnik.hr) Dino Goleš o naknadi za ceste (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Nameti su očito maštovito područje jer ih ima još puno zanimlijvih. Tu su još i komunalne naknade, RTV pristojba, naknada za neispunjenje kvote zapošljavanja osoba s invaliditetom i stotine drugih.

I za kraj jedna od najskupljih je zatvaranje tvrtke.
Kad zapne i morate zatvoriti tvrtku i to će vas koštati. Postupak stoji i do 20 tisuća kuna, a traje od 8 do 20 mjeseci. Od ove godine, dok čekate likvidaciju tvrtke, svaki taj mjesec plaćat ćete i 2 tisuće kuna doprinosa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju