Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani nezadovoljni

U Novu godinu sa skupljim gorivom: Dnevnik Nove TV doznaje na što posebno treba paziti

Aktualno Galerija Benzinska crpka - 1 Benzinska crpka - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Benzinska crpka - 2 Benzinska crpka - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Benzinska crpka - 3 Benzinska crpka - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Novac Galerija 1/4 >>
S ulaskom u Novu godinu povećat će se cijena benzina i dizela. Mnogi su građani nezadovoljni tom odlukom i smatraju da cijene svih proizvoda rastu, dok se životni standard smanjuje.

Na prvo novogodišnje poskupljenje građani neće morati dugo čekati. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, od srijede bi benzin trebao poskupjeti za dva eurocenta, a dizel za jedan cent. A prije toga, u utorak, gorivo bi na jedan dan moglo i poskupjeti znatno više.

Nova godina i nove cijene goriva

U novu godinu uz nove cijene goriva. I to više. Je li itko iznenađen?

"Na to smo pripremljeni, na bolje ne može", izjavio je Sead, samo jedan od nezadovoljnih povećanjem cijena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultati ankete Koliko ćete potrošiti za doček Nove godine? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

"Naučili smo to mi. Non stop poskupljenja, non stop inflacija, sve slabiji i slabiji život, skuplji, naučimo to brzo mi", tvrdi Kazimir.

Srećom poskupljenje je gotovo minimalno. Litra benzina će biti skuplja za dva centa, litra dizela za jedan pa će se njihova cijena izjednačiti. No, to će se dogoditi u srijedu, a prije toga moguće je i još jedno - jednodnevno poskupljenje.

Uredba koja ograničava cijene goriva na snazi je do 1 siječnja, a nova neće stupiti na snagu do 3. siječnja. To znači da u utorak 2. siječnja 2024. teoretski opskrbljivači gorivom mogu staviti cijene goriva kakve god žele. Stoga vozači trebaju biti na oprezu.

Benzin skuplji nego prošle godine

U odnosu na cijene s početka siječnja ove godine benzin od srijede će biti skuplji za 7 centi, a dizel 7 centi jeftiniji. U centima ne zvuči puno.

Pročitajte i ovo Potres u BiH Magnituda 4.7 Potres pogodio BiH, dobro se osjetio u Hrvatskoj: "Kuglice na boru su se počele tresti, baš je drmnulo"

"Ne obazirem se na cijenu, a pošto je u eurima ni ne mogu zapamtiti koliko je to kuna. Sad više nikad ne znam koliko košta gorivo", rekla nam je Snježana.

I u euru i u kuni, iznos bi bio i veći da nema vladine regulative kojom se ograničava trgovačke marže. Iz Brisela već dugo stižu pozivi da se energetske subvencije ukinu.

"Vjerojatno će naša vlada nastojati što manje ograničavati cijene, ali u slučaju nužde će ograničiti cijene jer će potpomoći građane i gospodarstvenike koliko god može. To rade i najrazvijenije zemlje Europe premda stalno tvrde kako ne rade i svi se stalno zaklinju u tržište", izjavio je Igor Dekanić, stručnjak za energetiku.

Pročitajte i ovo Policija Ozlijedio izvanbračnu partnericu Novi detalji o pokušaju ubojstva: Policija objavila za što je optužen muškarac koji je bacio bombu u dvorište

Pa bismo s novogodišnjim željama jeftinijeg goriva trebali biti oprezni. Jer nagli pad cijena najlakše se postiže na dva načina. Prvi je recesija, a drugi pandemija.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene