Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nova žalba protiv spajanja Čermaka i Markača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branitelji generala Ante Gotovine u petak će podnijeti tzv. interlokutornu žalbu kojom se protive odluci raspravnog vijeća Haškog suda (ICTY) o spajanju postupka protiv njihovog branjenika s onim protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, najavio je u četvrtak Gotovinin američki odvjetnik Luka Mišetić.

Žalbeno vijeće ICTY-a odobrilo je Gotovininim braniteljima Mišetiću i Gregu Kehoeu zahtjev za podnošenje izvanredne, tzv. interlokutorne žalbe, jer redovna žalba na odluku o spajanju predmeta nije dopuštena. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dr. Nazor uoči završne riječi u Haagu 'Povijest će i nakon presude pisati da je Oluja bila legitimna akcija' Slika nije dostupna Odgovor obrane generala Gotovine 'Tužiteljstvo se ponaša kao đavolji odvjetnik, nude teorije zavjere'

Podnošenje istovrsne žalbe odobreno je i braniteljima Čermaka i Markača, koji su je već početkom tjedna predali Tajništvu ICTY-a. 

Najavljujući podnošenje žalbe Mišetić je kazao kako je obrana dosljedna u protivljenju zajedničkoj optužnici i zajedničkom suđenju jer smatra da se time "krše temeljna prava generala Gotovine".

"Gotovinu se optužuje za ono za što je već optužen Milošević, da je povukao Srbe iz Hrvatske kako bi ih naselio na etnički očišćena područja BiH i na Kosovo", rekao je Mišetić i dodao kako se spajanjem postupaka trojicu optuženih gura u mogući sukob interesa. 

U postupku protiv Gotovine za idući četvrtak zakazano je održavanje tzv. statusne konferencije na kojoj će strane u postupku izvijestiti predraspravnog suca o tijeku priprema za suđenje, a optuženi odgovoriti na pitanja o zdravstvenom stanju i uvjetima boravka u pritvoru. O

dvjetnik Mišetić kazao je kako očekuje da će se na sjednici govoriti uglavnom o pripremama za proces i o mogućem spajanja postupaka, te također o mogućem terminu za početak suđenja. Izrazio je zadovoljstvo pripremama za obranu generala Gotovine, uz najavu da će spremno dočekati početak suđenja. 

"Smatramo da ćemo obaviti dobar posao ako budemo imali dovoljno vremena. Bit ćemo spremni za početak suđenja", kazao je Mišetić. 

Naglasio je kako su zadovoljni "koordinacijom s hrvatskom Vladom oko pristupa svjedocima i dokumentima" a na upit o pritjecanju financijskih sredstava za obranu, kazao je kako imaju "ograničene mogućnosti", posebno u usporedbi s Tužiteljstvom ICTY-a, ali da sve što imaju na raspolaganju koriste za pripreme obrane. 

General Gotovina optužen je u lipnju 2001., a generali Čermak i Markač u ožujku 2005. za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv krajinskih Srba tijekom i nakon operacije Oluja u ljeto i jesen 1995. Čermak i Markač su se odmah nakon objave optužnice dobrovoljno predali ICTY-u, a od prosinca 2005. na privremenoj slobodi u Hrvatskoj čekaju početak suđenja. 

Gotovina je nakon četiri i pol godine provedene u bijegu uhićen u Španjolskoj 7. prosinca 2005., a u pritvoru ICTY je od 10. prosinca 2005. 

Sva trojica generala pred Haškim sudom su odbacili optužbe koje ih terete za progon, ubojstva, deportacije, prisilno preseljenje, pljačku javne i privatne imovine, bezobzirno razaranje gradova, sela i naselja, nehumana djela i okrutne postupke, prema optužnicama počinjene u sklopu udruženog zločinačkog pothvata hrvatskog političkog i vojnog vodstva, na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, s ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja srpskog stanovništva iz regije Krajina. 

Tužiteljstvo ICTY-a predložilo je spajanje postupka protiv Gotovine, Čermaka i Markača u veljači ove godine, ističući kako prijedlog ispunjava glavni propisani uvjet da spajanje postupaka "služi interesima pravde i ne utiče na pravo optuženih na pravično i brzo suđenje".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene