Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gen2

Počelo izdavanje nove vozačke dozvole: Pogledajte kako izgleda

Vozačka dozvola Gen2 - 2
Vozačka dozvola Gen2 - 2 MUP RH
Aktualno Galerija Vozačka dozvola Gen2 - 4 Vozačka dozvola Gen2 - 4 Foto: MUP RH Vozačka dozvola Gen2 - 3 Vozačka dozvola Gen2 - 3 Foto: MUP RH Vozačka dozvola Gen2 - 2 Vozačka dozvola Gen2 - 2 Foto: MUP RH +0 Vozačka dozvola Gen2 - 1 Galerija 1/4 >>
Počelo je izdavanje novih vozačkih dozvola. Deset godina nakon što su u Hrvatskoj izdane prve elektroničke vozačke dozvole s beskontaktnim čipom, stigle su i nove vozačke dozvole Gen2.

Grafički elementi zaštite elektroničke vozačke dozvole Gen2 osuvremenjeni su i dodatno osnaženi novim, modernim DOVID elementom, čime je znatno umanjena mogućnost krivotvorenja, izvijestili su iz MUP-a. Najveće promjene, kako napominju, nastale su na hardverskoj komponenti, beskontaktnom čipu, koji ima najnoviji operativni sustav i kriptografski mehanizam, certificiran prema najvišim standardima sigurnosti.

Pročitajte i ovo Damir Habijan Odmah prisegnuo Sabor potvrdio Habijana za novog ministra gospodarstva, SDP-ovci napustili sabornicu

"Promjena čipa uvjetovala je nadogradnju cjelokupnog ICT sustava, a dokument je podvrgnut zahtjevnim testiranjima u međunarodnim akreditiranim laboratorijima koji su potvrdili sigurnost i interoperabilnost nove vozačke dozvole", rekao je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a, i istaknuo kako Republika Hrvatska zauzima visoko mjesto kada je riječ o kvaliteti izrade i isporuke dokumenata.

"Vozačka dozvola RH visokotehnološki je proizvod, elektronički čitljiv u svim državama članicama EU-a, a svojom tehnologijom moći će odgovoriti na sigurnosne izazove u narednim godinama", izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te je zahvalio stručnjacima iz MUP-a i AKD-a na izvrsnoj suradnji.

Pročitajte i ovo Stigli BBB - 2 Ukupno pušten 91 BBB Iz grčkih zatvora na slobodu izlazi još 16 hrvatskih navijača

Cijena vozačke dozvole ostaje nepromijenjena, a građani je mogu zatražiti elektronički koristeći elektroničku ili digitalnu osobnu iskaznicu ili fizički u svim policijskim upravama i postajama koje obavljaju upravne poslove.

Hrvatska je 1. srpnja 2013. godine kao jedna od prvih država članica EU-a započela s izdavanjem elektroničke vozačke dozvole, dokumenta s beskontaktnim čipom, potpuno usklađenog s relevantnim međunarodnim normama. Uz softverske komponente na čipu, razvijen je i uspostavljen kompleksan ICT sustav koji se sastoji od sustava prikupljanja, provjere i dostavljanja podataka za personalizaciju, te sustava za personalizaciju, praćenje proizvodnje i završnu kontrolu. Čip sadrži sve osobne podatke vozača, kao i sve ostale podatke ispisane na dokumentu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene