Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pošast

Bespravna gradnja uništava hrvatski zlatni otok: "Do proljeća je tu bila šuma, a sada...''

Aktualno Galerija Bespravna gradnja na Krku - 1 Bespravna gradnja na Krku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bespravna gradnja na Krku - 2 Bespravna gradnja na Krku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bespravna gradnja na Krku - 3 Bespravna gradnja na Krku - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bespravna gradnja na Krku - 4 Galerija 1/4 >>
Nelegalna gradnja pošast je koja se uvukla u svaki dio Hrvatske, a najgore je na obali. Diljem Krka smišlja se kako tome stati na kraj. Na terenu je bio i Državni insprektorat, a donesena su 93 rješenja o uklanjanju nelegalnih građevina.

Više od 100 novih objekata nalazi se usred prirode, izvan građevinskog područja i potpuno nelegalno. Na području grada Krka, na predjelu Picika s bespravnom gradnjom bore se 15-ak godina.

"To je epicentar nelegalne gradnje na području grada Krka. Prije mjesec i pol u 15 dana pet inspektora češljalo je to područje. Rezultat su oznake 'zatvoreno gradilište'. Postavljeno ih je više od 70", ispričala je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

Državni inspektorat donio je ukupno 93 rješenja o uklanjanju. Riječ je o području koje je do proljeća ove godine bila šuma, a odonda je iskrčena. Tamošnji komunalni redar rekao je da je u nastajanju novo turističko naselje.

Pročitajte i ovo Profesor Dražen Balen - 4 evakuirano četiri tisuće stanovnika Koliko je opasna erupcija vulkana na Islandu? Vulkanolog objasnio: "Taj grad uopće nije trebao biti tamo"

S pogledom na more, ali bez dozvola. Više je mjera obrane od ilegalne gradnje. Imaju i agrotehničke mjere, dopunjenu odluku o komunalnom redu.

"Svaki priključak ima prethodni obilazak terena, analizu i zapisnik stanja na terenu i tek se onda donosi odluka o pravu na priključak. Sad u reviziji imamo više od 50 zahtjeva koje obrađujemo, a od njih, vjerujte mi, ni pola neće biti pozitivno riješeno", komentirao je gradonačelnik Darijo Vasilić.

I u Malinskoj je ista borba. Na poljoprivrednim je parcelama ono što ne bi smjelo biti, pa je i tu donesen pravilnik o agrotehničkim mjerama.

"Mislim da je efektno. Evo, mi smo uspjeli u drugom navratu maknuti čak dvije drvene kućice koje su se dogodile u masliniku koji je bio 500 kvadratnih metara, dakle odmah shvatite da se ne radi o poljoprivrednoj proizvodnji, nego o korištenju takve čestice za ljetovanje", objasnio je načelnik Općine Malinska Robert Anton Kraljić.

Pročitajte i ovo Prezentacija u suho - 1 stisni play Netko ih sabotira? Ministar Erlić i problemi s prezentacijom: "Ovaj gornji vozi, a ovaj ne vozi"

To šteti i okolišu i destinaciji, ali i svim legalnim građanima. "Od 1. srpnja i stranci mogu kupovati poljoprivredno zemljište u RH, dakle stranci iz zemalja EU-a. Bojim se da takvom porukom mi zapravo širom otvaramo vrata još većem neredu u prostoru", naglasio je predsjednik odbora za turizam Primorsko-goranske županije Nedo Pinezić.

Nered u prostoru stvorili i domaći i stranci. Na području Primorsko-goranske i Istarske županije od 2019. godine naplaćeno je više od 2,6 milijuna eura kazni i uklonjeno 249 nelegalnih građevina.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene