Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odmah prisegnuo

Sabor potvrdio Habijana za novog ministra gospodarstva, SDP-ovci napustili sabornicu

Sazvana je izvanredna sjednica Hrvatskog sabora kako bi odlučio o povjerenju novom ministru gospodarstva i održivog razvoja Damiru Habijanu. Na matičnim saborskim odborima dobio je podršku, a potom ga je potvrdio i Sabor sa 77 glasova za.

HDZ-ov Damir Habijan sa 77 glasova za i 35 protiv te jednim suzdržanim potvrđen je u Saboru za novog ministra gospodarstva i održivog razvoja.

Habijan, kandidat za ministra gospodarstva i održivog razvoja, dobio je podršku saborskih Odbora za gospodarstvo i Odbora za zaštitu okoliša i prirode na zajedničkoj sjednici koja je trajala više od šest sati.

Prije izglasavanja novog ministra, zatražena je stanka, a zastupnicima se obratio predsjednik SDP-a Peđa Grbin koji je rekao da zastupnici te stranke u u glasanju neće sudjelovati te najavio da će oni napustiti sjednicu. Potom su izašli te na svoja mjesta postavili fotografije bivših ministara u Vladi Andreja Plenkovića. Više klubova zatražilo je 10-minutnu stanku.

Odbori su ga podržali većinom glasova, a on je poručio da će se u svojem radu odlučno suprotstaviti eventualnim nepravilnostima ili nezakonitostima.

Potvrđivanje novog ministra jedina točka

Izvanredna sjednica sazvana je na Vladin zahtjev, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković sazvao ju je za srijedu i četvrtak.

Na njenom dnevnom redu samo je jedna točka, iskazivanje povjerenja novom ministru. Sabor ne kani zasjedati dva dana, no dva je dana sazvana u slučaju da neke stvari krenu drugačije od plana, primjerice da se jako otegne sjednica odbora pa da to onda 'pogura' i plenarnu sjednicu.

Osim toga, prije samog glasovanja o povjerenju Habijanu, predstavnici klubova iskoristili su priliku govoriti na slobodnu temu, a kako se radi o posljednjoj takvoj prilici u ovoj godini, za pretpostaviti je da će je iskoristiti većina od 16 klubova.

Sabor o povjerenju Habijanu samo glasuje, ne raspravlja, to su na zajedničkoj sjednici učinili odbori za gospodarstvo i za zaštitu okoliša i prirode.

Predstavljanje novog statista u Vladi: Od seljačine do kralja iz Gospodara prstenova preko praščića i temica zločeste Vlade

Tradicija je da kandidata za ministra koji u Vladu ulazi naknadno, matičnim odborima predstavi premijer, nakon toga se zastupnicima obraća i sam kandidat, a oni mu potom postavljaju pitanja na koja je dužan odgovoriti.

Premijera se puno pitalo, za neka je pitanja sam molio Boga i molitva mu je bila uslišana. Njegova novog apostola ili statista, kako smatraju neki, pitanja nisu previše salijetala. 

Pitanja Habijanu uslijedila su nakon druge stanke, a nakon čega se premijer, koji je više govorio o, kako ih smatra, uspjesima svoje Vlade, nego o novom ministru, zbog drugih obaveza nije vratio na sjednicu.

U prvom dijelu Habijana nitko ništa nije pitao, naime, sva pitanja i oporbe i vladajućih bila su usmjerena prema Andreju Plenkoviću, a i u drugom se većina usmjerila na Vladu i HDZ, pogotovo iz redova vladajuće stranke uz kritike oporbi te nisku međusobnih uvreda i prozivki. Svega se čulo kroz dan - od seljačine do kralja iz Gospodara prstenova preko praščića i temica zločeste Vlade.

Oporba je najviše Habijanu zamjerila povezanost s bivšim poslovnim partnerom i donatorom, koji pod sumnjivim okolnostima, kako su ustvrdili, kupuje medije po Hrvatskoj.

Poslijepodne će Sabor na izvanrednoj sjednici odlučivati o povjerenju novom ministru, a da bi dobio povjerenje potrebni su mu glasovi 76 zastupnika.

Damir Habijan Damir Habijan, Andrej Plenković (Foto: Damjan Tadic/Cropix)

Baratanje propisima

Kako misli osigurati poštenu tržišnu utakmicu, vezano za veličinu Fortenove i utjecaj ove kompanije na tržištu, pitala je Habijana predsjednica saborskog Odbora za zaštiu okoliša i prirode Sandra Benčić iz Možemo.

Habijan je odgovorio kako, srećom, barata propisima i smatra da Agenija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odlično radi svoj posao te da je sve jasno propisano: "Očekujem da AZTN ako dođe do toga apsolutno reagira."

Planira li pokrenuti proces istupanja Hrvatske iz Povelje o zaštiti ulaganja u energetski sektor, zanimalo je zastupnicu Vesnu Vučemilović, a Habijan je odvratio: "Za svaki takav potez treba dobro promisliti o reperkusijama."

Govoreći o svojem dosadašnjem radu, podsjetio je na neke inicijative koje je podržavao: "Osim slika i tenisica, ima nešto što sam radio u ovih 13,14 godina, izdvojio bih inicijativu oko Ivančice i rješavanje problema oko baliranog otpada."

Habijan je upitan o stranim radnicima u Hrvatskoj rekao kako podaci pokazuju da treba voditi računa o njihovoj integraciji o društvu: "Pozdravljam vaučere za učenje hrvatskog jezika, mislim da je važna integracija u društvo da nam se ne bi dogodilo ovo što gledamo u nekim drugim državama."

Govoreći o planovima za gospodarstvo kazao je da kratkoročno, do kraja godine, ili početka idućeg mjeseca treba donijeti dva akcijska plana koje se tiču administrativnog rasterećenja: "Bilo bi dobro staviti veći naglasak na obrtništvo, koje je bilo zapostavljeno u ovoj energetskoj krizi, ali s obzirom na obim resora, bit će puno, puno posla."

"Interesantno je da imamo zamjenu teza"

Hoće li zadržati u Ministarstvu državnog tajnika Ivu Milatića, povjerenika Pavla Vujnovca, kako ga je nazvala, te kako planira spriječiti sukob interesa kad su u pitanju mediji u vlasništvu njegova bivšeg poslodavca, zanimalo je Uršu Raukar Gamulin iz Možemo.

"To nije u nadležnosti ministra nego u nadležnosti Vlade, ali budite uvjereni u to da ću se voditi riječima prisege i da za bilo kakve nepravilnosti kod mene neće biti milosti", kazao je Habijan i dodao da je što se tiče odvjetničkog ureda u kojem je radio do 2020., upravljačka i imovinska prava prenio tada kada je postao zastupnik.

"Bivši ministar Filipović je govorio da su neki ljudi tamo vršili na njega pritisak. Hoćete li se čuti s njim kako biste se upoznali koji su to ljudi?", pitao je Habijana SDP-ov Boris Lalovac.

"Što se tiče HEP-a, znamo koliko je njegov značaj i koliko je bitno da posluje stabilno. Siguran sam da radi kratkoročne budućnosti sve dionike koji bi trebali razmisliti o restrukturiranju treba uključiti. Spreman sam razgovarati sa svima, nemam tu nikakve zadrške", odvratio je budući ministar.

Kako će se postaviti prema HDZ-ovcima koji su danas protiv Resnika, a nekad su glasali za tu lokaciju, pitala je Habijana Ivana Kekin iz Možemo. 

Ministarstvo i Vlada su pokazali da vode brigu o tome dajući milijune eura za zbrinjavanje otpada, kazao je i dodao: "Interesantno je da imamo zamjenu teza. Dok je sadašnji gradonačelnik bio u oporbi, govorio je da je kriv Grad. Sad je kriva Vlada. To se može riješiti, moja su vrata otvorena da razgovaramo."

"Afere Mreže ne bi bilo da nije bilo afere Plin za cent u kojem dvije zaraćene strane ne biraju sredstva u borbi za moć. Budući da više nemate posebnog savjetnika koji je smijenjen, kao i ministar, tko će vama birati novog posebnog savjetnika - Plenković ili oni koji upravljaju njime i koja su vaša saznanja o obećanju premijera o otkupu Ine i prodaje HEP-a?", pitala je budućeg ministra SDP-ova Sabina Glasovac.

"O posebnom savjetniku razmislit ću ja. U ovom trenutku mi je ključno skenirati sve ono što je hitno riješiti s obzirom na rokove. Što se tiče Ine i obećanja na Badnjak 2016., da bismo uspjeli mijenjati nešto za dogovor su potrebne su dvije strane", kazao je Habijan.

Gnušanje budućeg ministra

"Imamo trećeg ministra, a i dalje ne znamo ništa o aferi Ina, provodi li se istraga i je li napravljena interna istraga. Očekujem od vas kao ministra da nam te informacije odmah po stupanju na dužnost date. Ne znamo ništa ni o aferi Plin za cent, a ista ta afera ima sada i svoj krak - aferu Mreža. Nevjerojatno zvuči da premijer nije provjerio savjetnika Lovrinčevića i nije, kako tvrdi, znao tko je on. Kako osoba koja nije dužnosnik nego posebni savjetnik raspolaže bilo kojim dijelom budžeta bez znanja čelnika te institucije, a čelnici svih tih institucija su HDZ-ovci? Kako je to normalno? Pa onda svi oni moraju otići. Dođe im netko, neki tamo Lovrinčević, i raspolaže njihovim budžetima. Meni to ne zvuči moguće, ne zvuči mi životno'', istaknula je Benčić u raspravi.

"Nije poznata ni informacija koliko je dužnosnika strpalo javni novac u privatni džep. Sada je vrijeme za Zakon o ispitivanju porijekla imovine'', poručila je Katarina Peović iz Radničke fronte.

Habijan je opetovao da ne bi sve ono što je desetljećima gradio doveo u pitanje radi ove dužnosti i da nikakve nepravilnosti neće tolerirati: "Gnušam se takvih stvari."

"Ova zadnja priča s Filipovićem i savjetnikom, mi tu nemamo nikakve odgovore što se stvarno događa sa svim institucijama. Morat ćete napraviti ozbiljnu analizu svih poslova s medijima, jednostavno to morate radi sebe. Prva odluka premijera Milanovića bila je da se ne može nijedan posao s ijednom PR agencijom dogovarati bez javne nabave. Fimi media je bila škola za sve političare. Mene ne interesira ovo što je premijer iz toga izvukao, je li netko uživao potporu medija ili ne. Mene interesira je li bilo još dijeljenja novca i za to morate napraviti analizu i transparentno objaviti", istaknuo je SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić.

"To je clean start, a vi za to nemate vremena i to potpuno razumijem. Morali bi ovih par mjeseci potrošiti za clean start", dodao je.

"Ako danas budem izabran za ministra, najviše će mi nedostajati vaše rasprave", poručio je Habijan zastupnici Karolini Vidović Krišto, koja je pitala HDZ-ove saborske zastupnike gdje oni žive s obzirom na sve što govore o standardu i kvaliteti života u Hrvatskoj u usporedbi s drugim zemljama.

''Iza svih afera nalazi se jedna osoba, koja postaje stvarni vlasnik Hrvatske"

"Ja sam se danas osjećala kao psihički zlostavljana žena od strane premijera, koji misli da je cijela oporba glupa. Nedopustiv je način na koji govori. Kolega Habijan, neće vam biti lako, ja sam već rekla - ne mislim da je problem što ste pravnik, mislim da je to dobro", kazala je zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

"Da imate mogućnost biti cijeli mandat, ne bi vam bilo lako, a kamoli na ovako kratkoj dionici. Tema koja ne smije ostati ispod tepiha je afera Plin za cent. Mislim da sa svim podacima trebate izaći van, a druga tema je otpad'', istaknula je Mrak Taritaš.

Hoće li kao novi ministar rasvjetliti prijašnje afere Ine i HEP-a, pitala je Habijana saborska zastupnica Možemo Urša Raukar Gamulin, koja je opetovala upozorenje da Plenković krši Ustav kad sam razrješuje ministre.

"Iza svih afera se nalazi Pavao Vujnovac, koji postaje stvarni vlasnik Hrvatske, a budući ministar nije dao mnogo nade da će se propitivati taj njegov monopol. Građane najviše zanima hoće li novi ministar Ministarstvo voditi osobno ili će to raditi Vujnovac", kazala je Raukar Gamulin.

"Ako postoji bilo kakva sumnja u nezakonite radnje, očekujem da samostalna i neovisna tijela odrade svoj posao. Očekujem i da ljudi koji jesu u tom resoru, to nije posao za jednog čovjeka, kao i nadležna i regulatorna tijeka, također, odrade svoj posao profesionalno i transparentno", poručio je Habijan.

"Ministarstvo se ne bavi zbrinjavanjem otpada nego podmićivanjem medija. Imamo smiješan udio vjetroelektrana, solara.. Rijetko tko uopće želi u Hrvatsku investirati. To nije slučajno. Jasna pravila igra koristila bi našem gospodarstvu, plaćama naših građanima, ali ne bi moćnicima'', kazala je u raspravi Vidović Krišto, koja je opet prozvala Plenkovića zbog Vujnovca.

"Što rade svi ministri gospodarstva? To nitko živ ne zna. Habijan doslovno pojma nema ni o energetici ni gospodarstvu ni ekologiji. Došao vam je kraj, ali toga niste svjesni", kazala je. Budući ministar joj je zahvalio na govoru: "Želim vam svako dobro i još puno ovakvih tekstova u oporbi u narednom razdoblju." "Da nije odvratno, bilo bi smiješno", zaključila je na to Vidović Krišto.

Habijan je istaknuo i da je njega teško impresionirati i da će se truditi da ne bude impresioniran.

Kišobrani i tende

''Zadovoljstvo mi je predstaviti kandidata za dužnost ministra Damira Habijana, kojeg dobro poznajete. On je pravnik. Bavio se odvjetništvom dok nije postao zastupnik. Bavio se korporativnim pravom, akvizicijama, spajanjima, dokapitalizacijama. Bio je vrsta odvjetnika i pravnika koji se bavi gospodarstvom'', kazao je premijer Andrej Plenković na predstavljanju Habijana zastupnicima na zajedničkoj sjednici Odbora i ustvrdio da će Habijanu biti lako ući u Vladu s obzirom na njegov dosadašnji rad, a što je i sam rekao.

"Što se tiče slučaja iz uvodnih zahtjeva za stanke, prošli sam tjedan razriješio bivšeg ministra nakon što se dokazima potvrdilo i otkrilo da je njegov bivši savjetnik informacije koje je imao selektirano davao jednom novinaru, a taj novinar Grmoji, koji je ovdje i pritom je sasvim očito da je bilo riječ o koruptivnim radnjama", rekao je Plenković i nazvao Most koruptivnom političkom oporbenom strankom koja nema nikakvih ambicija da kažu nešto o onome o kome treba.

"Ovdje je bit korupcija Mosta - to je ključ ove afere koja razotkriva stranku koja se povezala s čovjekom koji nema veze s HDZ-om i koji je cijeli mandat radio za osobni račun ili neke obračune, a ne za intres države. Nama je u interesu da se rasvijetli ova afera, koruptivna mreža Mosta. Pa tamo su Mostovci bili pretplaćeni za nastupe, ispada da je Lovrinčević kupovao medijski prostor za koruptivni Most u tim emisijima", poručio je Plenković.

Damir Habijan Andrej Plenković (Foto: DNEVNIK.hr)

Zastupnica Karolina Vidović Krišto zamolila je da se premijer drži teme pa dobila opomenu, a Plenković je poručio: "Vi ste zadnja koja mi možete upadati u riječ, zadnja."

Potom je opet nabrajao ono što smatra uspjesima svoje Vlade, a nije zaboravio ni babu Vangu. "Miletić zaljubljeni kaže - kišobran. Hajmo vidjeti što se dogodilo pod kišobranom HDZ-a u proteklih sedam godina. ...Evo, Kekin puše, mlada je, a hiperventilira.. Mi se uvijek vodimo onom - obećamo manje, a isporučimo više."

"Pod kišobranom HDZ-a ostat će i veliki projekti poput LNG terminala na Krku. Kao da nam je baba Vanga rekla da će doći do ruske agresije na Ukrajinu pa smo se energetski osigurali", kazao je Plenković, koji nije zaboravio ni Pelješki most te još neke infrastrukturne projekte.

Damir Habijan Andrej Plenković (Foto: DNEVNIK.hr)

Zločesta Vlada, praščići i temice

''Nema segmenta politike u kojem nismo napravili iskorake'', ustvrdio je Plenković koji je govorio i o zločestoj Vladi i praščićima te drugim temicama, kako ih je sam nazvao, a uslijed čega se doticao i Mosta pa ustvrdio da ga je jedan ministar iz Mosta sam zvao da ga smijeni.

''Meni je sjajno da sam izbacio ona četiri Mostovca iz Vlade. Jedan me čak zvao i molio da ga smijenim iako nije bio na toj sjednici. U biti njih četiri i nemaju baš veze s Mostom. Još su bili najbolje što su ovi dali, Orepić, Šprlje nemaju veze s njima, Dobrović otišao u neku drugu stranku, a ovaj je naravno utekao i bavi se svojim poslom. Izbacili smo ih zbog političke nelojalnosti. To se plaća izbacivanjem iz Vlade. To je bila pedagoška mjera", poručio je Plenković.

"Prije afričke svinjske kuge je u Hrvatskoj registrirano 800.000 praščića. U procesu bolesti je uginulo ili eutanizirano samo 35.000, a nakon kuge smo otkrili - gle čuda, da praščića imamo 950.000. Znači zločesta Vlada je otkrila da nakon šest mjeseci lažnih prosvjeda imamo 150.000 praščića više, a ne manje", kazao je premijer i nazvao tobožnji kišobran tendom koja je zakrilila hrvatske građane.

Benčić je Plenkovića nakon njegova izlaganja podsjetila da je on gost u Saboru i zamolila ga da se zastupnicima obraća primjereno. "Nemam problema s političkim fajtom, ali kad se obraćate zastupnicima, obraćat ćete im se imenom, a ne pridjevima. Ne obraćajte se zastupnicima s "ovaj", "zaljubljeni", zdravstvenim kvalifikacijama." ''Ma vas ću pitati'', odvratio je Plenković.

''Imam vam potrebu reći tko ste vi. Vi ste jedan korumpirani komunistički gojenac, impresioniran Bruxellesom kao što su nekad vaši bili inspirirani Beogradom, koji uporno uništava Hrvatsku, raselili ste mlade ljude iz Slavonije i ostatka zemlje, a završit ćete u narodnom sjećanju gdje je završio i Sanader'', poručio je Mostov Nikola Grmoja i dobio treću opomenu te zabranu govora.

Oporba se vodi samo mržnjom, ustvrdio je Plenković: "To je kao prištić, kad ga stistnete izlazi samo mržnja. Frustrirani su, nije lako biti toliko godina u opoziciji i onda još u godinama koje slijede."

''Bilo kakve nepravilnosti, nepodopštine ili, ne daj Bože, nezakonitosti kod mene proći neće''

Habijan je nakon kratkog predstavljanja kazao kako neće iznevjeriti povjerenje ako ga dobije: "Zahvaljujem predsjedniku Vlade na iskazanom povjerenju. Kada smo razgovarali, rekao sam da se radi o izazvonom resoru, ali i časnoj fukciji... Ja gospodarstvo gledam na jedan drugi način - imam vještine koje sam stekao na kompleksnim pravnim slučajevima i itekako sam se upoznao s propisima, imam iskustvo u realnom sektoru. Smatram sebe timskim igračem, nastavit ću voditi pozitivnu politiku u resoru gospodarstva, prisegnuo sam kao zastupnik, isto je i za ministarsku poziciju. Oni koji me znaju, dobro znaju da sam se uvijek vodio upravo time, bilo kakve nepravilnosti, nepodopštine ili, ne daj Bože, nezakonitosti kod mene proći neće."

''Jedina stavka koja je bitna u životima ministara je imaju li moje povjerenje", istaknuo je Plenković, koji je poručio i Karolini Vidović Krišto da će idući put njoj dati da bude ministrica "Ja ću ako bude šanse drugi put predložiti vas, a vi birajte resor. Vi znate sve i mi vapimo za kadrovima poput vas."

''Molio sam Boga da me to netko pita"

"Vi ste pokvarena ploča. Mislite da ste vrijedni više nego drugi hrvatski građani", odvratila je zastupnica i zaradila drugu opomenu.

"Ponavljate laži ekstremnog političkog lažova na sceni", poručio je Plenković SDP-ovoj Sabini Glasovac nakon što je pobrojala probleme s kojima se susreću hrvatski građani u vidu premalih plaća i siromaštva.

"Molio sam Boga da me to netko pita", poručio je Plenković Ivani Kekin iz Možemo na pitanje o korupciji vezanoj uz medije.

"Vaša je teza da Vlada potkupljuje medije da nas hvale. Gdje su ti članci i naslovi? Ako mi vi donesete te članke u kojima se hvali lik i djelo HDZ-a i Vlade, ja ću vam biti zahvalan. Da uspoređujete Hrvatsku, Srbiju i Mađarsku, da mi idemo tim putem, što je vama, potpuno ste se diskvalificirali. Gdje vi živite? Probudite se, hello', kazao je Plenković.

"Habijan je vezan s gospodarstvom jedino što mu je bivši šef donirao kampanju i što kupuje regionalne medije"

Na početku zajedničke sjednice dvaju Odbora SDP-ova saborska zastupnica Mirela Ahmetović zatražila je stanku, a nakon njezina govora u kojem je istaknula da Habijan nije rješenje te da su potrebni izbori, uslijedila je rasprava između nje i Hrvoja Zekanovića.

''Habijan je sam sebe učinio nebitnim brišući svoje slobodne fotografije čime je pokazao koliko drži do sebe i svoje vjerodostojnosti. Bit će zanimljivo vidjeti kakvu će ulogu imati Habijanov bivši šef u peglanju imidža Habijanova novog šefa i koliko će javnog novca dobiti za to. Plenkovićevo pronalaženje kadrova će ući u udžbenike nesposobnosti i katastrofalnog kadroviranja. Zbog toga bi propala svaka firma, a kamoli ne Hrvatska", poručila je Ahmetović.

"Habijan je vezan s gospodarstvom jedino što mu je bivši šef donirao kampanju i što kupuje regionalne medije. Plenković kao glavnu referencu za imenovanje vidi da se šalje poruka sjeveru Hrvatske, već smo imali jednog ministra sa sjevera RH i on je završio u zatvoru. Jedino što je trebala danas tema je raspuštanje Sabora i ove jadne većine. Premijeru, kratko ste si kupili vrijeme, ostajete na respiratoru nesposobnosti, korupcije, a onda odlazite u povijest i vi i vaši sjajni kadrovi'', kazala je Ahmetović.

"Jedina fotografija koja će vas obilježiti je vaše bacanje pred bager", poručio joj je Zekanović na što je ona njega prozvala za slikanje sa zastavicama Republike Srpske, a on to odbacio.

Damir Habijan Andrej Plenković, Žarko Tušek (Foto: DNEVNIK.hr)

"Ne vidite da vam se kraljevstvo urušava zbog oholosti''

"Nema tu previše pomoći. Čovjek pod čijim kišobranom je smijenjeno 30 ministara, pod čijim kišobranom se dogodile brojne afere, ima obraza ovdje stati ispred zastupnika i javnosti i reći da to nije njegov problem. Kakav ste vi to čovjek, general i zapovjednik? Za jednu od najvećih afera, u kojoj se javnim novcem peglao imidž HDZ-a, kažete da je afera Mosta. Ne vidite da vam se kraljevstvo urušava zbog oholosti'', poručio je Mostov Marin Miletić i usporedio premijera Andreja Plenkovića s kraljem Theodenom iz Gospodara prstenova.

I on se porječkao sa Zekanovićem i poručio mu da je seljačina na što ga je Žarko Tušek, predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo, upozorio da se ne može koristiti takav rječnik: "Imate prvu opomenu, kolega Miletić. Tako nećemo razgovarati."

''Vlada zamalo kao protočni premijer"

"30. ministar - zamalo nam Vlada liči na protočni bojler. Činjenica je da premijer ima pravo imenovati i smjenjivati ministre kako hoće. Uz dužno poštovanje, kad pogledam Habijanov životopis, moram iskazati dvojbu koliko je on kompetentan za to Ministarstvo. To Ministarstvo će očito i dalje voditi dva nezamjenjiva državna tajnika. Jedan je SDSS-ov Mile Horvat, a drugi voli mijenjati kapute, Ivo Milatić, nezamjenjivi državni tajnik za energetiku... Ministri se mijenjaju, a državni tajnici ostaju i kroje sve. Habijan tamo odlazi tek toliko da se to mjesto popuni, što mu kao vrijednom zastupniku u njegovoj političkoj karijeri nije trebalo", rekla je Vesna Vučemilović.

''Oporbu se naziva jadnom, a danima slušamo kako je oporba pripremala udar na Vladu s ljudima iz Vlade, toliko je moćna'', poručio je Mostov Nikola Grmoja. HDZ-ova Majda Burić naglasila je kako Grmoja ne govori kakva je njegova uloga u aferi Mreža, koju je nazvala aferom Mosta. "Oporba je u cijelom svojem političkom životu radila protiv hrvatskih interesa, niste htjeli LNG, a jasni su i vaši proruski stavovi", dodala je.

Damir Habijan Damir Habijan, Andrej Plenković (Foto: DNEVNIK.hr)

"Neću reći da ste domaći politički teroristi, ali ste veliki manipulatori i štetočine, a sve vaše izjave su opasne za Hrvatsku", poručila je HDZ-ova Danica Baričević Mostovcima.

''Biramo trećeg ministra gospodarstva u 3,5 godine. Biramo trećeg ministra u resoru u kojem smo i financijski i po tipu političkoj utjecaja imali najveće afere - aferu INA, nakon toga aferu 'plin za cent'. Pitanje je možemo li uopće se praviti da biramo novog ministra i da ga ozbiljno saslušavamo ili samo sudjelujemo u predstavi kojoj je cilj pokazati da ova Vlada ima stabilnost'', kazala je Sandra Benčić iz Možemo i predsjednica saborskog Odbora za zaštitu prirode i okoliša.

''Mi bismo molili da premijer države Pavo Vujnovac dođe u Sabor, a ne njegov glasnogovornik Plenković'', rekao je Mostov Zvonimir Troskot na što mu je Tušek poručio da Vujnovca sam nazove i dogovori sastanak.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izbori u SAD-u Sud zabranio Trumpu kandidaturu: On ušao u povijest

Traži se Habijanova zamjena u Saboru

Habijan dolazi na mjesto Davora Filipovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja koji je smijenjen nakon što su u javnost dospjele informacije koje su kompromitirale njegovog savjetnika Juricu Lovrinčevića.

Habijan, rođen 1982., pravnik je po struci, od 2007. do 2020. radio je kao odvjetnik u odvjetničkom društvu u Varaždinu, specijalizirao se u području korporativnog i trgovačkog prava i u predmetima vezanim uz financije i kreditne institucije.

Saborski je zastupnik i vijećnik u varaždinskom Gradskom vijeću, a u mandatu 2017.-2021. bio je i predsjednik Gradskog vijeća. Od 2016. predsjednik je GO HDZ-a Varaždin.

S obzirom na to da Habijan odlazi u izvršnu vlast, otvara se pitanje tko će ga zamijeniti u zastupničkim redovima HDZ-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Blagdanski tjedan Blagdanska kupovina u posljednji čas: Pogledajte koje trgovine i centri danas rade

Kada bude odlučeno tko će to biti HDZ će svoj prijedlog poslati nadležnom Mandatno-imunitetnom povjerenstvu (MIP), a ovaj Saboru.

Neslužbene informacije upućuju da će se to dogoditi tek u siječnju, jer sjednica MIP-a nije najavljena, a osim toga, dnevni red izvanredne sjednice ne može se dopunjavati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene