Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika istraga

Odvjetnik Đure Horvata o optužbama europskog tužitelja: "Ne vidim uopće potrebu za namještanjem natječaja"

Aktualno Galerija Ante Župić Ante Župić Foto: DNEVNIK.hr Darko Žagar priveden u EPPO Darko Žagar priveden u EPPO Foto: DNEVNIK.hr Pretres kuće Đure Horvata - 2 Pretres kuće Đure Horvata - 2 Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX Pretres kuće Đure Horvata - 1 Pretres kuće Đure Horvata - 1 Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX +4 Pretres kuće Đure Horvata - 3 Galerija 1/9 >>
Policija je u utorak ujutro pokucala na vrata više osoba na području Rijeke i Međimurja. Sumnjiče se za malverzacije novcem iz EU fondova.

 

  • uhićeno pet osoba na području Rijeke i Međimurja
  • uhićeni osumnjičeni za muljanje s europskim novcem
  • problematična sortirnica u Mihačevoj dragi

Tijek događanja pratite u nastavku:

00:15 Večeras je ispitan i osumnjičeni poduzetnik Đuro Horvat iz Čakovca. Ostali suokrivljeni ispitani su ranije. Odvjetnik poznatog poduzetnika Ante Župić rekao je: "Klijent je opširno objasnio svoje usluge i zasluge u novoj tehnologiji koja će zasigurno prodrijeti na tržište i već je prodrla. Objasnio je o kakvom se inovatoru radi i objasnio je što to znači zelena tehnologija. Ne očekujem istražni zatvor. Nadam se da će gospodina pustiti kući. Radi se o osobi koja je stara 80 godina."

20:49 Ured Europskog javnog tužitelja u srijedu će objaviti hoće li pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor za petero uhićenih na području Rijeke i Međimurja zbog malverzacija s novcem EU fondova pri izgradnji riječke sortirnice otpada.

Odluku o istrazi i pritvoru Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) donijet će nakon ispitivanja uhićenih koja su u Zagrebu počela u utorak poslijepodne.

Ranije su u Rijeci i Međimurju uhićeni bivša pročelnica riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njezin suradnik Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan, direktor velike međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat i Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar.

EPPO je nakon pokretanja akcije izvijestio kako provjeravaju sumnje da su uhićeni počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje postrojenja u Mihačevoj Dragi.

19:20 Reporterka Josipa Krajinović nalazi se ispred Ureda europskog tužitelja, u kojem je u tijeku ispitivanje osumnjičenika, gdje je uživo u Dnevniku Nove TV razgovarala s Antom Župićem, odvjetnikom Đure Horvata.

"Ne mogu razumjeti da pogodovanje može biti to što jedan grad u Republici Hrvatskoj želi ekološku sortirnicu s kružnom tehnologijom. Rijeka ju je htjela", rekao je.

"Ne vidim uopće potrebu za namještanjem natječaja. Pogodovanje ne može biti to što naručitelj želi upravo takvu zelenu tehnologiju. Druga je stvar što gospodin Horvat ima 55 patenata i što je jedan od rijetkih, ako ne i jedinih u Europskoj uniji koji ima kružnu ekološku prihvatljivu tehnologiju. To nije pogodovanje", dodao je Župić.

Zatim je istaknuo da je posao dobio putem javnog natječaja za koji se svatko mogao javiti te da zbog toga nije ni mogao biti preplaćen. Također je odgovorio na pitanje o dolasku Hitne pomoći ispred njegova doma.

"Sada je bolje. Malo se smirio. Čekam da dođe i da iznesemo obranu. Puno ga je pogodilo ovo", rekao je odvjetnik te dodao: "On će negirati optužbu i ne osjeća se krivim. Zasad sigurno neće odgovarati na pitanja."

19:06 Reporterka Katarina Jusić Mezga s najnovijim se informacijama u Dnevnik Nove TV javila iz Rijeke.

"Kako je gradonačelnik Marko Filipović odgovorio na naše pitanje, do njega zasad nije došla informacija da je uhićena direktorica Čistoće Jasna Kukuljan podnijela ostavku", rekla je.

Predmet istrage je i sortirnica koja nikad nije bila otvorena.

"Godine 2020. potpisan je ugovor o bespovratnim sredstvima za njezinu izgradnju. Postrojenje je vrijedno gotovo 37 milijuna kuna, od čega je 85 posto, odnosno maksimalno moguće, povučeno iz europskih fondova", rekla je Jusić Mezga.

"U ožujku prošle godine sortirnica je prošla tehnički pregled te dobila uporabnu dozvolu. No, do današnjeg dana nije počela s radom iako se, kako kažu, radi o najmodernijem postrojenju, prvom takvom u Hrvatskoj. Očekivalo se da će s radom krenuti početkom ove godine, no do danas ništa", istaknula je na kraju javljanja uživo.

Obersnel o uhićenjima

17:11 Uhićenja u Rijeci i Međimurju komentirao je bivši gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, u čijem je mandatu gradnja sortirnice i potpisana.

"Poznajem jako dobro i bivšu pročelnicu i direktoricu Čistoće. Po mojoj su procjeni to jako odgovorne i ozbiljne osobe i vjerujem u presumpciju nevinosti. Mogu reći da u ovih 21 godina nije bilo afera tog tipa, tako da sam uvjeren da se radi o nesporazumu", rekao je Obersnel.

Na akciju se osvrnuo i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

"Gospođa Ivana Maletić je na revizorskom sudu Europske unije pa sam baš pitao je li Hrvatska po nečem tu istaknuta i imamo li više slučajeva u kojima se sumnja u zlouporabu EU novca. Kaže mi da to nije slučaj i da su to fenomeni koji se događaju u svim ostalim zemljama EU-a", rekao je.

17:08 Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović nalazi se ispred Ureda europskog javnog tužitelja u kojem traje ispitivanje osumnjičenika. Odande se s najnovijim informacijama javila u Vijesti u 17 sati.

"Ono što rijetko viđamo u posljednje vrijeme jest da su ovaj put policajci izveli osumnjičenog Darka Žagara i prošli ispred svih televizijskih kamera te ušli u zgradu. Očekivalo se da će, kako smo inače navikli, osumnjičene u zgradu uvesti s dvorišne strane", rekla je.

"Očekuje se uskoro i ispitivanje Đure Horvata, a njegov odvjetnik već je stigao. Sam je rekao da ne zna za što konkretno terete Horvata i da ga zanima s kakvim to dokazima raspolaže tužiteljstvo. Rekao je da je Horvat uspješan poduzetnik koji se bavi modernim tehnologijama kakve u Hrvatskoj nisu viđene", dodala je.

Također je rekla da neslužbeno doznaje za što se sumnjiči Horvata.

"Uredu europskog javnog tužitelja sporan je javni natječaj i sumnja da se cijeli natječaj, cijeli projekt prilagođavao gospodinu Horvatu i njegovoj tvrtki da bi on prošao", rekla je Krajinović.

"Tužiteljstvo se zasad samo šturo oglasilo o svemu. Obavijestili su da će se nakon ispitivanja detaljnije oglasiti. Preostaje vidjeti i hoće li za uhićene tražiti istražni zatvor", dodala je na kraju javljanja uživo.

Osumnjičenici stigli na ispitivanje

15:15 Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar doveden je u Ured Europskog javnog tužitelja u Zagrebu. Njegovo privođenje zabilježila je i kamera Dnevnika Nove TV.

13:50 Đuro Horvat napustio je obiteljsku kuću u automobilu istražitelja.

Ante Župić Đuro Horvat odlazi s istražiteljima Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

12:29 Povodom događanja u Rijeci gradonačelnik Marko Filipović održao je izvanrednu konferenciju za medije. "Određene radnje provode se u proteklih pola godine. Određeni broj ljudi zaposlen u gradskoj upravi i komunalnim društvima bio je u to operativno uključen. Na raspolaganju smo svim institucijama, sve što su zatražili europski istražitelji od Grada Rijeke dobili su na uvid", kazao je i dodao da policija njega nije ispitala. 

"Istraživani predmet odnosi se na sortirnicu, ona je završena u predviđenom roku u okviru sredstava koja su za nju bila predviđena. Nije to jedina sortirnica takve vrste, ima ih još nekoliko u kojima su vjerojatno bile angažirane iste ili slične tvrtke. Ova sortirnica bila je u fokusu istražitelja", rekao je Filipović.

Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Katarine Jusić Mezga o tome podnosi li direktorica Čistoće Jasna Kukuljan ostavku, Filipović navodi da nema takvu informaciju.

O tome je li bilo naznaka da nešto ne štima, Filipović je rekao: "Znam da je bilo žalbi u postupcima javne nabave koje je Državna komisija za provedbu javne nabave odbila. Ministarstvo je dalo visoku ocjenu projektu, nisu našli nikakve nepravilnosti. Vidjet ćemo što europski tužitelj stavlja na teret koji se spominju u medijima.

Komentirao ministar Erlić

11:52 Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Šime Erlić izjavio je da nema nikakvih informacija o uhićenju pet osoba zbog navodnih malverzacija s novcem iz EU fondova te naglasio da ministarstvo surađuje sa svim tijelima koja se bave kontrolom trošenja novaca iz EU fondova.

"Iznenadilo me. Dok smo se vozili prema Karlovcu, vidjeli smo vijest iz medija da su u tijeku uhićenja pokrenuta po nalogu europskog javnog tužitelja koji je zadužen za praćenje trošenja sredstava iz EU fondova", rekao je Erlić. "Zasad je nemoguće reći bilo što više jer ne postoji način da se informiramo na neki drukčiji način osim putem medija kad se te stvari dogode", dodao je.

Naglasio je da njegovo ministarstvo ima svoj sustav kontrole trošenja sredstava i surađuje sa svim tijelima koja se bave kontrolom trošenja sredstava iz fondova, a europski javni tužitelj potpuno je neovisan u svojem radu i pokreće postupke, kao što je jutrošnji, sukladno tajnim istragama koje provodi.

11:46 Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović referirao se na uhićenja vezana za zlouporabu novca iz EU fondova kojim je građena riječka sortirnica rekavši kako bi volio da se situacija što prije razriješi te da je sortirnica napravljena u roku i prema troškovniku, a nepravilnosti nisu bile uočene.

"Naravno da kao gradonačelnik pozdravljam rad svih institucija i u tom kontekstu i ovu situaciju. Ako se ispostavi da su medijski napisi točni, volio bih da se ova situacija što prije razriješi", dodao je. Filipović je rekao da tužitelj mora svoje sumnje dokazati na sudu te da će se vidjeti koliko su sumnje opravdane i izvući zaključke temeljem sudskog epiloga ovoga slučaja.

Naglasio je da je na projektu sortirnice provedena kontrola SAFU-a i ARPA-e i nisu bile uočene nikakve nepravilnosti. "Nije bilo penala što se tiče europskih sredstava", rekao je. "Zalažem se za potpunu transparentnost rada gradske uprave i komunalnih poduzeća, a javna nabava i trošenje sredstava moraju biti u skladu sa zakonom", zaključio je Filipović.

U Donji Kraljevec stigla hitna pomoć

11:18 Pred kuću Đure Horvata stigla je ekipa hitne pomoći, no nije poznato je li Horvatu pozlilo ili se radi o preventivnom dolasku.

Horvat je vlasnik tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca. Javio se na poziv novinara Jutarnjeg lista dok je s policajcima čekao svojeg odvjetnika.

"Moj je patent zaštićen, optužili su me za njega, a ja imam sve to. Ja neću izići živ iz kuće. Moj je patent zaštićen, a oni su kriminalci mene optužili za moj patent. Pa svi vi o tome i o meni znate sve", kazao je na telefon. "Tu sam kod kuće, čekam odvjetnika", dodao je.

11:10 Osumnjičeni su bivša pročelnica riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njezin suradnik Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan, direktor međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat i Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar.

9:53 Ured europskog javnog tužitelja, u suradnji s Policijskim nacionalnim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, uhitio je u utorak u Hrvatskoj pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU-a, navode u Uredu.

U tijeku je provođenje hitnih istražnih radnji s ciljem prikupljanja dokaza. Naime, nakon uhićenja provodi se pretres domova osoba koje su meta istražitelja. 

Činjenice koje se provjeravaju odnose se na pet osoba i jedno trgovačko društvo, za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano za postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi.

"Ured europskog javnog tužitelja nakon ispitivanja osumnjičenika donijet će odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Dotad neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti", navode u priopćenju iz Ureda.

Uhićene su osobe u Rijeci i Međimurju.

Jutarnji piše da su istragom navodno obuhvaćene neke osobe iz riječke gradske uprave.

Ugovor potpisan 2021.

Grad Rijeka 2021. godine objavio je na svojim stranicama da je potpisan Ugovor za izgradnju i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnice) u Mihačevoj Dragi.

Potpisali su ga tadašnji gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i direktor tvrtke Tehnix d.o.o Đuro Horvat, u ime zajednice tvrtki ponuditelja.

Pročitajte i ovo Mito i korupcija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) sumnjiva javna nabava Ured europskog tužitelja otvorio 23 postupka zbog sumnji u malverzacije s EU novcem teške 313.6 milijuna eura

Gradnja postrojenja planirana je na ukupnoj površini od 5636 m2, a tehnološki proces postrojenja, prema Horvatovim tvrdnjama - najsuvremeniji u ovom dijelu Europe.

Prema tadašnjem planu, ukupna vrijednost projekta iznosi 37.301.045,00 kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 31.284.318,09 kuna putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike preko strukturnih i kohezijskih fondova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Država se osigurala Sud blokirao vinariju bivšeg ministra poljoprivede, dok traje istraga zabranjuje mu se prodaja

"Preostala sredstva do ukupne vrijednosti projekta iznose 6.016.726,91 kuna i snose ih Grad Rijeka i jedinice lokalne samouprave – gradovi Kastav, Kraljevica i Bakar te općine Viškovo, Klana, Čavle, Jelenje i Kostrena, prema kriteriju procjene udjela pojedine jedinice lokalne samouprave u ukupnoj količini otpada", navodi se u objavi Grada Rijeke.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene