Dok se čeka nastavak rada na kurikularnoj reformi, Obrtnička škola iz Požege primjer je kako bi nastava trebala izgledati, s mnogo praktičnog rada. No već naraštajima učenici ugostiteljskih smjerova, umjesto na radnim stolovima, jela pripremaju na školskim klupama i uz pomoć dotrajalih uređaja. Nova TV i Celebrity MasterChef to su promijenili.


'Imali smo drvene školske klupe kao stolove na kojima smo radili, pećnica nam nije ravnomjerno pekla, štednjake smo teško palili... Ormari, sve je bilo drveno', opisala je učenica 4. razreda Beata Cerovac u kakvim su uvjetima donedavno radili.

Vezani članci Kristina Stipac, Ivana Nikolac i Domagoj Mikić Dnevnik Nove TV donosi potresan telefonski poziv nakon kojeg je spašen ljudski život: ''Trajalo je do iznemoglosti'' Marija Miholjek i Saša Kopljar VIDEO/FOTO Dnevnik Nove TV posljednji put u starom izdanju: Od danas novi studio i novi termin od 19 sati!

Danas, jedna sasvim druga slika. Više od desetljeća stara oprema zamijenjena je novom, modernom.

'Jedan jako lijepi plinski štednjak s električnom pećnicom, dobili smo roštilj, zatim radne stolove, hladnjak...', kazao je učitelj kuharstva Zdenko Došen.

Donacija je to Nove TV i Celebrity Masterchefa - showa zbog kojeg su mnogi od ovih učenika izabrali kuhinju.

'Onda sam shvatio da to baš želim. Ja sam gledao kako kuhaju i onda sam i ja htio', rekao je Toni, učenik 2. razreda. 

Sve što skuhaju, sada mogu servirati i na novom restoranskom posuđu.

A sa starom opremom u malom kabinetu koristilo se 190 učenika. Interes je velik, a novca malo.

' Oprema u praktikumima zastarjeva kao i sva druga oprema. Hoteli prate trendove, a škole ne mogu tako brzo. Evo, mi smo sada iskoračili malo više koraka', zadovoljna je i ravnateljica škole Iva Šnajder.

Pa se nadaju da će njihovi učenici biti konkurentniji na natjecanjima i na tržištu rada.

'Tehnika svakodnevno napreduje i ako dijete u školi nije upoznato kako se rukuje s uređajima, ono dobije strah, tremu kako pristupiti tom uređaju', pojasnio je učitelj Došen.

Nastave li se usavršavati, nema sumnje da će se hoteli i restorani otimati za mlade slavonske masterchefove koji izađu iz - ove kuhinje.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju