Zbog rasta cijena stambenih kvadrata i mogućeg kolapsa tržišta dobili smo čak i upozorenje Europske unije. Međutim, ne smiruje se tržište nekretnina. A sada kreće i novi krug subvencioniranja stambenih kredita. Pripremljeno je 50 milijuna kuna, dovoljno za 4.500 zahtjeva.

Galerija Novi krug APN stanova - 1 Novi krug APN stanova - 2 Novi krug APN stanova - 3 +6 Novi krug APN stanova - 4

Stan na zagrebačkom Laništu od šezdesetak kvadrata vruća je roba u svijetu nekretnina. Zbog velike potražnje raste i cijena.

Vezani članci Lisabon Vlada usvojila uredbu o najmu praznih stanova, a ukinula Zlatnu vizu. Nisu svi sretni: ''Izgubit ćemo kredibilnost'' Ilustracija Poznato koliko je prijava za APN stiglo: Evo tko se sve može prijaviti i dokad

"Trenutna cijena uređenog stana je sigurno 2.450 eura po metru kvadtranom. Kada je sam projekt bio izrađen i kada se prodavao je bio 1.790 eura po metru kvadratnom", tvrdi agentica za nekretnine Rina Broqi.

Stoga su mnogi novi krug subvencioniranih kredita jedva dočekali. APN će početi primati zahtjeve od 21. ožujka. Na to je već spremna Riječanka Sandra San.

"Bez toga teško, teško jer se očekuje takav nenormalan porast cijena, očekuje se da će i plaće biti nenormalno veće. Što se naravno ne događa", kazala je novinarki Dnevnika Nove TV Srni Bijuk.

APN subvencionira do 1.500 eura po kvadratu, odnosno 100.000 eura. Sve drugo je na kupcu. A cijena nekretnina buknula je posebno u prošloj godini, kažu u riječkoj agenciji za nekretnine.

"U zadnjih godinu dana evidentiran je porast od 10 do 20 posto. APN po mom mišljenju najmanje utječe, najviše utječe rast cijena rada i materijala, inflacija, negativne kamate", smatra vlasnik Branko Papeš.

Jer i materijali su rasli do najmanje 20 posto.

"Željezo je gotovo 100 posto poraslo, cement dvadesetak posto, drvo više od 100 posto. A uz to je vezano sve i ovo ostalo, boje, lakovi, tako da je od 20 do 300 posto", objašnjava građevinar Antun Trojnar.

Rastu cijene, ali i dalje raste potražnja pa i ponuda i to se vidi na svakom koraku. Recimo u zagrebačkoj ulici na potezu od nekih trista metara grade se tri zgrade. Što stara infrastruktura teško prati i puca, kao prošle godine cijev u Selskoj. Iz Grada tvrde da počinju obnavljati vodovodnu mrežu.

"Ambicija nam je mijenjati dva posto ukupne vodoopskrbne mreže godišnje, grad ima 3500 kilometara vodoopskrbne cijevi, mislimo mijenjati 70 po 70 kilometara", poručio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Na tome rade i drugi veliki gradovi jer se tržište nekretnina i gradnja neće tako skoro smiriti, a prilike za subvencionirane kredite će biti još iduće godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju