Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Priprema se nova, više nitko ni ne broji koja po redu, reforma u školstvu. U ovoj reformi je zamišljeno da se stane na kraj nasilnim učenicima - tako što bi ih se izbacilo iz škole zauvijek. Tko, pak, skupi dvije zaključene jedinice, taj će morati na dopunsku nastavu - čak i ljeti.


Vršnjačko maltretiranje nije rijetkost. Nova reforma obrazovanja želi povećati sigurnost u školama, a nasilnicima srednjoškolsko školovanje zauvijek zabraniti.

Vezani članci Gladna djeca, ilustracija Prvašići ostali gladni: Škola zabranila da druga djeca s njima podijele svoju hranu? Ilija Srpak (Foto: Dnevnik.hr) Jedan od najboljih hrvatskih učenika komentirao hrvatsko školstvo: ''Sve ono što je bilo dobro rascjepkali su i maknuli''

Za učiteljicu razredne nastave s 13-godišnjim iskustvom bolje rješenje je suspenzija. Jer ponašanje jednog učenika ugrožava cijeli razred. 'Oni se mogu gristi, tuči, maltretirati, trgati, derati, vikati, uništavati tuđu imovinu, napadati učitelja... Ja sam imala situaciju gdje se radilo o jednom djetetu koji je bio po izričaju vrlo glasan, djevojčica meni u prvom razredu se obratila i rekla učiteljice mene boli glava, ja više ne mogu', kaže učiteljica Marija Veronkica Cvjetković.

Nakon ovog joj više neće pasti na pamet da maltretira kolege u školi!

Predloženim izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju, za problematične učenike opomena i ukor prenosili bi se iz razreda u razred. Kriteriji upisa u srednje škole ne bi se mijenjali svake godine, a učenici s dvije jedince išli bi na ljetnu dopunsku nastavu.

Sindikalist Željko Stipić pozdravlja veću satnicu za učitelje, ali i upozorava... 'Ali kad se radi o novom opterećenju treba porazmisliti o nagrađivanju tih oblika rada , ja se nadam da novac neće biti prepreka u zaživljavanju izuzetno kvalitetnog rješenja', kaže Stipić.

Javna rasprava za izmjene Zakona traje do 4. listopada. Dovoljno je vremena za slanje prijedloga i primjedbi za jedan od temeljnih obrazovnih zakona.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook