Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

VIDEO Na riječkoj Brajdici se srušila dizalica, padala stabla na Kvarneru i u Istri: "Došlo je brzo i nenajavljeno. Kad smo izašli van, vidjeli smo kaos"

Aktualno Galerija Nevrijeme u Istri Nevrijeme u Istri Foto: Screenshot/WhatsUpCams Nevrijeme u Hrvatskoj Nevrijeme u Hrvatskoj Foto: Screenshot/Rain Alarm Nevrijeme u Rijeci - 1 Nevrijeme u Rijeci - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nevrijeme u Rijeci - 2 Nevrijeme u Rijeci - 2 Foto: DNEVNIK.hr +13 Nevrijeme u Rijeci - 3 Galerija 1/18 >>
Nad Hrvatsku je stigla nova oluja. Nakon Istre i Kvarnera, nevrijeme je stiglo do zagrebačkog područja te prošlo dalje na istok.

 

  • na riječkom terminalu urušio se dio dizalice

  • traga se za muškarcem koji je nestao na moru

  • nevrijeme protutnjalo Hrvatskom

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:56 Nevrijeme koje je u petak poslijepodne pogodilo Hrvatsku, stiglo je u Srbiju. Mediji javljaju da je poginulo dijete u Novom Sadu.

22:31 Nevrijeme koje je protutnjalo Istrom obrušilo se i na kamp Sirena u Novigradu. Turisti su zaštitu pokušali pronaći u svojim kamperima i kamp-kućicama, no brzo su shvatili ih oni ne mogu spasiti od stabala i granja koja su padala. Neki od njih su jedva izvukli živu glavu. Traga se za muškarcem koji je nestao na moru.

22:16 Policija javlja o stanju na cestama u Slavoniji. Zatvorena za prometovanje državna cesta D-46 na dionici između Ilače i Tovarnika zbog pada dalekovoda preko ceste. Državna cesta D-55 puštena u promet u 21 sat. Bila je zatvorena na dionici od Županje do Gradišta zbog pada stabala na cestu.

Iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije navode kako je uslijed nestanka električne energije došlo do problema u vodoopskrbi za korisnike u dijelu županjske Posavine te u Tovarniku i Ilači. Vodoopskrba u svim naseljima u kojima je trenutno otežana ili je nema bit će normalizirana nakon što se normalizira opskrba električnom energijom, poručuju iz tog distributera.

21:03 Nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom zahvatilo je u petak područje više županija. Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je nove podatke po županijama.

20:35 Ribnik na karlovačkom području crni je rekorder, tamo gotovo nema kuće koja nije stradala i koja nije oštećena i u petak su završili u crvenom. U Ribniku cijeli dan traje borba s posljedicama nevremena.

20:26 Policija javlja o zatvorenim cestama u Slavoniji. Državna cesta D-55 je od 19:10 sati zatvorena za prometovanje na dionici od Županje do Gradišta zbog pada stabala na cestu.

Od 19.55 sati je zatvorena državna cesta D-46 na dionici između Ilače i Tovarnika zbog pada dalekovoda preko ceste. Promet se odvija obilaznim pravcima.

20:01 Nevrijeme koje je u petak poslijepodne zahvatilo Zagreb napravilo je veliku štetu diljem grada. Više o tome je u Dnevniku Nove TV govorio gradonačelnik Tomislav Tomašević.

19:55 I idućih dana očekuju nas crveni alarmi, a kako se ponašati i koji su savjeti civilne zaštite javio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

19:45 Nevrijeme koje je popodne zahvatilo zapadnu Istru najviše je pogodilo uže središte Novigrada i područje Kampa Aminess Sirena, uzrokujući veću materijalnu štetu. Ono što je najvažnije, stradalih i teže ozlijeđenih nema.

Sve službe sa šireg područja promptno su reagirale te izašle na teren, na kojem se trenutno nalazi 70 vatrogasaca s područja Poreča, Rovinja i Umaga, kao i komunalna poduzeća iz Novigrada i Umaga, ekipe Hrvatskih šuma, Istarskih cesta, PU istarske, HEP-a, pripadnici Vatrogasne zajednice Istarske županije na čelu s vatrogasnim zapovjednikom Dinom Kozlevcem, gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, ali i brojni privatnici sa svojom građevinskom mehanizacijom. Ukupno 170 osoba radi na otklanjanju opasnosti po ljude i imovinu, a sama sanacija trajat će nekoliko dana, javljaju iz Istarske županije.

Istarski župan Boris Miletić zahvaljuje svim žurnim službama koje su izašle na teren, pokazavši još jednom dobru organiziranost sustava, kao i svim građanima koji su se samoinicijativno uključili u sanaciju nastalih šteta. Također, župan se zahvaljuje i predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću na ponuđenoj pomoći, te iskazanoj brizi, dodaju.

19:23 Šefica Državnog hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan Picek otkrila je u Dnevniku Nove TV je li moguće da uskoro vidimo tornado i kod nas pa poručila: "Crveno upozorenje znači da će nevrijeme sigurno biti tu".

19:11 U Novigradu se danas dogodila kataklizma. Stradao je kamp. Dino Kozlevac, županijski vatrogasni zapovjednik, kazao je: "Štete su ogromne, ozlijeđenih nema, ako izuzmemo ogrebotine. Bilo je problema s jednom osobom koja je ostala na moru".

 

Na riječkom terminalu srušila se dizalica. "Kad je dugotrajni orkanski vjetar pomaknuo treću dizalicu i odbacila je na brod, tom prilikom je došlo do sudara dizalice i broda, dizalica se srušila i oštetila nekolilo brodica", direktor prodaje Žarko Acinger. Srećom nije bilo ozlijeđenih, a materijalna šteta je velika.

19:06 Samo u Rijeci i Opatiji bilo je više od stotinu intervencija vatrogasaca. Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga razgovarala je sa zapovjednikom JVP Opatija Igorom Ravnićem.

Ravnić navodi je negdje oko 16 sati prošlo nevrijeme. "Imali smo četrdesetak intervencija i to su uglavnom bila urušavanja stabla. Popunili smo smjene, na terenu je 11 ekipa. Prionuli smo oslobađanju glavnih dionica", rekao je.

Navodi da je vjetar puhao brzinom od oko 70 kilometara na sat. "Imamo intervencije da su stabla pala na vozila, srećom - nema ozlijeđenih ljudi. Rješavamo prvo prometnice pa ćemo onda dimnjake čim uspostavimo promet na glavnim dionicama", dodao je.

Jedan od vlasnika automobila koji su ostali zarobljeni pod stablima je i Dean. Navodi kako je gledao nevrijeme iz kuće, s balkona. "Ja nešto tako žestoko nisam doživio, došlo je brzo i nenajavljeno. Kad smo izašli van, vidjeli smo kaos", navodi.

Brod Lučke kapetanije Rijeka Vid pomogao je jednom brodu koji se našao u problemima tijekom nevremena.

18:45 Mladen Kiković, voditelj Civilne zaštite grada Pazina navodi da je prijavljen nestanak osobe koja je ispala iz broda prilikom ulaska u novigradski akvatorij.

"Županijski Centar 112 u Pazinu je primio oko 86 poziva. U autokampu Sirena u Novigradu ozlijeđena je jedna osoba, a na licu mjesta je hitnu medicinsku pomoć zatražilo više osoba. Ozlijeđeno je najmanje pet osoba. Problema je bilo i na moru", rekao je za N1.

18:30 Iz Grada Zagreba mole građane da ih ne pozivaju ako za tim nema zaista potrebe.

"Zbog današnjeg nevremena, ponovno molimo Zagrepčane da ne zovu hitne službe osim u slučaju kad je ugrožen život ili imovina, kako bi linije bile dostupne za najhitnije intervencije, dok se situacija ne stabilizira", poručuju u Gradu.

18:01 Tramvajski promet trenutno je u prekidu na sljedećim lokacijama zbog pada grana na gornje vodove: Maksimirska cesta 105 u smjeru Kvaternikovog trga, Ilica kod Cankareve ulice, Ulica grada Gospića kod Getaldićeve ulice, Ulica Republike Austrije i Branimirova ulica, kod Ulice kraljice Jelene.

17:34 DHMZ upalio je crveni alarm i za Slavoniju. "Moguće je grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom, obilnom oborinom te tučom. Količina oborine > 20 mm; Vjerojatnost grmljavine > 90 %", poručuju za osječku regiju.

 

17:21 U Zagrebu je u Ulici Jure Kaštelana na Borongaju palo stablo i potrgalo strujne kablove.

Posljedice nevremena u Rijeci - 4 Palo stablo u Zagrebu (Foto: Čitatelj)

17:05 Nevrijeme je prohujalo riječkim područjem.

"Situacija nije dobra, cijelim područjem prohujao je vjetar. Za sobom je ostavio porušena stabla, oštećene automobile. Razgovarala sam s vatrogascima - u Opatiji dvadesetak, u Rijeci četrdesetak intervencija

 

Nema stradalih, nasreću. Riječke ulice prepune su stabala i granja. Na terminalu Brajdica srušila se dizalica, no detaljnijih informacija za sada nema", izvjestila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarija Jusić Mezga.

 

16:36 Grmljavinski pljusak počeo je i u Zagrebu i okolici.

16:31 U Zaprešiću pada tuča veličine lješnjaka, javljaju čitatelji. 

16:25 Sljemenska žičara je završila s radom u 16 zbog najave nevremena.

16:24 Na kontejnerskom terminalu na Brajdici u Rijeci srušila se jedna od dizalica, piše Novi list. Nastali su i problemi u prometu, riječke ulice su prepune vode.

Posljedice nevremena u Rijeci - 4 Nevrijeme u Rijeci - 4 (Foto: Ozren Gruičić)

Županijski centar 112 Pazin i Rijeka zaprimili su nekoliko desetaka dojava o posljedicama jačeg nevremena. Dojave su se većinom odnosile na srušena stabla, električne stupove, oštećena vozila, probleme na moru, nestanak električne energije i veću količinu vode na cesti. Prema trenutnim informacijama jedna osoba ozlijeđena u Novigradu.

16:20 Nevrijeme je prošlo i iznad Poreča.

Posljedice nevremena u Rijeci - 4 Nevrijeme u Poreču - 2 (Foto: Katarina Nađ/DNEVNIK.hr)

16:16 Društvenim mrežama dijele se fotografije oblaka nad Istrom. Jedna je pristigla iz Kanfanara.

Jaka kiša s vjetrom spustila se i na područje oko Rijeke.

16:07 Ovako je izgledalo nevrijeme u Novigradu u Istri.

16:00 DHMZ je upalio crveni alarm za još veliki dio Hrvatske. Izuzetno opasno vrijeme oglasili su za Riječku, Gospićku, Karlovačku i Zagrebačku regiju.

"Popodne i navečer je moguće grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim i olujnim vjetrom, obilnom oborinom te tučom. Količina oborine > 25 mm; Vjerojatnost grmljavine > 90 %

PODUZMITE MJERE samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti, upozoravaju iz DHMZ-a.

15:55 Snimljen je shelf cloud kod Višnjana. "Prizor je wow! Evo kakva mrcina stiže kod Višnjana, guta cijelu zapadnu Istru. Moćno izgleda. Uskoro očekujemo nalet vjetra", kazao je autor snimke Petar Radovan, voditelj projekta i osnivač Istrameta.

15:39 Nevrijeme je stiglo do Istre. Na postu stranice RiMeteo javljaju se građani sa zastrašujućim fotografijama u komentarima.

15:22 Na nevrijeme koje nam stiže je upozorilo i Ravnateljstvo civilne zaštite.

"Olujno nevrijeme dolazi iz sjeverne Italije prema Istri i Kvarneru te se uskoro očekuju jaki i olujni udari vjetra, lokalno tuča i obilna kiša", napisali su na Twitteru.

15:00 DHMZ je najavio kako je u Hrvatskoj krajem dana moguće grmljavinsko nevrijeme uz prolazno jak i olujni vjetar.

Sa zapada stiže hladna fronta i svježa zračna masa koja će dolaskom iznad vrlo tople podloge i atmosfera moguće stvoriti snažno grmljavinsko nevrijeme

Pljuskovi i grmljavina bit će izraženiji prema kraju dana i navečer u većini kopnenih predjela, moguć je prolazno jak i olujni vjetar, piše na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda. 

Pročitajte i ovo Marijana Puljak Politika traži žrtvu Marijana Puljak zbog Sabora propustila The Bossa: "Prodala sam karte za Spreengsteena, a neki su prodali sebe HDZ-u"

Objavljen je i narančasti alarm, drugi po opasnosti, za gotovo cijelu Hrvatsku. Izdan je crveni alarm za Istru i Kvarner zbog mogućih jakih oluja.

  Pročitajte i ovo Sabor Blokada pravosuđa U Saboru o svemu, samo ne o bitnome: "Ovdje nema 'seljakuša ni selakuša'"

14:00 Nova oluja stigla je u Sloveniju preko Italije, stoga je za zapadnu i središnju Sloveniju izdano crveno upozorenje u razdoblju između 14 i 18 sati. Na zapadu Slovenije crveni alarm je na snazi od 13 do 17 sati, a u središnjem dijelu Slovenije od 13 do 18 sati.

 

Pročitajte i ovo Ilustracija Podnijeta kaznena prijava Službenik MUP-a odavao podatake neovlaštenim osobama i usmjeravao postupak javne nabave

I talijanski mediji javljaju o snažnoj oluji koja je pogodila sjeverni dio pokrajine Lombardiju. Padala je tuča veličine teniskih loptica, a na sjeveroistoku Milana snimljen je manji tornado.

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene