Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove restrikcije

PUŠAČI, POZOR! Je li to parfem ili su to cigarete?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski parlament podržao je stroža pravila za duhansku industriju. Izglasan je cijeli niz ograničenja i mjera, među kojima je povećanje upozorenja na kutijama te zabrana proizvodnje cigareta s okusima. Čeka se konačna odluka Europskog vijeća.

Europski parlament izglasao je stroža pravila, ali u nešto blažem obliku od predloženog. Europarlamentarci su prihvatili zabranu cigareta s mentolom i drugim okusima, ali s odgodom primjene od pet godina.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Pregovori i razgovori Oglasio se ključni čovjek za formiranje saborske većine. Kosor: "Nitko se nije ponizio kao Plenković" Vesna Pusić (Foto: Dnevnik.hr) Pregovori o sastavljanju Vlade Pusić: Nalazimo se u velikoj opasnosti; Kolakušić podnosi ostavku, poznato tko će ga zamijeniti u Saboru

Tanke cigarete ostaju u uporabi. Na kutijama će se povećati upozorenja, ali ne na predloženih 75 posto površine kutije, nego na 65.

'Ne zabranjujemo duhan. Svi su slobodni pušiti koliko god žele. Ali neka barem duhanski proizvodi izgledaju kao duhanski, neka imaju okus duhana', izjavio je povjerenik Europske komisije za zdravstvo Tonio Borg.

>> Evo kakve se cigarete više neće proizvoditi!

Cilj je u sljedećih pet godina smanjiti broj pušača u Europi za dva posto, odnosno za 2,4 milijuna. Osobito se želi utjecati na mlade, jer upravo se u njihovoj dobi razvija ovisnost o cigaretama.

'Možda proizvodi poput ovih imaju nešto s tim. Lijepi, ružičasti proizvodi čiji je cilj privući mlade djevojke. Proizvodi s cvjetovima na pakiranju, filter papirići s okusom čokolade. Moramo zaustaviti proizvođače duhana u privlačenju mladih ovakvim efektnim proizvodima', kaže izvjestiteljica Europskog parlamenta za prijedlog zakona Linda McAvan.

Europski parlament izglasao je i zabranu označavanja cigareta kao 'light', 'mild' ili 'low tar', uz obrazloženje da te oznake dovode u zabludu.

'Svi smo suočeni s demografskim problemima, problemima depopulacije i zato zaista treba obratiti veliku pozornost kako bi se spriječile marketinške prevare u odnosu na mlade ljude', kaže HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.

'Svaka sadašnja odluka višestruko će nam se isplatiti u budućnosti, a kamate na naše propuštene prilike plaćat će buduće generacije', kaže SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Ne bude li zastoja u Vijeću Europske unije, promjene će na snagu stupiti 2014. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene