Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pušače u Europskoj uniji, pa tako i Hrvatskoj, očekuju velike promjene. Kako bi spriječio pojavu novih pušača i navike pušenja učinio što manje privlačnim mladima, Europski parlament uvodi cijeli niz zabrana, ali i obveza za duhansku industriju.


Rituala jutarnje kave s cigaretom, mnogi su se pokušali odreći. Da zauvijek ugase cigaretu, mnogima bi mogla pomoći nova pravila. Europski parlament će ih izglasati već početkom sljedećeg mjeseca.

Vezani članci Privođenje, ilustracija USKOK pokrenuo istragu protiv 11 osoba: Na švercu duhana i cigareta zaradili više od 3 milijuna kuna Pušenje (Foto: AFP) Američki milijarder odriješio kesu za borbu protiv pušenja

Tanke ili slim cigarete više se neće proizvoditi, baš kao ni one s okusima poput mentola ili čokolade. 'Cigarete izazivaju strašan jad među ljudima. Prije 150 godina, da smo mogli, Europski parlament uoopće ne bi dopustio prodaju cigareta. No, sada postoje, sada je naš posao smanjiti broj pušača', kazala je Linda McAvan, izvjestiteljica EP za prijedlog zakona u izjavi za EuroparlTV.

>>
POSKUPJELE cigarete, do 2017. cijena će se povećati do 30 kuna!

Upozorenja koja su sada istaknuta, više neće biti dovoljna, pa će 75 posto kutije morati biti prekriveno upozorenjima i to većinom uznemirujućim fotografijama. Cilj direktive je spriječiti nastajanje novih pušača.

Iako broj pušača pada i dalje je svaki četvrti stanovik Europske unije ovisan o cigaretama. No, zabrinjava podatak da je čak 94 posto pušača prvu cigaretu zapalilo prije 25 godine.

Ministar poljoprivrede potpisao je deklaraciju s još osam zemalja članica kojom se želi zaštititi proizvođače duhana.' S jedne strane imamo štetnu naviku koja se, prije svega, može riješiti edukacijom i informiranje potencijalnih potrošača i na taj način smanjiti broj pušača, a mi kao duhanska zemlja moramo voditi računa o specifičnoj proizvodnji', kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

U Hrvatskoj ga uzgaja oko 1.300 obiteljskih gospodarstava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook