Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Veleposlanstva kraljevina Danske i Švedske predstavnicima hrvatskih tvrtki pokazala su što je moderno jesti na sjeveru.


Nova nordijska kuhinja preuzela je na jedan dan Westinovu kuhinju. Pokazujući nam što sjevernjaci jedu prvo su nam dali snijeg od graška. 'Napravim ovo pomoću jendog proizvoda i malo čarolije', rekao je danski kuhar Anas.

Vezani članci Kobasica, ilustracija Provjerite zalihe! S tržišta se povlači kranjska kobasica, može predstavljati rizik po zdravlje potrošača Grozni kuhari Ručak može spraviti baš svatko, ali neki bi se možda trebali držati podalje od kuhinje

Pa jedu i čarobna jaja, ni kuhana ni pečena. Nego grijana. 3 sata na 62 stupnja. Bjelanjak bacaju, kažu, važno je da izgleda lijepo i da je ukusno. Primjenjivo čak i na, najmasniju omegom 3, haringu. 'Marinirana je nekoliko mjeseci', rekao je švedski kuhar Kenneth. 'Vrlo je mekana i ukusna', dodao je.

Kao i svinjska porebrica, koju će speći u vlastitoj masnoći. 'Sva ova mast će se otopiti i postat će hrskavo. Možete to i kod kuće', rekao je danski kuhar Simon. I kruh vole hrskav. 'Pečemo ga u pećnici na niskim temperaturama pod pritiskom. Stisnemo ga s pladnjevima s obje strane', objasnio je Anas. A pladanj sa svinjetinom upravo je izvađen.

'A ovo je najjeftinji dio svinjetine. Nitko ga ne želi, rade kobasice iz ovoga. A kad možete napraviti ovo, a ukusno je, zašto ne biste? I to je cijela filozofija nordijske kuhinje. Uzmimo što je tamo, što je svježe, što još nije iskušano. Pokušajmo to iskoristiti', rekao je SImon i dodao da nemaju vremena jesti dok kuhaju.

Kao ni njihovi narodi - vremena za desert. 'Imate prekrasne slastice u Hrvatskoj. Mi, Danci se s vama tu ne možemo usporediti. Nemamo kulturu odlaska na kolač, niti kulturu odlaska na kavu, što je tužno', rekli su kuhari.