Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Veliki petak

Na Korčuli jedinstven događaj za stanovnike i turiste: Obred Velikog petka i noćna procesija

Crkva na Korčuli (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Crkva na Korčuli (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Crkva na Korčuli (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Crkva na Korčuli (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Crkva na Korčuli (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Obred Velikog petka održan je i u Korčuli. Noćna procesija jedinstven je događaj za stanovnike i turiste.

U gradu Korčuli postoje tri bratovštine - svetog Roka, gospe od utjehe i Svih svetih koja je i najstarija. Utemeljena je davne 1301. godine. Smatra se jednom od najstarijih na svijetu te čuva brojna umjetnička bogatstva - poput ovih pravoslavnih ikona koje su spašene od navale Turaka. Strop njihove crkve krase majstorska djela Tripa Kokolje.

Pročitajte i ovo Mina kod Lumbarde na Korčuli Policija šuti VIDEO U moru našeg turističkog raja leži ogromna mina, načelnica šokirana: "Imamo bombu? Prvi put čujem za to" Požar na automobilu, ilustracija 1,44 promila Drama na Korčuli: Pijan dvaput sletio s ceste, automobil se zapalio i izgorio

''Od velikih vrijednosti koje bratovštine njeguju su pjevanje, odnosno melodije i tekstovi koji su zapravo možda i najstariji i najduže zaživjeli. Jer i vosak se s vremenom mijenja, sve se mijenja, međutim upravo ti tekstovi su sačuvali našu kulturu i naš jezik kroz sve godine'', rekao je Bartol Divić iz Bratovštine Svih svetih.

One su stoljetna tradicija Korčule. Osnivale su se kao vjerske udruge, pomagale jedni drugima. I inzistirale na jednakosti svih građana.

''Nešto što je ostalo do danas - a to je da su ljudi različitih društvenih rangova, različitog utjecaja bilo političkog bilo financijskog se družili - od onih koji su bili siromasi do onih koji su bili moćni i utjecajni - u bratovštini su bili jednaki'', rekao je Boris Stražić iz Bratovštine svetog Roka.

Bratim se postaje rođenjem - po obiteljskom nasljeđu. Svaka ima svoju odoru. Najmlađa od tri bratovštine je ona Gospe od utjehe.

''Interesantno je da mi kao najmlađa bratovština upravljamo cijelom procesijom, međutim tako je očito u ono vrijeme kad su bratovštine osnovane i naša, naša dobila jedan dirit da upravlja cijelom procesijom'', rekao je Frano Botica iz Bratovštine gospe od utjehe.

Posjeduju i najstariju voštanu svijeću u Korčuli. Teška je 100 kilograma, visoka više od 4 metra i iznosi se samo dva puta na godinu - na procesiju svetog Todora - zaštitnika Korčule i na današnji dan.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene