Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važnost čitanja

Noć knjige u više od sto hrvatskih gradova, ali i u tramvajima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Noć knjige, manifestacija koja promiče važnost čitanja, održat će se večeras u više od sto gradova i mjesta diljem Hrvatske, a osim u knjižarama i knjižnicama, ove godine u njoj će moći sudjelovati i slučajni putnici zagrebačkog javnog prijevoza.

Naime, u suradnji s Trećim programom Hrvatskoga radija, u večernjim satima Noći knjige priredit će se poseban radijski program, s čitanjima poezije i proze, razgovorima s književnicima i emisijama o književnosti, koji će se putem razglasa prenositi i u zagrebačkim električnim tramvajima i autobusima. U tom će programu, među ostalima, gostovati Zoran Ferić, Miljenko Jergović, Katarina Luketić, Ivana Simić Bodrožić, Jagna Pogačnik i Nada Gašić.

Najviše događanja, njih sedamdesetak, bit će u Zagrebu, no manifestacija će se obilježiti i na otocima, u Slavoniji, Međimurju, Zagorju, Lici, u oko 170 knjižnica te pedesetak knjižara i ostalih prostora. Tamo će se organizirati razna događanja, od pričaonica i čitaonica za najmlađe, kreativnih radionica, kvizova, nagradnih igara, dramskih izvedbi, glazbenih slušaonica do javnih čitanja, projekcija filmova, klasičnih promocija i druženja s autorima.

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Prometna nesreća na Soblinečkoj cesti Očevid u tijeku Na Soblinečkoj cesti sudarila se tri automobila: Jedan završio na boku, vatrogasci izvlačili zarobljene

>> Najmlađe oduševio dječji festival knjige

Sudjelovat će dvjestotinjak pisaca, od stranih autora bit će tu litavski umjetnik i ilustrator knjiga za djecu Kestutis Kasparavicius i crnogorski pisac Milorad Popović, te brojni urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci, izvođači.

Poezija u noćnim šetnjama

Ove godine program obuhvaća i događanja u prijepodnevnim te poslijepodnevnim satima u školskim knjižnicama, njih skoro četrdeset, ali i specijalizirane knjižnice u kojima će čitati medicinari, muzealci i meteorolozi. Poezija će svoje mjesto naći u noćnim šetnjama Zagrebom.

Manifestaciju će otvoriti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu tribina 'Knjigovornica - razgovor o načinima poticanja čitanja', a tada će se predstaviti rezultati najnovijeg istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj i otvoriti izložba 'Kadar za čitanje', koja je nastala u suorganizaciji s Fotoklubom Zagreb i nakon NSK kreće na putovanje po Hrvatskoj.

Noć knjige pokrenuta je prije godinu dana na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok, kojima su se u organizaciji pridružili NSK, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, te portal 'Moderna vremena'.

Održava se u povodu 'Svjetskog dana knjige i autorskih prava' (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja), a na taj dan stotinjak knjižara prodavat će knjige s prigodnim popustima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene