Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za njega nema sumnje

Nobilo o obuci ukrajinskih vojnika: "Sabor ne može o tome odlučivati"

Ukrajinska vojska - 2
Ukrajinska vojska - 2 AFP
Aktualno Galerija Ukrajinska vojska - 2 Ukrajinska vojska - 2 Foto: AFP Ukrajinska vojska - 1 Ukrajinska vojska - 1 Foto: AFP +0 Anto Nobilo Galerija 1/3 >>
Odvjetnik Anto Nobilo uvjeren je da Sabor ne može odlučivati o Vladinom prijedlogu da Hrvatska vojska obučava Ukrajince. "Ne treba odlučivati jesmo li za dolazak Ukrajinaca ili ne, nego jesmo li za kršenje Ustava ili ne. Na ovom demokracija prolazi ili pada", kaže.

Vlada je u Sabor poslala prijedlog da se ukrajinski vojnici obučavaju u Hrvatskoj. Za potvrdu Vladine odluke potrebna je dvotrećinska većina u Saboru, no oporba je rekla da neće podržati ovu odluku. 

Odvjetnik Ante Nobilo uvjeren je da Sabor o ovome ne može odlučivati. "Mislim da nema dileme, Sabor ne može odlučivati. Ovaj prijedlog je protuustavan. Ako Sabor ovo prihvati, svjesno će kršiti zakon zbog nekih političkih interesa u smislu da se vidi koliko utjecaja ima predsjednik u Saboru, a koliko premijer", kazao je Nobilo.

Napominje da kod pitanja obuke vojnika, bez obzira idu li naši vojnici u inozemstvo ili strani dolaze, mora biti nekoliko uvjeta.

"A to je da se radi o savezničkoj vojsci, da smo o nekoj međunarodnoj organizaciji te da Vlada donese odluku uz prethodnu suglasnost predsjednika RH", naveo je Nobilo.

Ističe da bi trebalo zaštititi Ustav i ne dozvoliti da ga Sabor svjesno krši. "Predsjednik Milanović i nije smio dati suglasnost jer Ukrajina nema pravno status savezničke vojske, nije u NATO-u. Ne ispunjava prvi uvjet", pojašnjava odvjetnik Nobilo Milanovićevu odbijenicu Banožiću ovoga tjedna. Dodao je da je trenutačno najvažnije da se Sabor ne dovede u situaciju da svjesno krši Ustav.

"Jer onda više nema nikakvih zapreka, onda je apsolutna politička volja iznad svega i onda curimo prema diktaturi", ocijenio je Nobilo za N1. 

Nobilo tumači da se članci na koje se poziva Vlada odnose na kontekst u kojem je ugrožen suverenitet i cjelovitost Hrvatske, što u ovom trenutku nije slučaj. Iz tog razloga smatra da bi Sabor to trebao odbiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON MILANOVIĆEVE ''KOŠARICE'' Plenković o obuci ukrajinskih vojnika: ''Prilika je to da se pokaže tko je tko i gdje stoji u međunarodnim odnosima''

"Ne treba odlučivati jesmo li za dolazak Ukrajinaca ili ne, nego jesmo li za kršenje Ustava ili ne. Na ovome demokracija prolazi ili pada", poručuje Nobilo. Na pitanje koja je moguća daljnja pravna procedura, Nobilo je odgovorio da je jedna od mogućnosti da će netko zatražiti ocjenu ustavnosti te bi u tom slučaju Ustavni sud morao odlučivati.

"Ali mislim da ovdje nema dileme. Ovo je previše jasno", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene