Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON MILANOVIĆEVE ''KOŠARICE''

Plenković o obuci ukrajinskih vojnika: ''Prilika je to da se pokaže tko je tko i gdje stoji u međunarodnim odnosima''

Vlada je Saboru uputila Prijedlog odluke o sudjelovanju Hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM). Odbijenicu predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske Zorana Milanovića ni premijer Andrej Plenković ni ministar obrane Mario Banožić na sjednici Vlade nisu spomenuli.

''Smanjit ćemo trošarine na loživo ulje'', najavio je premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru na početku sjednice Vlade, u kojem je izdvojio i jučerašnju raspravu o proračunu u Saboru te poručio: ''Očekujemo da će Ministarstvo financija analizirati amandmane i u utorak ćemo u dogovoru sa Saborom imati glasanje o proračunu.''

Kao što je i najavio, Vlada je izmijenila Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju te je smanjila trošarinu na loživo ulje. Bezolovni motorni benzin ostaje na 3060 kuna za 1000 litara, dizelsko gorivo na 2660 kuna za 1000 litara, dok se trošarine za loživo ulje smanjuju na 157 kuna za 1000 litara.

Riječ je o sniženju od 26 lipa po litri loživa ulja, kazao je ministar financija Marko Primorac i poručio: ''Na taj način prije svega pomažemo građanima koji su odlučili prijeći na ovaj energent.''

Plenković je u uvodnom govoru podsjetio da je dan ranije održana i sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura: ''Napravili smo rezime trenutačnog stanja, pripreme bankomata, informatičke pripreme i sve što treba funkcionirati od početka nove godine. U posjetu nam je i austrijski kancelar Karl Nehammer. Austrija je vrlo jasno podržala članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru.''

Ni riječi o Milanovićevoj odbijenici

''Saboru ćemo danas uputiti prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) u misiji Europske unije (EU) za vojnu pomoć za potporu Ukrajini "EU Military Assistance Mission - Ukraine" (EUMAM). Očekujemo pozitivnu odluku u Saboru, ovo je prilika da i cijela politička scena pokaže tko je tko i gdje stoji u međunarodnim odnosima i po pitanju potpore Ukrajini. Očekujem vrlo zanimljivu raspravu u Saboru'', poručio je Plenković.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH-a Zoran Milanović odbio je dati suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EU-a za pomoć Ukrajini.

Smatra da nije u skladu s Ustavom i da ne postoji međunarodni ugovor kojeg bi se u ovom slučaju trebali pridržavati, a odbijenicu je poslao i jer ministar obrane Mario Banožić, ističu s Pantovčaka, nije osoba koja predsjedniku upućuje taj zahtjev.

Hrvatska vojska imat će trostruku ulogu u misiji EUMAM

''Naša je želja nastaviti pomagati Ukrajinu, i to da hrvatska vojska participira na tri načina: da naši zapovjednici budu u zapovjednim strukturama, da hrvatski predstavnici budu dio vojski koje su spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj, te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj'', istaknuo je Plenković.

Da je Milanović poslao odbijenicu, nije spomenuo ni premijer, kao ni Banožić, koji je objasnio detalje Odluke: ''Hrvatska bi sudjelovanjem u misiji nastavila potporu Ukrajini. Sudjelovanjem Hrvatske vojske RH bi iskustvom iz Domovinskog rata značajno doprinijela obuci ukrajinske vojske. Predlaže se da u misiji sudjeluje do 80 pripadnika OS RH-a uz mogućnost rotacije. Do 100 pripadnika ukrajinske vojske može prijeći granicu RH, uz mogućnost rotacije.''

Misija EUMAM trajat će dvije godine i provodit će se na teritoriju država članica EU-a.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović na ispraćaju vojnika - 1 suprotno ustavu RH Milanović odbio sudjelovanje hrvatskih vojnika u pomoći Ukrajini: "Neću to uopće uzeti u razmatranje"

Pročitajte i ovo Orsat Miljenić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 GOST DNEVNIKA NOVE TV Predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić o Austriji i ulasku Hrvatske u Schengen: "Ako ne ide lijepo, može na drugi način, ali moramo ući"

Plenković će nakon sjednice Vlade posjetiti zajedno sa saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehammerom i predsjednikom Vlade Savezne države Bavarske Markusom Söderom LNG terminal na otoku Krku. 

"Razgovarat ćemo o mogućnostima energetske suradnje, a vodeći računa o hrvatskoj kritičnoj infrastrukturi, koja je već vrlo dobra, a u koju ćemo još uložiti kako bismo od Hrvatske učinili relevantno energetsko čvorište", rekao je Plenković.

Premijer će kasnije posjetiti i otok Rab, na kojem će se sastati s gradonačelnikom Grada Raba Nikolom Grgurićem i predstavnicima Grada, a u Loparu će sudjelovati na svečanosti otvorenja nove sportske dvorane. Uz njega će biti potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristijan Staničić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene