Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MISIJA U TRI DIJELA

Banožić pojasnio o kakvoj se obuci ukrajinskih vojnika radi: "Ništa nije upitno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Mario Banožić kaže kako će Hrvatska sudjelovati u pomoći ukrajinskoj vojsci. To je ranije objavio i premijer Plenković. Odluka o tome ide na Sabor. Oporba se ranije izjasnila da neće podržati ovaj prijedlog.

Hrvatska će ipak sudjelovati u pomoći ukrajinskoj vojsci. Ministar obrane Mario Banožić tvrdi da je sve što se tiče toga išlo potrebnom procedurom i da ne vidi što je sada sporno. 

"Temeljem zakona, jasno se govori da je riječ o saveznicima, članicama NATO-a i Sporazuma o miru, u kojemu je Ukrajina članica od 1994. godine. Nema prostora za stavljanje upitnika oko ove odluke", kaže Banožić i dodaje da je riječ o vojnoj misiji te da se odluke donose u Saboru.

Oporba se već izjasnila da neće podržati prijedlog Vlade, a Banožić kaže kako bi htio čuti razloge za to.

"Pustimo Saboru neka jasno pokaže tko je tko. Zašto su pojedini zastupnici uopće izlazili u javnost kad Glavni stožer nije još bio ni definirao koje će pakete ponuditi", ističe.

"Saborskim zastupnicima teško će biti reći protiv čega su ako će biti protiv. Pustimo to saborskim zastupnicima", kazao je Banožić. 

Pojasnio je o kakvoj se točno obuci radi. "Radi se o obučnim aktivnostima koje imaju humanitarni karakter, karakter okrenut miru. Radi se o obuci vođa i instruktora, borbenih spasioca, obuci inženjerske-pionirske specijalnosti i obuci sanitetskih timova", rekao je Banožić.

Podsjetimo, Vlada je u četvrtak Saboru poslala prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini "EU Military Assistance Mission - Ukraine" (EUMAM).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene