Obavijesti Pretražite Navigacija
zataškavanje zlostavljanja u crkvi

Papa Benedikt bio je pod istragom kao suučesnik u aferi seksualnog zlostavljanja

Papa Benedikt XVI. u Hrvatskoj - 22
Papa Benedikt XVI. u Hrvatskoj - 22 Foto: Pixsell
Njemački tužitelji istraživali su pokojnog papu Benedikta XVI. kao mogućeg suučesnika u seksualnom zlostavljanju u vrijeme dok je bio nadbiskup u južnoj Njemačkoj, ali su istrage odbačene zbog nedostatka dokaza, objavili su u utorak tužitelji u Münchenu.

Istraga je obuhvatila tri visoka katolička svećenika, naveli su istražitelji. Među njima su pokojni papa Benedikt, koji je kao kardinal Joseph Ratzinger bio nadbiskup Münchena i Freisinga od 1977. do 1982., kao i njegov nasljednik kardinal Friedrich Wetter te tadašnji generalni vikar Gerhard Gruber, koji je obavljao administrativne dužnosti u nadbiskupiji.

Postupci su, međutim, jedan za drugim odbačeni nakon što istrage nisu uspjele osigurati odgovarajuće dokaze o kriminalnom ponašanju osoba odgovornih za crkveno osoblje, rekli su tužitelji.

Oni su istraživali više od 40 slučajeva sumnji na kaznena djela vezana uz prijavu o zlostavljanju, objavljenu u siječnju 2022.

Prostori u nadbiskupiji pretraženi su u veljači prošle godine. Pokojni papa Bendikt našao se na udaru optužbi da nije dovoljno odlučno djelovao protiv svećenika optuženih za zlostavljanje tijekom vremena dok je bio nadbiskup i prefekt Kongregacije za nauk vjere, između 1981. i 2005. godine.

Izabran je za papu u travnju 2005., a dao je ostavku u veljači 2013. Preminuo je u prosincu 2022. u 95. godini života.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Oni imaju glas i ime" Novi skandal u Katoličkoj crkvi: Seksualno zlostavljano više od 4800 maloljetnika - "Ovo je tek vrh ledenjaka"

U izvješću o seksualnom zlostavljanju u nadbiskupiji Münchena i Freisinga, objavljenom početkom 2022., navodi se da je bilo najmanje 497 žrtava i 235 navodnih počinitelja zlostavljanja u razdoblju od 1945. pa do 2019.

U Njemačkoj sve više katoličkih vjernika u posljednje vrijeme istupa iz Crkve, što se smatra posljedicom izvješća o zataškavanju seksualnog zlostavljanja djece i mladih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene