Pokojni papa Benedikt naveo je nesanicu kao glavni razlog za ostavku, stoji u njegovom pismu čiji sadržaj u petak prenosi njemački medij.

Galerija Papa Benedikt XVI. - 2 Papa emeritus Benedikt XVI. (Foto: AFP) Papa Benedikt XVI. +3 Papa Benedikt XVI.

Benedikta je od početka pontifikata gotovo "konstantno" mučila nesanica, stoji u pismu napisanom nekoliko tjedana prije njegove smrti na Silvestrovo. U pismu svom biografu Peteru Seewaldu, koje je dospjelo u ruke njemačkog časopisa Focusa, Benedikt je rekao da mu "jake" tablete koje mu je propisao liječnik omogućile da može ispunjavati dužnosti pape.

Ti lijekovi su međutim "došli do svojih granica", rekao je u pismu od 28. listopada prošle godine. Nesreća tijekom posjeta Meksiku i Kubi u ožujku 2012. ubrzala je njegovu odluku da odstupi. Prvog jutra tijekom tog putovanja Benedikt je pronašao svoj rupčić "totalno natopljen krvlju".

"Vjerojatno sam udario u nešto u kupaonici i pao", piše Benedikt u pismu. Nakon tog incidenta liječnik je zahtijevao smanjenu upotrebu tableta za spavanje i insistirao da Benedikt na budućim putovanjima sudjeluje samo na jutarnjim događanjima.

Grobnica Benedikta 16. Vatikan otvorio za javnost grobnicu Benedikta XVI.

Nijemcu je ubrzo postalo jasno da će se tih medicinskih ograničenja moći pridržavati samo "kratko vrijeme", što ga je navelo da 2013. objavi odlazak s dužnosti.

Papa Benedikt Lijepi Giorgio, Benediktov suradnik, otkrio pregršt tajni: Bivšem papi nisu odgovarale Franjine reforme, a ni odgovori o homoseksualnosti

Benedikt, rođen kao Joseph Ratzinger, šokirao je svijet svojom objavom kojom je postao prvi papa u gotovo šest stotina godina koji se odrekao dužnosti. Odredio si je titulu pape emeritusa i nastavio živjeti u Vatikanu, uz svog nasljednika Franju. Umro je na Staru godinu 2012., onemoćao od bolesti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju