Krajem prošlog tjedna, ekipa Provjerenog pozvala je gledatelje da napišu najplemenitiju želju koju mogu zamisliti. Danima je čitala poruke pune topline, ljubavi i empatije. U moru tih poruka najplemenitija je bila ona koju je poslao 12-godišnji dječak i želja koja stegne srce.

Galerija


Bio je to običan petak poslije škole. Niko je tijekom surfanja društvenim mrežama pronašao status na koji je odlučio reagirati, okušati sreću koja ga, priznaje, inače baš i ne prati.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković i Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan (Foto: Miranda Cikotic/Ivo Cagalj/PIXSELL) Nova skandalozna snimka župana Bobana, on podnio prijavu zbog neovlaštenog snimanja: "Boli mene k***c za pet kuna..." Elizabeta Mađarević (Foto: Dnevnik.hr) Tamna strana hrvatske diplomacije: Ako su muljali s dnevnicama u uredu premijera, zamislite što se sve radi po bijelom svijetu

"Dobar dan, ja sam Niko. Moja sestra Marta i braća Vito Julius i Lucas imamo želju za našu mamu Martinu. Naša mama živi sama sa nama i podstanari smo. Imamo auto koji jako puno troši ulje i ne radi više klima. Mama ne može skupiti novce za mehaničare jer je ona u nekakvoj blokadi", napisao je.

18.04.2019.
Niko Biloš Haramina (Foto: Dnevnik.hr) - 2

"Mama ga više ne vozi, a ona jedva hoda jer ima nekakvu bolest s kostima, a mora početi voziti našeg brata Vitu Juliusa, koji ima posebne potrebe, na plivanje da mu ojačaju mišići, ali to mama zna kako se zove. Ona je jako dobra mama, super se brine o nama i znamo da je jako bole kosti i puno puta plače kad je jako boli. Zato nam je želja da joj pomognemo auto popraviti da se može voziti i da ne mora puno hodati i da je manje boli", dodao je.

Bila je to najiskrenija i najljepša poruku u moru lijepih i nesebičnih koje su stizale u inboks Provjerenog.

Nikina želja postala je misija Provjerenog

Lijekovi protiv bolova njezina su svakodnevica, a posjeti liječniku prečesti.

"Ima nešto na jetri, a operirala je rame. Sad ima neku kvržicu na ruci, nisam baš previše u detalje ulazio", rekao je Niko. "Brinem se jako o mami. Mama se rastavila od tate i sad sam ja kao neki šef doma", dodao je.

Ispričao je to s ponosom i smiješkom na licu ispod kojeg se nalaze strepnje i brige koje su prevelike za učenika šestog razreda.

"Ona je skroz, skroz joj je loše i ne mogu uopće opisati kako je meni kad ju vidim da je bole kosti i kad ide non-stop kod doktora", ispričao je kroz suze. "Užasno puno nam pomaže, neopisiva je, ali to mame rade", dodao je.

18.04.2019.
Niko Biloš Haramina (Foto: Dnevnik.hr) - 1

To mame rade: vole neopisivo i za svoju bi djecu dale sve. Takve mame odgoje dijete poput Nike, čija je želja postala misija Provjerenog - da se Nikinoj mami Martini popravi automobil.

"Nisam uopće vjerovao da se to dogodilo i meni je došlo da padnem u nesvijest koliko sam sretan bio i jednostavno došlo mi je da zovem mamu, ali nisam htio. Htio sam da to bude iznenađenje za nju", rekao je Niko.

Zato se tri dana u tajnosti dopisivao, kovao planove i tražio mehaničara s ekipom Provjerenog. Cijelo to vrijeme Niko je čuvao tajnu, a na kraju je je odao jedino sestri Marti.

Niko nije jedini član obitelji koji je pisao Provjerenom

Nakon što se dogovorio s ekipom Provjerenog, Niko je otišao pripremiti teren, a nekoliko minuta kasnije krenuli smo i mi. Što od uzbuđenja, što od manjka kondicije, do petog smo se kata dobro uspuhali.

"Mi smo došli tu jer su vaša djeca zaželjela želju za vas", rekli smo joj na ulazu, na što je Martina bili šokirana.

"Napisao sam da nam se auto pokvario i da bi mogli pomoći i onda su nam se javili", objasnio je Niko mami te ga je ona zagrlila.

18.04.2019.
Martina Haramina (Foto: Dnevnik.hr)

"Može sam malo vremena? Rasplakat ću se", rekla je Marina nakon što je saznala da ćemo joj popraviti auto. "Auto sam htjela zapaliti benzinom koliko me zeza. Otkad sam ga kupila, bio je katastrofalan."

Takav je kakav je, ali bez njega ne mogu. Jedanaestogodišnji Vito dijete je s posebnim potrebama. Uz poremećaj govora i razumijevanja, ima problema i s mišićima koji nisu dovoljno srasli uz kosti pa ga mama Martina mora voditi na plivanje. Bez auta i uz njezine zdravstvene probleme, ionako dovoljno težak život još je teži.

"Ja imam artritis, meni se okoštavaju prsti i kralježnica mi se okoštava. Upaljene su mi tetive i sad me to boli i sad u biti ganjam da odem kod fizioterapeuta", rekla je Marina.

Ono što Niko, Vito, Marta i Lukas ne znaju je da nisu oni jedini koji su vidjeli objavu Provjerenog. Kada su oni otišli na spavanje, pisala je i ona. Molila nas da njezinoj djeci darujemo bicikle, makar polovne i probušenih guma, a ona će svoje probleme već nekako riješiti. Te će želje, kako je i sam Niko rekao, biti stavljene na čekanje kako bi se pomoglo njegovoj majci.

Već su preko 10.000 kuna potrošili na popravak

Tri tisuće eura, koliko je stajao automobil, Martina je jedva skupila. Kupila ga je prije malo više od godinu dana i jednako dugo s njim ima problema.

"Kad mi je ostao u kvaru, odšlepala ga je vučna služba. Onda smo kočnice mijenjali. Što sam još mijenjala? Više ni sama ne znam", rekla je.

18.04.2019.
Obitelj Biloš Haramina (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Mjesečno, kaže Martina, autobmobil troši dvije do tri litre ulja, klima ne radi, a stalno se kvari.

"Rekla mi je da smo preko 10.000 kuna potrošili na popravak auta", rekao je Niko. Za samohranu majku četvero djece, koja prima plaću kao roditelj odgajatelj, taj je iznos trenutačno nedostižan.

Kada smo im proslijedili Nikinu poruku, kažu, jednostavno se nisu mogli oglušiti. Mehaničar Igor Bubnjer odmah je krenuo u brzinsku procjenu.

"Ovo što curi odozgo, to ide kroz ekspozivnu posudu. Tu je odušak koji baca tlak i rashladnu vodu van. Znači da se sigurno dogodilo nešto sa motorom", rekao je Bubnjer.

Problemi su se nizali jedan za drugim.

"Danas ćemo popraviti jedno, a sutra automatski mjenjač, koji može koštati 40-50 tisuća kuna, pogotovo kod tako starog auta. Nakon toga će otići ležajevi, pa će otiću amortizeri, pa kočnice i sve tako redom", dodao je.

18.04.2019.
Obitelj Biloš Haramina (Foto: Dnevnik.hr) - 2

"Bolje mi je da je auto popravljen nego da sam ja nešto dobio. Jer smo, ako se auto popravi, dobili svi i to mi je bolje. A bicikl može čekati", rekao je Niko.

Riječi su to od kojih majčino srce pukne, ali ne od tuge, nego od ponosa. Jer odgojiti takvo dijete bogatstvo je veće od svih automobila i bicikala ovoga svijeta.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr